PEČEN PIŠČANEC

PIŠČANEC NA ŽARU, POHAN PIŠČANEC, PIŠČANEC V OMAKI … A NAJBOLJŠI JE PEČEN PIŠČANEC V PEČICI, KI KAR ZAHRUSTA POD ZOBMI. PREPROSTO, A ODLIČNO!

Kdo ne obožuje hrustljavega piščanca s sočno sredico? Za takšen rezultat sledite zlatemu pravilu, ki se glasi: »Da bo koža res hrustljava in meso enakomerno pečeno, piščanca pred peko prerežite in razprite!«

Največji hiti iz Magnificove kuhinje, Pečen piščanec

Sestavine za štiri:

  • cel piščanec
  • čebula
  • česen
  • belo vino
  • kumina
  • paprika v prahu
  • sol
  • poper
  • maslo
  • olje

Piščanca prerežite po sprednji strani. Za lažje rezanje uporabite res močan in oster nož, s katerim boste brez težav zarezali skozi prsno kost. Piščanca nato razpnite, raztegnite in sploščite. Po obeh straneh ga posolite in popoprajte ter zmasirajte z mešanico kumine in sladke paprike v prahu. Pekač premažite z oljem, vanj postavite piščanca s kožo navzgor, nato pa priljte malo vina, vode ali juhe – vsega skupaj naj bo približno dva decilitra. Okoli piščanca položite poljubno zelenjavo; za odličen okus dodajte kakšno čebulo, nekaj strokov česna, papriko ali paradižnik.

Piščanca skupaj z zelenjavo pecite na 180 stopinjah dobro uro do uro in pol. Za efekt hrustljave kože pred koncem peke piščanca premažite z maslom in še malo pustite v pečici. Tako bo pod zobmi zares zahrustalo! Jed lahko servirate skupaj z dušenim rižem ali širokimi rezanci, za še boljši okus pa jim dodajte sok, ki je nastal pri pečenju piščanca.

zahtevnost: 3/5
čas priprave:  90 minut