Sparovo Miklavževo darilo: Zbirka
6 mlečnih pravljic Boštjana Gorenca - Pižame

Pred vami je zbirka mlečnih pravljic Boštjana Gorenca – Pižame.
Zakaj mlečnih?
Ker sta pravljici “Izgubljeni biseri” in “O zajčku, ki se mu ni nehalo kolcati” izšli natisnjeni kar na embalaži našega trajnega mleka. V Sparu smo veseli, da ste z nakupi mleka s pravljico podprli naše prizadevanje za dvig bralne kulture. Da bi jo podprli še dodatno, smo izbranim slovenskim šolskim knjižnicam predali donacijo v višini 20.000 EUR.
Hvala, ker z nami pišete zgodbe o uspehu in širite ljubezen do branja.

Spodnja zbirka pravljic je pripravljena za prijetno družinsko branje v pižamah ter lažje odštevanje do težko pričakovanih prazničnih dni.

Želimo vam obilo nepozabnih trenutkov med branjem, ko boste čarobne praznike resnično ustvarjali skupaj!

Naš trud je prepoznala tudi strokovna žirija na Semplu.

Konec novembra so na mednarodno priznani konferenci medijskih trendov SEMPL odmevale tudi naše mlečne pravljice, in sicer v kategoriji »Najboljši novi medij/medijski format«. Zahvaljujemo se Boštjanu Gorencu – Pižami, ki je samo za nas napisal čudovite pravljice in seveda vam, dragi kupci, da skupaj z nami širite zavedanje o pomembnosti bralne kulture.

Ob zaključku akcije Pižama & mleko smo šolskim knjižnicam donirali 20.000 EUR

V sodelovanju s priljubljenim mladinskim pisateljem Boštjanom Gorencem – Pižamo smo že v začetku leta zasnovali poseben projekt, namenjen dolgoročni spodbudi bralne kulture. Na trgovske police smo spomladi postavili pravljice, natisnjene na embalaži trajnega mleka, ki so ljudi  prek izdelka, s katerim se dnevno srečujejo, spomnile in navdušile za branje.

Ob zaključku akcije pa smo 16 šolskim knjižnicam namenilo donacijo v skupni višini 20.000 EUR. S podarjenimi sredstvi bodo izbrane šole, ki delujejo zunaj urbanih središč, obogatile police svojih knjižnic in tako učencem omogočile dostop do širšega izbora kakovostne otroške in mladinske literature.

Med prejemniki denarne donacije so osnovna šola Vinica, Stari trg ob Kolpi, Fara, Kapela Križevci, Veržej, Miklavž pri Ormožu, Istrskega odreda Gračišče, Rudija Mahniča – Brkinca Pregarje in Raka ter podružnične šole Osilnica, Adlešiči, Griblje, Kočevska Reka, Puconci in Ambrus. Te šole so bile izbrane zato, ker v okoljih, kjer delujejo, učencem le šolska knjižnica omogoča dostop do knjige. V teh krajih (in vsaj še 10 km okoli njih) ni splošnih knjižnic in ni knjigarn, prav tako tam ni postajališča bibliobusa. Gre za majhne šole, katerih število učencev se giblje od 5 na Podružnični šoli v Osilnici (OŠ Fara) do 295 na OŠ Križevci. Največ, kar 7 obdarjenih šol, je v dolini Kolpe, 4 v Pomurju, 2 na Obalno-kraškem območju ter po 1 na Osrednjeslovenskem, Spodnje-podravskem in Dolenjskem.

Več

Boštjan Gorenc - Pižama

»Šolska knjižnica mi je v otroštvu pomenila varno zavetje, kjer sem lahko po mili volji brskal po knjigah in iskal tiste, ki so me nagovarjale. Brez nje bi bila moja bralna zgodovina občutno revnejša. Otroci in mladi tudi danes radi zahajajo v šolske knjižnice in berejo, še posebej, če tam najdejo literaturo, ki jim je blizu.«

Boštjan Gorenc – Pižama je komik in mladinski pisatelj, avtor nedavno nagrajene pravljice Kaj se skriva očku v bradi in nasploh eden najpriljubljenejših sodobnih slovenskih mladinskih pisateljev. Je aktiven podpornik branja med mladimi in očka, ki od vsega na svetu najraje prebira pravljice. V pižami, seveda.

O akciji Pižama&mleko

V začetku letošnjega leta je Spar Slovenija v sodelovanju s priznanim mladinskim pisateljem Boštjanom Gorencem – Pižamo kar prek družbenih omrežij ustvaril izvirni pravljici »Izgubljeni biseri« in »O zajčku, ki se mu ni nehalo kolcati«. Pri pisanju pravljic so pisatelju na pomoč priskočili uporabniki Sparovih družbenih omrežij. Pravljici pa sta nato izšli natisnjeni na embalaži SPAR trajnega mleka z namenom, da kupce prek izdelka, s katerim se dnevno srečujejo, spomnijo in trajno navdušijo za branje literature. Še posebej na edinstvene trenutke, ko starši prebirajo pravljice svojim otrokom pred spanjem.  

Mlečni pravljici pišeta zgodbe za lepši jutri in rišeta nasmehe tistim, ki jih najbolj potrebujejo

Mlečni pravljici s svojo podobo in vsebino osrečujeta tudi tiste, ki to najbolj potrebujejo. V juliju smo namreč donirali 9.000 litrov mleka oziroma izvodov mlečnih pravljic Zvezi prijateljev mladine, Zvezi Lions klubov in izbranim 15 slovenskim vrtcem.

»Spar trajno mleko s pravljico bomo razdelili družinam, ki jim pomagamo in jih spremljamo v programu Veriga dobrih ljudi. Otroke teh družin v času počitnic vključujemo v naše prostočasne dejavnosti, podarjeno mleko pa bomo razdelili staršem otrok našega brezplačnega počitniškega varstva, ki vse dni počitnic poteka v Ljubljani,« je povedala Anita Ogulin, predsednica Zveze prijateljev mladine Moste – Polje.

Zveza Lions klubov je z mlečnimi pravljicami razveselila društvo za pomoč in samopomoč Želva Eureka Žalec, Medobčinsko društvo zveze prijatelje mladine Celje, zavod SOCIO in center Don Bosko ter Karitas Maribor. Mlečnih pravljic pa so se zlasti razveselili otroci 15 slovenskih vrtcev. Še posebej radi prisluhnejo nepozabnima pravljicama »Izgubljeni biseri« in »O zajčku, ki se mu ni nehalo kolcati« izpod peresa mladinskega pisatelja Boštjana Gorenca – Pižame, ki sta izšli natisnjeni na podarjenih embalažah mleka.
»Donacija trajnega mleka Spar s pravljicama Boštjana Gorenca – Pižame nas je prijetno presenetila. Nepričakovano darilo so moje sodelavke odlično izkoristile za pripravo in izvedbo dveh posebnih poletnih dejavnosti: na prvi so otroci risali glavno junakinjo Krokodilčico, na drugi pa so se pomerili v enakih disciplinah kot zajček Ožbej v pravljici. Bilo je lepo, saj smo se seznanili z dvema novima pravljicama in zaradi njiju uživali v delavnicah ter gibanju. Hvala Sparu in Boštjanu Gorencu – Pižami za novo izkušnjo,« je povedala Jerica Laznik Mokotar, ravnateljica Vrtca Laško.

Utrinki z dogodka z Boštjanom Gorencem - Pižamo pred INTERSPAROM v Cityparku Ljubljana