Sestavine za štiri:
- cel piščanec
- čebula
- česen
- belo vino
- kumina
- paprika v prahu
- sol
- poper
- maslo
- olje
Piščanca prerežite po sprednji strani. Za lažje rezanje uporabite res močan in oster nož, s katerim boste brez težav zarezali skozi prsno kost. Piščanca nato razpnite, raztegnite in sploščite. Po obeh straneh ga posolite in popoprajte ter zmasirajte z mešanico kumine in sladke paprike v prahu. Pekač premažite z oljem, vanj postavite piščanca s kožo navzgor, nato pa priljte malo vina, vode ali juhe – vsega skupaj naj bo približno dva decilitra. Okoli piščanca položite poljubno zelenjavo; za odličen okus dodajte kakšno čebulo, nekaj strokov česna, papriko ali paradižnik.
Piščanca skupaj z zelenjavo pecite na 180 stopinjah dobro uro do uro in pol. Za efekt hrustljave kože pred koncem peke piščanca premažite z maslom in še malo pustite v pečici. Tako bo pod zobmi zares zahrustalo! Jed lahko servirate skupaj z dušenim rižem ali širokimi rezanci, za še boljši okus pa jim dodajte sok, ki je nastal pri pečenju piščanca.
zahtevnost: 3/5
čas priprave: 90 minut