Morska spaka, ovita v slanino, zlata orada z limono, tuna ali marinirani fileji lososa: morja in jezera konkurirajo pečenicam in zrezkom! Pravzaprav so vse vrste rib primerne za peko na žaru. Ribe s čvrstim mesom predstavljajo posebej lahko delo. K tem vrstam spadajo losos, postrv, skuša in brancin.
Luskaste in očiščene ribe lahko položimo na žar kar cele. Manjše ribe pa lahko spečemo tudi na ražnju. Tudi kotleti in fileji lososa, ščuke, polenovke, smuča in okuna se odlično spečejo na žaru. Občutljive fileje ali kose rib, ki pri obračanju rade razpadejo, je najbolje zaviti v aluminijasto folijo. Posebne košare za peko na žaru ali pekači za ribe nam olajšajo peko. Riba je spečena v 5–15 minutah, odvisno od velikosti. Če želimo preizkusiti, ali je riba pečena, zapičimo z vilicami v meso in ga malce odrinemo narazen. Če je meso močno bele barve, lahko ribo ponudimo. Da riba med pečenjem ostane sočna, jo moramo marinirati. Za osnovno marinado uporabljamo olje, kis, vino ali omako iz soje. Dodamo baziliko, origano, meto, peteršilj, koper, gorčico, limono ali česen in pustimo, da se riba marinira približno dve uri.
Nasvet:
Posebno dekorativna so ribja nabodala, na katera lahko nabodemo različne ribje fileje in morske sadeže po lastnem okusu. Vse ribje dele in morske sadeže je pred peko na žaru treba namazati z oljem, da se ne nalepijo na rešetko.