Asimina ali indijanska banana, pridelana v Sloveniji

Asimina ali indijanska banana, pridelana v Sloveniji

V sodelovanju z dobaviteljem Darsad vam predstavljamo novost: asimino ali indijansko banano, pridelano v Sloveniji!

Asimina izvira iz Severne Amerike. Imenujejo jo tudi indijanska banana ali paw-paw. Vzgojene vrste rastejo kot grm do višine 2,5 m ali kot drevo do višine 5m. Mraz in pozebo dobro prenaša, prve plodove rodi v tretjem letu. V naravnem okolju jo najdemo v severni Ameriki.

Plodovi asimina so nekaj posebnega, kot da bi sestavili mango, ananas in banano v en sadež. Sadež se lahko olupi in nareže, razpolovi kot avokado in zajame z žličko… Pazimo na večjo količino trdih debelejših semen. Semena so kaljiva.

Plodovi so zelo okusni, bogati z ogljikovimi hidrati, vitamini in minerali, ki jih imajo kar sedemkrat več kot ostalo sadje.

Plod: izgleda kot male banane, premera 5 – 15 cm, združeni so v skupine od 3 – 5 plodov, kožica ploda je na začetku zelena in trda, a z zorenjem postane rumena ali rdeča.

Meso: bledo rumeno, vsebuje temno rjave, debelejše peške, dolge do 3 cm, nameščene u dveh vrstah, kremasto meso.

Sadež je na voljo v INTERSPARIH ter izbranih trgovinah SPAR:  

Vir pri Domžalah, Grosuplje, Kamnik Qlandia, Izola, Brod Ljubljana, Koper, Slovenčeva Ljubljana, Medvode, Radovljica, Krško, Škofja Loka, Zagorje, Slovenj Gradec, Trbovlje, Postojna, Brežice, Bled, Žalec.