SPAR mleko z novo preobleko

Pižama in mleko

Pižama & mleko - prvi mlečni pravljici že na naših policah!

Bralna kultura v Sloveniji potrebuje spodbudo. Zato smo v sodelovanju s priznanim mladinskim pisateljem Boštjanom Gorencem – Pižamo in našimi sledilci na FB ustvarili dve izvirni mlečni pravljici: “Izgubljeni biseri” in “O zajčku, ki se mu ni nehalo kolcati”. Ti sta izšli natisnjeni na embalaži SPAR trajnega mleka 3,5 z namenom, da ljudi prek izdelka, s katerim se dnevno srečujejo, spomnijo na branje literature. Še posebej na edinstvene trenutke, ko starši berejo svojim otrokom v pižamah – za lepše sanje in boljši spanec – ob kozarcu toplega mleka.

Boštjan Gorenc – Pižama je komik in mladinski pisatelj, avtor nedavno nagrajene pravljice Kaj se skriva očku v bradi in nasploh eden najpriljubljenejših sodobnih slovenskih mladinskih pisateljev. Je aktiven podpornik branja med mladimi in očka, ki od vsega na svetu najraje prebira pravljice. V pižami, seveda.

 

Ker želi, da bi starši skupaj z malčki več brali, smo skupaj pripravili zanimivo akcijo z imenom Pižama & mleko. V januarju vas je tako povabil, da mu pomagate soustvariti dve pravljici! Katerega glavnega junaka naj izbere? Kakšen naj bo pravljični zaplet?
Saj veste – bolj kot bodo otrokom pravljice všeč, bolj bodo navdušeni nad skupnim branjem. Tako pa se bo razvijala tudi njihova domišljija, krepil besedni zaklad in izboljšala bralna kultura pri nas.

SPAR mleko z novo preobleko - pravljica o zajčku, ki se mu ni nehalo kolcati

Donacija šolskim knjižnicam

Mlečne pravljice so prav tako s svojo podobo spremenile police trgovin Spar in Interspar v knjižne police. Tako dnevno opominjajo kupce na pomembnost in lepoto branja. Zadnja raziskava OECD je namreč ugotovila, da je Slovenija globoko pod povprečjem držav na področju besedilnih spretnosti*, saj ima kar vsak četrti prebivalec Slovenije težave s pismenostjo.

V Sparu bomo dodatno poskrbeli za spodbudo branja pri mladih, saj bomo ob zaključku projekta namenili donacijo tistim slovenskim šolskim knjižnicam, ki najbolj potrebujejo nove knjige. Te smo izbrali s pomočjo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, na predlog NUK - Centra za razvoj knjižnic. Vse za lepši jutri, ko skupaj obrnemo novo poglavje v izboljšanju bralne kulture v naši deželi. *Raziskava spretnosti odraslih PIAAC v Sloveniji 2016, OECD.

Mlečni pravljici pišeta zgodbe za lepši jutri in rišeta nasmehe tistim, ki jih najbolj potrebujejo

Mlečni pravljici s svojo podobo in vsebino osrečujeta tudi tiste, ki to najbolj potrebujejo. V juliju smo namreč donirali 9.000 litrov mleka oziroma izvodov mlečnih pravljic Zvezi prijateljev mladine, Zvezi Lions klubov in izbranim 15 slovenskim vrtcem.

»Spar trajno mleko s pravljico bomo razdelili družinam, ki jim pomagamo in jih spremljamo v programu Veriga dobrih ljudi. Otroke teh družin v času počitnic vključujemo v naše prostočasne dejavnosti, podarjeno mleko pa bomo razdelili staršem otrok našega brezplačnega počitniškega varstva, ki vse dni počitnic poteka v Ljubljani,« je povedala Anita Ogulin, predsednica Zveze prijateljev mladine Moste – Polje.

Zveza Lions klubov je z mlečnimi pravljicami razveselila društvo za pomoč in samopomoč Želva Eureka Žalec, Medobčinsko društvo zveze prijatelje mladine Celje, zavod SOCIO in center Don Bosko ter Karitas Maribor. Mlečnih pravljic pa so se zlasti razveselili otroci 15 slovenskih vrtcev. Še posebej radi prisluhnejo nepozabnima pravljicama »Izgubljeni biseri« in »O zajčku, ki se mu ni nehalo kolcati« izpod peresa mladinskega pisatelja Boštjana Gorenca – Pižame, ki sta izšli natisnjeni na podarjenih embalažah mleka.
»Donacija trajnega mleka Spar s pravljicama Boštjana Gorenca – Pižame nas je prijetno presenetila. Nepričakovano darilo so moje sodelavke odlično izkoristile za pripravo in izvedbo dveh posebnih poletnih dejavnosti: na prvi so otroci risali glavno junakinjo Krokodilčico, na drugi pa so se pomerili v enakih disciplinah kot zajček Ožbej v pravljici. Bilo je lepo, saj smo se seznanili z dvema novima pravljicama in zaradi njiju uživali v delavnicah ter gibanju. Hvala Sparu in Boštjanu Gorencu – Pižami za novo izkušnjo,« je povedala Jerica Laznik Mokotar, ravnateljica Vrtca Laško.

Utrinki z dogodka z Boštjanom Gorencem - Pižamo pred INTERSPAROM v Cityparku Ljubljana