Za štiri porcije boste potrebovali:
- 500 g mlete govedine
- drobtine
- malo parmezana
- eno jajce
- strok česna
- pol litra paradižnikovega soka
- olje
- sol
- poper
- 6 krompirjev
- 50 g masla
- 1 dl mleka
- kisla smetana
- sol
- muškatni orešček
Mleto govedino, jajce, nariban ali pretlačen strok česna, sol in poper dobro zmešajte in pregnetite. Za dobro teksturo dodajte še kakšno žlico drobtin in naribanega parmezana. Maso nato oblikujte v čufte – pri oblikovanju se spomnite na ping pong žogice, saj morajo biti čufte prav takšne velikosti. Čufte postavite na olje in dobro premešajte, da bodo z vseh strani lepo zapečene. Prilijte paradižnikov sok, malce vode (za tretjino količine paradižnikovega soka) in na počasnem ognju pokrito počasi kuhajte približno pol ure.
Lotite se pireja in najprej olupite krompir in ga narežite na kocke. Krompir kuhajte v slanem kropu in počakajte, da postane mehak. Nato ocedite vodo, stalite maslo, dodajte mleko in krompir pretlačite s tlačilko za pire. Solite po okusu, naribajte malo muškatnega oreščka, dodajte žlico (ali dve) kisle smetane, dobro premešajte ter ponudite na krožniku!
zahtevnost: 3/5
čas priprave: 60 minut