Dan živali, Veseli repki, iskreni nasmehi

Veseli repki, iskreni nasmehi

Tudi letos bomo ob svetovnem dnevu živali z donacijo razveselili kužke, ki nesebično pomagajo ljudem v stiski in med njimi širijo dobro voljo. Donacijo hrane in priboljškov bomo podarili Kinološkemu društvu reševalnih psov, Ambasadorjem nasmeha, Društvu enota reševalnih psov Slovenije in društvu SLO-CANIS.

Spoznajte 4 pasje kosmatince in preverite, kako poteka dan reševalnih in terapevtskih psov!

Reševalna psička Tia

Tia, 12 let
reševalna psička
Kinološko društvo reševalnih psov Celje

Dragi dnevnik,

danes je torek. Eden od mojih treh najljubših dni v tednu, ker me moja človekinja pelje v šolo. Pokonci sem že od šestih zjutraj, ko sem šla na prvi sprehod v dnevu in po parku lovila žogico. Čisto prehitro je minilo, ampak k sreči grem čez 4 ure v šolo. Me prav zanima, kaj bomo počeli danes. Lahko da bomo imeli kondicijski trening. Ali pa ne. Mogoče bo na vrsti premagovanje ovir. Veš, kaj bi pa najraje videla? To da bi iskali žogico! Oooo, ja ja, to bi bilo super. Običajno nam žogico tako dobro skrijejo, da jo je najti pravi izziv, ampak če diši po ljudeh, je skoraj nemogoče, da je ne bi našli. Prave osebe sicer že nekaj časa nismo iskali, ampak človekinja pravi, da je to dobro. Meni je pa tudi prav. Če na koncu za nagrado dobim priboljšek ali pa celo kopanje v reki, mi lahko za vedno skrivajo samo žogice, ne pa tudi ljudi.

Tia

Terapevtski pes Alvin

Alvin, 11 let
terapevtski pes
Ambasadorji nasmeha

Dragi dnevnik,

danes je bilo v šoli res zelo ganljivo. Z otroci s posebnimi potrebami delam že 9 let in čisto vsak teden se veselim srede - dneva, ko jih spet obiščem. Moram priznati, da smo v vseh teh letih postali pravi prijatelji. Celo med karanteno smo se družili in to prek računalnika. Si moreš misliti? Kljub vsemu pa nisem pričakoval tega, kar so zame pripravili danes. Običajno skupaj beremo in pišemo zgodbice, danes pa so me presenetili in mi prebrali pesmico, ki so jo napisali posebej zame. Moj rep je ponorel od veselja in ponosa na mlade pesnike! Kot da to ni dovolj, pa smo se na koncu igrali z balonom, mojo najljubšo igračo. Danes sem bil res natančno to, kar pomeni moje ime Alvin - “srečni prijatelj”.

Alvin

Reševalna psička Brinca

Brinca, 9 let
reševalna psička
Enota reševalnih psov Slovenije

Dragi dnevnik,

jutri je pred mano državni preizkus za uvrstitev v skupino za iskanje pogrešanih oseb, ki ga moram opraviti vsako leto. Malo sem živčna, ampak verjamem, da mi bo uspelo, saj iskanje v naravi še vedno treniram vsaj dvakrat na teden, kljub temu da sem bila na približno 100 iskalnih akcijah. Joj, dnevnik. Nisem ti še povedala o svoji zadnji iskalni akciji! Septembra smo iskali starejšo gospo, ki se je izgubila v zelo zaraščenem gozdu. 22 ur je trajalo, da smo jo našli. Sploh si ne moreš predstavljati, kako močno sem začela lajati, ko sem jo zagledala. Čeprav je bila gospa, ko smo jo našli, precej izčrpana, si je lepo opomogla in res sem ponosna na to, da med iskanjem nisem obupala. Upam, da se bo tako srečno končal tudi moj jutrišnji preizkus. Se oglasim jutri in poročam.

Brinca

Nevada, 2 leti
psička pomočnica
SLO - CANIS

Dragi dnevnik,

kmalu bom praznovala dva pomembna praznika in sploh ne govorim o svojem rojstnem dnevu! Če prištejem še tega, bodo prazniki trije. Kmalu bom namreč zaključila s šolo za psičko pomočnico, ki traja dobri dve leti in kmalu bo minilo eno leto, odkar sem psička pomočnica fantu z epileptičnimi napadi. V tem letu sva postala dobra prijatelja in ponosna sem, da mu lahko pomagam. Epileptični napadi namreč niso hec! Če začutim, da ga bo fant imel - in to začutim globoko v svojem trebuščku - ga na to opozorim tako, da sedem čisto zraven njega, se ga tesno dotikam in mu dajem taco. Fant ve, da mora takrat hitro vzeti zdravilo, ki napad omili. Če do napada vseeno pride, pa na to opozorim druge ljudi, ki lahko fantu nato pomagajo. Mislim, da si čisto vsak epileptik zasluži svojega kužka pomočnika, vsak kužek pomočnik pa svojo nagrado. Jaz sem najbolj vesela, če dobim kar blatno kopel … Poleg priboljška, seveda.

Nevada