ČUFTE S PIRE KROMPIRJEM

NA VILICO NABODEŠ KOS ČUFTE, JO POMAŽEŠ V VELIKO PARADIŽNIKOVE OMAKE IN DODAŠ ŠE MALO MASLENEGA PIREJA – A SPLOH OBSTAJA KAJ BOLJŠEGA?

Vsi navdušenci nad to jedjo vedo, da čufte ne smejo bit zbite, ampak nežne in rahle, da se kar stopijo v ustih. Prav zato bodite previdni, ko pripravljate maso – zbitosti se najlažje izognete tako, da mase ne pretlačite preveč in ne dodate prevelike količine drobtin.

Največji hiti iz Magnificove kuhinje, Čufte s pire krompirjem

Za štiri porcije boste potrebovali:

  • 500 g mlete govedine
  • drobtine
  • malo parmezana
  • eno jajce
  • strok česna
  • pol litra paradižnikovega soka
  • olje
  • sol
  • poper
  • 6 krompirjev
  • 50 g masla
  • 1 dl mleka
  • kisla smetana
  • sol
  • muškatni orešček

Mleto govedino, jajce, nariban ali pretlačen strok česna, sol in poper dobro zmešajte in pregnetite. Za dobro teksturo dodajte še kakšno žlico drobtin in naribanega parmezana. Maso nato oblikujte v čufte – pri oblikovanju se spomnite na ping pong žogice, saj morajo biti čufte prav takšne velikosti. Čufte postavite na olje in dobro premešajte, da bodo z vseh strani lepo zapečene. Prilijte paradižnikov sok, malce vode (za tretjino količine paradižnikovega soka) in na počasnem ognju pokrito počasi kuhajte približno pol ure.

Lotite se pireja in najprej olupite krompir in ga narežite na kocke. Krompir kuhajte v slanem kropu in počakajte, da postane mehak. Nato ocedite vodo, stalite maslo, dodajte mleko in krompir pretlačite s tlačilko za pire. Solite po okusu, naribajte malo muškatnega oreščka, dodajte žlico (ali dve) kisle smetane, dobro premešajte ter ponudite na krožniku!

zahtevnost: 3/5
čas priprave:  60 minut