70 % izdelkov slovenskih proizvajalcev

TO SMO MI: zavezani lokalni pridelavi in samooskrbi s hrano.

70 %* izdelkov slovenskih proizvajalcev

Prednosti lokalne pridelave in samooskrbe z živili se v Sparu zavedamo že dolgo, zato veliko truda in energije vlagamo v dobre odnose s slovenskimi pridelovalci in predelovalci hrane. Ker verjamemo v poštena partnerstva z lokalnimi dobavitelji, nam je v tridesetih letih poslovanja v Sloveniji uspelo prehoditi pot od ene trgovine do zdajšnjih sto štirih – v vseh pa na policah prevladujejo izdelki slovenskih proizvajalcev.

 

Veliki in mali. Ter vsi vmes.

Za nas so pomembni vsi dobavitelji – zato na naših policah najdete tako pridelke majhnih, idiličnih tradicionalnih kmetij, kot po meri sodobnega kupca pripravljenih živil inovativnih podjetij, seveda pa so tu tudi izdelki dobro poznanih in priljubljenih tradicionalnih blagovnih znamk.

 

Od Jadrana do Panonske nižine, od Triglava do Kolpe.

Slovenija zaradi raznolikosti ponuja številne lokalne specialitete. Vsaka med njimi v sebi nosi okus tradicije, ki ga pogojujejo posebnosti pokrajine in mojstrstva številnih generacij naših prednikov. A ne glede na to, od kje prihajajo, so vam slovenske lokalne dobrote enako blizu: najdete jih lahko na policah vaše najbližje trgovine Spar.

Našo usmeritev in trud je potrdila tudi projektna naloga Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, ki je ugotovila, da ima SPAR kar 70 %* izdelkov slovenskih proizvajalcev.

*Zaokroženi odstotek povzet iz projektne naloge Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano.

VIR: https://www.varuhverigehrane.si.

Svojo podporo slovenskim rejcem, pridelovalcem in predelovalcem lahko izrazite z nakupom izdelkov slovenskih proizvajalcev.  

Skupaj podpirajmo slovensko!

*Vir: Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano.

Sočni okusi sonca in morja

Kmetijska zadruga Agraria Koper deluje že več kot 70 let in danes šteje 50 aktivnih članov iz vseh obalnih občin, katerih pridelovalne površine se raztezajo od Ankarana do doline Dragonje in zaledja. Na letni ravni skupno proizvedejo več kot 1.500 ton različnih vrst sadja in zelenjave, medtem ko s podjetjem SPAR sodelujejo že od njegovih prvih korakov na slovenskih tleh. O svežih in okusnih pridelkih lokalnih pridelovalcev smo govorili s Patricijo Pirnat, vodjo zadružne proizvodnje.

OGLEJTE SI VIDEO

Tradicijo pridelovanja spodbujate že vrsto let, tudi zato, ker naravne prednosti okolja vašemu sadju in zelenjavi dodajo poseben mediteranski okus.

Sredozemsko podnebje resnično ugodno vpliva na vzgojo rastlin, saj nam pri rasti pomagajo topli sončni žarki in prijeten morski zrak. Izredno težka ilovnato glinasta tla vsebujejo dovolj humusa ter zadržujejo hranila, ki poskrbijo za prepoznaven okus in videz naših dobrot. Tako pridelujemo kar 36 vrst sadja in zelenjave, med katerimi najdemo številne biološko pridelane izdelke. Naša prednost se skriva ravno v tem podnebju, ki nam omogoča celoletno pridelavo svežih pridelkov. Ponašamo se z integrirano, naravi prijazno pridelavo, pri kateri se uporabljajo naravni viri in mehanizmi, ki zmanjšujejo negativne vplive kmetovanja na okolje in zdravje ljudi, in s katero se pridelujejo kakovostni kmetijski pridelki. Pod svojim okriljem imamo tudi največjega ekološkega pridelovalca zelenjave v Sloveniji. Posebej nas odlikuje tudi sadje, katero se v večini prideluje v shemi Izbrana Kakovost.

Med vašimi najbolj prepoznanimi pridelki je paradižnik, ki je med Slovenci izredno priljubljen. Kaj ga po vašem mnenju odlikuje?

Res je, paradižniku lahko dejansko rečemo naš paradni konj. Težka istrska zemlja, bližina morja, topel zrak in zelo veliko število sončnih dni mu dajejo edinstven, sočen okus, kakršnega lahko ima le obmorski paradižnik, to nam sporoča tudi njegova zapeljiva rdeča barva. Pod lastno blagovno znamko Purissima, ki v italijanskem prevodu pomeni čistost, predstavljamo tudi najbrž najkakovostnejši paradižnik na slovenskem trgu. Odlikuje ga izredno dober okus, saj vsebuje veliko sladkorjev ter antioksidanta likopena. Ves pridelek, tudi tisti, ki ga vzgajamo in negujemo na pokritih površinah, pridelujemo v zemlji in s pomočjo biotičnega varstva, torej naravnih organizmov. Tako ljubiteljem okusne zelenjave in sadja zagotavljamo kakovost, svežino in domačnost.

V Sparovo tržnico že od samega začetka dostavljate svoje pridelke, na kar ste zagotovo ponosni?

Sodelovanje s podjetjem SPAR krojijo le pozitivni vtisi in izkušnje. Skupaj izvrstno delujemo, vzajemen odnos pa že leta in leta gradimo na medsebojnem razumevanju. Najbolj cenimo predvsem njihovo sposobnost prisluhniti slovenskemu zelenjadarju. Zaradi takšnega trgovca, kot je SPAR, menimo, da je mogoče ustvarjati manj presežkov in odmetov pridelkov. Tako kot njihovi kupci, tudi oni na prvo mesto postavljajo lokalno znanje, vzgojo in pridelavo.

Poziv lokalnim proizvajalcem

K SODELOVANJU VABIMO SLOVENSKE KMETE IN DOBAVITELJE!

V Sparu želimo, da je v naših trgovinah še več kakovostnih slovenskih izdelkov, zato vas vabimo k sodelovanju. Če želite tudi vi sodelovati z nami in svoje izdelke prodajati na Sparovih policah, nam pišite na [email protected].

PODPIRAMO BRKINSKE PRIDELOVALCE JABOLK

V preteklem letu smo bili deležni nenadnih sprememb. Splet okoliščin je v nezavidljiv položaj postavil tudi številne sadjarje v Brkinih, ki že tradicionalno pridelujejo okusno sadje, predvsem jabolka. Zaradi jesenskih ukrepov za zaustavitev širjenja virusa covid-19 sadja niso mogli prodajati rednim strankam, prav tako pa je bila prekinjena dobava vrtcem in šolam. Njihove hladilnice so tako ostale polne okusnih jabolk.

Letina je bila odlična, saj je podarila ogromno zdravih jabolk odlične kakovosti, ki se ponašajo z značilno sočnostjo in nepozabno hrustljavostjo.

V Sparu smo se zato odločili, da pomagamo brkinskim pridelovalcem in odkupimo večjo količino njihovih jabolk ter jih postavimo na police svojih trgovin: na ta način smo pomagali brkinskim sadjarjem v nezavidljivem položaju, svojim kupcem pa omogočili, da pridejo do vrhunskega lokalno pridelanega sadja. S tem smo še enkrat potrdili svoje vodilo v času epidemije: skrb za skupnost je za nas na prvem mestu

Skrbno pridelana brkinska jabolka vas že čakajo na policah trgovin INTERSPAR in večjih trgovin SPAR.

PODPIRAMO SLOVENSKE PRIDELOVALCE KROMPIRJA

Slovenci vedno bolj cenimo domačo hrano, saj se dobro zavedamo, da s tem podpiramo lokalno okolje in slovenske kmete, ki v trenutni situaciji še bolj potrebujejo našo pomoč. Splet okoliščin v preteklem in tekočem letu je namreč zamajal ustaljene navade, vplival pa je tudi na slovenske kmete, ki že dolga leta skrbno pridelujejo domač krompir.

Zaradi ukrepov za zaustavitev širjenja virusa covid-19 pridelka niso mogli prodajati gostinskim obratom ter šolam in vrtcem, na slabšo prodajno sezono pa je vplivalo tudi zaprtje turizma po celotni državi. Njihove shrambe so tako ostale polne odlične letine, kmetje pa so ostali zaskrbljenih misli.

Slovenske pridelovalce podprite z nakupom njihovega krompirja. Na policah naših trgovin najdete izjemno izbiro slovenskega krompirja, ki slovi po odlični kakovosti. Izbirate lahko med mnogimi vrstami krompirja: takšnim, ki je primeren za kuho, pečenje, praženje in celo za pripravo sladic.

Več zanimivosti o krompirju