RIŽOTA S PIŠČANCEM IN GRAHOM

TOLE BI SKORAJDA LAHKO BIL RIZIBIZI - A SMO JEDI DODALI KOŠČKE TEMNEGA PIŠČANČJEGA MESA ZA MALO VEČ OKUSA.

Pri rižoti je nadvse pomemben zadnji korak – vmešavanje masla in naribanega sira, zaradi katerih je jed sočna in kremasta.

Največji hiti iz Magnificove kuhinje, Rižota s piščancem in grahom

Sestavine za štiri

  • 500 g okroglozrnatega riža
  • 250 g piščančjih beder brez kosti in kože
  • 250 g svežega ali zamrznjenega graha
  • 0,5 dl suhega belega vina
  • 1 l piščančje juhe ali vode za zalivanje
  • manjša čebula
  • maslo
  • parmezan
  • olivno olje
  • sol
  • poper
Piščanca narežite na koščke, posolite in popoprajte ter ga pražite na olivnem olju v kozici. Ko začne postajati zlatorjavo, k mesu stresite drobno sesekljano čebulo in na srednjem ognju pražite še nekaj minut. Ko se čebula zmehča, ogenj povečajte ter v posodo stresite riž. Mešajte kakšno minuto ali dve, nato prilijte vino, premešajte in počakajte, da vino izpari.
 
Zmanjšajte ogenj in k rižoti prilijte prvo zajemalko vrele jušne osnove. Premešajte in zmanjšajte ogenj. Ko večina juhe izpari oziroma jo riž vpije, dodajte novo zajemalko, spet premešajte in počakajte, da juha izpari. Nato prilijte novo zajemalko juhe, premešajte … in tako naprej, dokler riž ne bo kuhan na zob, približno 15 do 20 minut. Nekje na polovici kuhanja v jed vmešajte grah – ta se kuha manj časa kot riž, zato ga dodamo kasneje.
 
Ko je riž kuhan, ga odstavite z ognja in vanj vmešajte nekaj kosmov masla in žlico ali dve naribanega parmezana. Dobro premešajte in pokrijte za tri minute, nato postrezite.

zahtevnost: 3/5
čas priprave: 30 minut