JOTA

JED, KI NAM V MISLI PRIKLIČE OTROŠKE SPOMINE NA TRADICIONALNO BABIČINO KUHINJO – ŠE POSEBEJ, ČE JE NAŠA BABICA »NONA«, KI (TAKO KOT JOTA) PRIHAJA S PRIMORSKIH KONCEV.

Recept za joto je zelo enostaven, a odlično joto od dobre loči pomemben korak. Vse sestavine - fižol, zelje in krompir kuhajte posebej, skupaj pa jih nato združite v tisti lonec, kjer ste kuhali krompir.

Največji hiti iz Magnificove kuhinje, Jota

Da pričarate okuse domače kuhinje, boste potrebovali:

  • 500 g kislega zelja
  • 250 g suhega fižol
  • 2 srednje velika krompirja
  • paprika v prahu
  • 1 čebula
  • strok česna
  • sol
  • poper
  • olje
  • lovor
  • moka
  • prekajeno meso ali klobasa
Fižol – najbolje čez noč – namočite v slani vodi. Nato ga dobro sperite in ga kuhajte od 45 do 60 minut. V enem loncu pripravite zelje z lovorjem, v drugem pa prepražite čebulo in dodajte dva krompirja, narezana na kocke, ki ju prepražite skupaj z moko in dodate še sesekljan česen. Ko že zadiši po aromatičnih okusih, dodajte še papriko v prahu, ki bo poskrbela za piko na i.
 
V isti lonec zlijte fižolovko in kuhajte toliko časa, da se krompir skuha do mehkega. Nato dodajte še zelje in fižol - malo fižola pretlačite že prej, da bo joti dal več okusa.
 
Za še več okusa lahko dodate tudi posebej kuhano dimljeno meso ali klobaso, joti pa ne pozabite dodati še malo vode, v kateri se je meso kuhalo.
 
zahtevnost: 2/5
čas priprave:  90 minut
NAJVEČJI HITI IZ MAGNIFICOVE KUHINJE

Skoraj tako dobro kot na odru ali v studiu se Magnifico znajde tudi v kuhinji. Rezultat dolgih let pristne kuharije in trikov, ki so jih Magnificu zaupale domače kuharice in kuharji je velika zbirka preprostih, a okusnih receptov za vsakdanjo rabo. Nekaj največjih hitov iz svoje kuhinje Magnifico zdaj deli tudi z nami.

PEČEN PIŠČANEC

Kdo ne obožuje hrustljavega piščanca s sočno sredico? Za takšen rezultat sledite zlatemu pravilu, ki se glasi: »Da bo koža res hrustljava in meso enakomerno pečeno, piščanca pred peko prerežite in razprite!«