CAPONATA

PRIHAJA S SICILIJE IN JE IDEALNA SPREMLJEVALKA NA ŽARU PEČENEGA MESA ALI RIB, TEKNE PA TUDI S KRUHOM ZA MALICO.

 

Jajčevci imajo spužvasto tkivo, ki rado vpija okuse stvari, s katerimi jih pripravljamo. V tem klasičnem sredozemskem receptu so na koncu polni prijetne sladko-kisle arome.

Največji hiti iz Magnificove kuhinje, Caponata

Sestavine za štiri

  • dva srednje velika jajčevca
  • tri stebla stebelne zelene
  • 50 g pinjol
  • 1 manjši paradižnik
  • zvrhana žlica sladkorja
  • 0,5 dl belega vinskega ali jabolčnega kisa
  • sol
  • poper
  • olivno olje

Jajčevce narežite na približno centimeter in pol velike kocke, jih posolite in popoprajte. V veliko ponev nalijte toliko olivnega olja, da bo celo dno prekrito s približno en milimeter debelo plastjo olja. Ponev segrejte in vanjo stresite melancane. Pražite jih na srednje visokem ognju, vmes jih premešajte, da se enakomerno zapečejo z vseh strani. Če boste opazili, da so jajčevci že vpili večino olja, ga malo prilijte, da se ne pražijo čisto na suho.

V drugi ponvi skupaj pražite sesekljano čebulo in na kocke narezano stebelno zeleno. Mešajte in nežno pražite, dokler se mešanica ne zmehča. Ko bosta čebula in zelena pripravljeni, dodajte na kockice narezan paradižnik,  malo povečajte ogenj pod ponvijo in vanjo stresite sladkor. Premešajte, da se sladkor stali in začne karamelizirati, nakar prilijte kis, premešajte, počakajte, da kis povre, in ponev odstavite z ognja. Vse skupaj zmešajte z jajčevci, pinjolami in olivami ter počakajte, da se malo pohladi. Postrezite mlačno ali hladno.

zahtevnost: 2/5
čas priprave: 30 minut