Slovenske pesmice in pravljice za lahko noč, SPAR bukvarnica

SPAROVA BUKVARNICA

Dobrodošli v Sparovi bukvarnici, kjer so doma odlične slovenske pravljice, otroške pesmice in uganke! Otroci bodo s pomočjo knjig razvijali domišljijo in osvajali nov besedni zaklad ter tako raziskovali svet pisane in govorjene besede. Zapojte skupaj z otroci, se zabavajte ob ugankah ali pa poiščite novo najljubšo pravljico za lahko noč.

V naših trgovinah SPAR in INTERSPAR so vam izbrane knjigice Sparove Bukvarnice s SPAR plus kartico na voljo kar 60 % ceneje! Ugodnost velja od 8. aprila 2020 pa vse do 31. maja 2020 oz. do razprodaje zalog.

Na voljo so vam naslednje otroške knjigice:

Svetlana Makarovič: COPRNICA ZOFKA
Ana Zavadlav: KAJ JE TO?
Leopold Suhodolčan: KROJAČEK HLAČEK
Miroslav Košuta: LESTEV IN SIRČEK
Najlepše pesmi o živalih
Ljudska pripovedka (priredba Anja Štefan): Zlata ribica

Več o posamezni knjigi iz Sparove bukvarnice si lahko preberete spodaj.

Knjigice iz Sparove bukvarnice

Svetlana Makarovič, Coprnica Zofka – slovenska pravljica za lahko noč SPAR bukvarnica

Svetlana Makarovič: COPRNICA ZOFKA

Ilustriral: Gorazd Vahen

Nekega zaspanega zimskega popoldneva se je v hišici z visokim dimnikom prebudila stara, siva coprnica Zofka. Bila je premražena in slabe volje, zato se je odločila, da bo odšla v tople kraje na obisk k Strašniku. Z zobmi je počesala metlo, jo zajahala in na njej kar skozi zaprto okno odfrčala v sneženo noč. Naenkrat sta se na repu njene metle znašli dve žlici, v njih pa dve živalci, ki sta jo prosila, če se lahko peljeta z njo v deželo Kosovirijo. Ker pa coprnica ni nobena dobrosrčnica, sta ji morala v zameno za uslugo nekaj dati. Bo coprnica zadovoljna z rdečimi, sončnimi paradižniki?

redna cena 17,99 EUR
cena s SPAR plus kartico 7,19 EUR

Zanimivosti in citati iz knjigice COPRNICA ZOFKA

Kako si Zofka čisti zobe?
»Zofka si je s krtačo za čevlje očistila zobe in sedla k zajtrku.«

Kako si Zofka preganja dolgčas?
»Dolgčas si je preganjala s tem, da je čarala po stenah pisane oči, ki so strmele vanjo in ji mežikale, ona pa jim je mežikala nazaj.«

S čim coprnica počeše metlo?
»Tiho! In mirno stoj!« je ukazala Zofka, z zobmi počesala metli košato glavo in ji privezala nov zelen trak.«

Zakaj se kosovirja želita peljati na metli coprnice?
»Saj se lahko malo peljeva z vami, gospa? Z vami gre hitreje, midva bi pa rada bila kmalu doma, v Kosoviriji.«

Ana Zavadlav, KAJ JE TO, slikanica, slovenska pravljica za lahko noč SPAR bukvarnica

Ana Zavadlav: KAJ JE TO?

Slikanica je polna zabavnih in ne prehudo »zavitih« ugank, ki so bile prvič objavljene v reviji Cicido. Sprašujejo po pojavih, predmetih, rastlinah in živalih, ki vsakodnevno obkrožajo otroka: sonce, žoga, motor, kolo, vlak, krava, mačka, kuža, metulj, krt … Uganke so napisali uveljavljeni slovenski avtorji in avtorice za otroke, med njimi Vojan T. Arhar, Tinka Bačič, Nataša Konc Lorenzutti Milena Batič, Slavica Remškar, Andrej Rozman Roza, Jože Šmit, Anja Štefan, Mira Voglar, Slavica Remškar, Nataša Konc Lorenzutti, Oton Župančič … Vse uganke je prikupno in odlično ilustrirala Ana Zavadlav, rešitve ugank pa so zapisane na dnu strani.

redna cena 17,99 EUR
cena s SPAR plus kartico 7,19 EUR

Primeri ugank iz knjigice KAJ JE TO?

KDO NA CELEM ŠIRNEM POLJU
IMA NAJLEPŠA KRILA?
TANJŠA SO KOT CVETNI LISTIČ,
NEŽNEJŠA KOT SVILA.
                                          Anja Štefan

ZEMLJICO PRED SABO RINE,
DOKLER NE ZGRADI KRTINE.
                                         Anja Štefan

TEPEJO IN BRCAJO JO VSI,
KI JO IMAJO RADI,
ONA PA VESELO Z NJIMI
SKAČE PO LIVADI.
                                         Andrej Rozman Roza

Leopold Suhodolčan, Krojaček Hlaček – slovenska pravljica za lahko noč SPAR bukvarnica

Leopold Suhodolčan: KROJAČEK HLAČEK

Naslikala: Marlenka Stupica

Knjiga Krojaček Hlaček prinaša deset krajših pravljic z naslovi: Hiša iz gumbov, Vrvohodec, Tekma, Izgubljenček, Telefon, Kdo smo?, Razbojnik Cincin, Pot skozi gozd, Trgovci in Naše mesto. V vseh zgodbicah je glavni junak krojaček Hlaček, ki s svojim znanjem, srčnostjo in iznajdljivostjo marsikomu pomaga iz stiske. Do rešitve pride na preprost način, največkrat kar s pripomočki za šivanje. Ko na primer Tinko in njegova mama ostaneta brez strehe nad glavo, jima Hlaček in prijatelji zgradijo hišico iz gumbov. Vrvohodcu, ki nima vrvi, pomaga tako, da med hišami napne svoj sukanec. Avtomobil izdela iz otroškega vozička, ki mu gumbi služijo kot kolesa. Z nitjo napelje tudi telefon … Pravljice o krojačku Hlačku so se otrokom zelo priljubile, ilustratorka Marlenka Stupica pa je ustvarila s krojačkom enega najbolj prepoznavnih likov v slovenski književnosti za otroke.   

Slikanica Krojaček Hlaček je prvič izšla leta 1970, od takrat pa je doživela že veliko ponatisov.

redna cena 17,99 EUR
cena s SPAR plus kartico 7,19 EUR

Citati iz knjigice KROJAČEK HLAČEK

/Kako je Krojaček Hlaček izdelal avto?/

»Hlaček je namesto koles pritrdil na voziček štiri velike gumbe, nato pa še enega, nekoliko manjšega, za volan, z nitjo in šivanko je – ena, dve – pošil strgano platno in že je skočil v svoj avto.«

Kako je Krojaček Hlaček s svojim »avtomobilom« na gumbe premagal dirkalnik?

»Krojaček Hlaček pa je privezal na svoj avto zmaja. Veter je z vso močjo pihnil v zmaja, zmaj pa je potegnil krojačkov avto.«

Kako je Krojaček Hlaček pomagal živalim?

»Hlaček je brž potegnil dolgo nit in šivanko ter pajku zašil raztrgano mrežo. Potem je krojaček Hlaček zaslišal, kako na drevesu žalostno žvižga kos. Brž je videl, da mu je nekdo razdrl gnezdo. Krojaček Hlaček je zasukal šivanko in – ena, dve – popravil gnezdo.«

Miroslav Košutam Lestev in sirček, slovenske pesmice in pravljice za lahko noč SPAR bukvarnica

Miroslav Košuta: LESTEV IN SIRČEK

Ilustrirala: Maša Kozjek

Miroslav Košuta je pesnik, ki se z lahkoto približa otroški duši, otrokovemu spoznavnemu in domišljijskemu svetu. Že njegove prve knjige pesmi za otroke so postale zelo priljubljene: Kje stanuješ, mala miška? (1975),  Križada (2006), Medved z miško na rami (2019)  ... V slikanici Lestev in sirček, ki je prvič izšla leta 2001, je kar 20 pesmi in rim priljubljenega pesnika, ki jih  odlično dopolnjujejo barvite in humorne ilustracije Maše Kozjek. Pesmi so zvočne, polne zabavnih domislic, vprašanj in besednih igric, v njih zelo pogosto nastopajo živali. Pesem Živalsko sodišče otroka na primer hitro zvabi k zabavi z rimami. Pesem Miške plešejo kolo pa k rajanju. Otrok se igra, pleše ali skače, medtem pa tudi hitro nauči šteti.

Miroslav Košuta je prejel za svoje delo več zelo uglednih nagrad, med drugim leta 2011 Prešernovo nagrado, leta 2015 pa Levstikovo nagrado za življenjsko delo.

redna cena 17,99 EUR
cena s SPAR plus kartico 7,19 EUR

Pesmici iz knjigice LESTEV IN SIRČEK

LESTEV IN SIRČEK

Mala miška išče lestev,
da bi zlezla do neba,
ker vabljivo luna sirček
se tam gori ji smehlja.
Pa so lestve vse prekratke,
previsoko je nebo –
žalostno zmajuje z glavo:
s tistim sirčkom nič ne bo.

MIŠKE PLEŠEJO KOLO

Od leve proti desni
ena, dve, tri,
ena, dve, tri,
mačka nas lovi.
Od desne proti levi
ena, dve, tri,
ena, dve, tri,
nas nikjer več ni.
Že v luknjah smo na varnem
ena, dve, tri,
ena, dve, tri,
mačka pa strmi, strmi …

Najlepše pesmi o živalih, slovenske pesmice in pravljice za lahko noč SPAR bukvarnica

Najlepše pesmi o živalih

Izbor prikupnih, hudomušnih in igrivih pesmic, ki so prvič izšle v revijah Ciciban in Cicido, predstavlja slikovit prerez slovenske ustvarjalnosti za otroke. V izboru so ljudske pesmi, kot so Sinička, Majhna sem bila, Lisička je prav zvita zver … in priljubljene pesmi slovenskih pesnic in pesnikov za otroke od Frana Levstika, Srečka Kosovela, Branka Rudolfa, Mateja Bora in Anice Černejeve do Janeza Bitenca, Otona Župančiča in Nika Grafenauerja.
Najlepše pesmi o živalih je izbrala in upodobila Jelka Reichman, ki je ena izmed najbolj priznanih in priljubljenih slikark pri nas pa tudi velika poznavalka otroškega leposlovja, zlasti poezije.

redna cena 17,99 EUR
cena s SPAR plus kartico 7,19 EUR

Pesmica iz knjigice NAJLEPŠE PESMI O ŽIVALIH

NAŠA BELA MAČICA
Srečko Kosovel

Sonček boža tačice
naše bele mačice.
O, da je lenuška,
to pa ni resnica –
ona je predica!
Kadar naigra se,
za kolovrat sede,
zamiži in prede.

Zlata ribica, ljudska pripovedka, slovenske pesmice in pravljice za lahko noč SPAR bukvarnica

Zlata ribica

Ljudska pripovedka, priredba: Anja Štefan

Živela je mačeha, ki je imela pastorka. Ni ga marala, zato mu je nalagala težka dela. Nekega dne ga je poslala z rešetom po vodo. Ubogi pastorek je vodo zajel in ujel zlato ribico. Že jo je hotel odnesti domov pa ga je ribica ogovorila in obljubila, da mu izpolni vse želje, če jo le pusti živeti. Zlata ribica je obljubo držala in pastorek je zmogel vsa dela, ki mu jih je naložila mačeha. Tako je nekega dne šel v gozd po bukev, da jo bodo imeli za drva. S pomočjo zlate ribice mu drevesa ni bilo treba ne sekati ne vleči iz hoste. Fant je sedel nanjo in bukev je njega nesla domov. Ta prizor pa je nasmejal mlado grofično, ki je stala pri oknu. Ker pastorku ni bilo všeč, da ga grofična zasmehuje, si je zaželel, da dekle zanosi.

Vse te čarovnije pa fantu niso kaj dosti pomagale. Ker se je zlobna mačeha zbala, da je njen pastorek morda čarovnik, ga je nagnala od hiše … Kaj vse je ubogi fant doživel, kako in kje je našel srečo, preberite v ljudski pripovedki, ki jo je za slikanico priredila priljubljena in priznana pisateljica, pesnica in pripovedovalka Anja Štefan, zgodbo pa hudomušno ilustriral Marjan Manček.

redna cena 17,99 EUR
cena s SPAR plus kartico 7,19 EUR