Velika noč - recepti, ideje in nasveti

VELIKA NOČ

Za vas smo na enem mestu pripravili različne velikonočne ideje! Od receptov za klasične velikonočne jedi pa do tistih za bolj sodobne načine prehranjevanja Velikonočno ustvarjanje? Za vasi mamo kup idej, kako letos pobarvati pirhe, kako okrasiti stanovanje in kakšna mini velikonočna darilca podariti.

Preverite sami!

Vesna, kot ljubezen, mladost in pomlad

Ko se poslovi zadnji sneg, mrak in sivino pa preženejo prve cvetlice, se zima umakne pomladi. Ta čarobni čas, ko vse daljši in toplejši dnevi prebudijo naravo, ima prav posebno mesto tudi v naši kulturi. Človek se je, tako kot tudi druga živa bitja, vedno razveselil pomladnih dni. Njihova cvetoča lepota ga je tako prevzela, da je prebujenje narave pripisoval nadnaravnim silam – v predkrščanskem obdobju so tako na našem področju častili prinašalko luči Vesno, boginjo ljubezni, mladosti in pomladi.  

Barvanje in okraševanje pirhov

PRAZNIČNA VELIKA NOČ

Prebujajoči se naravi sledi tudi velika noč, premakljiv praznik, ki ga obeležujemo v nedeljo po prvi polni spomladanski luni. Gre za praznik upanja in pričakovanja, ko se po stari navadi zbere vsa družina, pospremimo pa ga z mizo, obloženo z različnimi dobrotami. Priprava obrokov in recepti za velikonočno pojedino, ki sledi 40 dnevnemu postu, se razlikujejo od pokrajine do pokrajine, vsem pa je skupna počastitev novega življenjskega cikla, ki sovpada s prihodom pomladi.  

SVETA TROJICA VELIKONOČNE POJEDINE: šunka, hren in pirhi

Glavno mesto na bogato obloženi mizi velikonočne pojedine ima meso – slednjemu se za 40 dni tradicionalno odpovedo vsi, ki se postijo od pepelnične srede, razveselijo pa se ga tudi tisti, ki se za post odločijo le na velikonočni petek. Najpogosteje se meso zaužije kot šunka v krušnem testu, ki jo spremlja za velikonočno pojedino nepogrešljivi hren. Ob tej priložnosti na mizi nikakor ne smejo manjkati tudi trdo kuhana obarvana jajca oziroma pirhi.  

Šunka, hren in pirhi
Velika noč, pirhi, velikonočni zajčki, velikonočno ustvarjanje
Recept iz Jedel.bi: Čemaževi velikonočni kolački

Čemaževi velikonočni kolački

Recept iz Jedel.bi: Jajčna solata

Jajčna solata

Recept iz Jedel.bi: Glazirana velikonočna šunka

Glazirana velikonočna šunka

Hrenova krema z limono

Recept iz Jedel.bi: Velikonočni zajčki iz mlečnega testa

Velikonočni zajčki

Sladica - potica in recepti za potice

SLADICA – POTICA

Ni prave slovenske velike noči brez avtohtone potice. Čeprav za tradicionalno velja tista z orehi in rozinami, se med babičinimi recepti zagotovo najde tudi takšna, ki preseneti še tako dobrega poznavalca potic. Mandlji, pehtran, rožič, ne glede na to, po kateri sestavini prepoznate vašo najljubšo, pomembno je, da za veliko noč iz kuhinje zadiši po tej klasični sladici.  

Recepti za potice

Preverite velikonočne video recepte, ki smo jih pripravili za vas!

Mini rožičeve potičke

Sestavine za rožičev nadev:

  • 150 g rožičeve moke
  • 6 maslenih piškotov
  • 1 večje jabolko
  • 3 žlice masla
  • 300 ml mleka
  • 40 g vaniljevega sladkorja
  • 2-3 žlice medu
  • 1-2 žlici kisle smetane

Postopek priprave rožičevega nadeva:
1. Olupljeno in naribano jabolko skupaj s sladkorjem prepražimo na žlici masla, da se zmehča in dobimo jabolčno »čežano«.
2. Mleko zavremo skupaj z dvema žlicama masla. Ko zavre, vmešamo rožičevo moko in mlete piškote.
3. Mešamo dokler ne dobimo enotne mase in ob mešanju kuhamo še 3-5 minut.
4. Odstavimo s štedilnika ter vmešamo jabolčno čežano, med in kislo smetano.
5. Nadev, ki mora biti precej gost, poskusimo in ga po okusu še dodatno sladkamo.

Sestavine za kvašeno testo:

  • 500 g bele gladke moke
  • 3 žlice sladkorja v prahu
  • 250 ml mleka
  • 1 suhi kvas
  • 1 jajce M velikosti
  • 1 rumenjak
  • 3 žlice ruma
  • 100 g masla
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 jajce (za premaz)

Postopek priprave kvašenega testa:
1. V posodo stresemo moko in na sredini naredimo jamico. Vanjo stresemo sladkor in vlijemo mlačno mleko.
2. V mleko stresemo suhi kvas, malce premešamo in pustimo 15 min, da kvas vzhaja.
3. Dodamo še jajce in rumenjak, rum in stopljeno maslo. Po vrhnjem robu moke posujemo sol.
4. Testo gnetemo 15-20 minut, da dobimo mehek in gladek hlebček, ki ga vzhajamo eno uro, da se količina podvoji.
5. Vzhajano testo razvaljamo v obliko pravokotnika, na debelino 0,3 cm. Po njem premažemo rožičev nadev, ga zvijemo v rolado in narežemo na mini potičke.
6. Pred peko jih premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo okoli 20 min na 200 °C.

Listnati polžki z velikonočnim pridihom

Sestavine:

  • 250 g rezin dimljene šunke
  • 200 g sira (edamec, cheddar)
  • 6 žlic smetanovega hrena
  • 2 zavoja listnatega testa v roli

Postopek priprave:
1. Uporabimo dva zavoja listnatega testa, zato moramo sestavine razdeliti na pol, saj zapisana količina zadostuje za dve roli.
2. Listnato testo premažemo s smetanovim hrenom. 1 cm roba pustimo nenamazanega.
3. Po namazu razporedimo rezine dimljene šunke in posujemo z ribanim sirom. Po želji dodamo še začimbe.
4. Nadevano testo zvijemo v rolado in razrežemo na približno 1,5 cm široke rolice.
5. Rolice pečemo na 180 °C, približno 25 minut.

Mehki sirovi muffini

Sestavine:

  • 300 g bele gladke moke
  • 12 g pecilnega praška
  • 1 žlička soli
  • 1 jajce L velikosti
  • 200 ml mleka
  • 100 g kisle smetane
  • 80 ml olja
  • 2 žlički česna v prahu
  • 1 žlička čebule v prahu
  • 3 žličke sesekljanega peteršilja
  • 200 g cheddarja
  • 2 žlici masla (za premaz)

Postopek priprave:
1. Moko pomešamo s pecilnim praškom in soljo.
2. Jajcu dodamo mleko, kislo smetano, olje in začimbe. Z metlico zmešamo do enotne mase brez grudic.
3. K mokrim sestavin z lopatko primešamo suhe sestavine, dodamo še nariban sir in na hitro zmešamo v enotno gosto maso.
4. Pekač za muffine premažemo s stopljenim maslom ali pa uporabimo papirčke za muffine. Vsako luknjo v pekaču do vrha napolnimo s pripravljeno maso.
5. Pečemo jih na 180°C, 25-30 minut. Pečene po vrhu premažemo s stopljenim maslom in postrežemo poleg pomake ali mesnin.

Sodobni velikonočni recept: pletenica brez mleka in jajc

ALTERNATIVE ZA VSE S SODOBNIMI NAČINI PREHRANJEVANJA

Danes lahko v velikonočni pojedini uživamo vsi, četudi smo se odpovedali hrani živalskega izvora. Velikonočno šunko lahko nadomestimo s sejtanom v testu, ki ga mnogi imenujejo tudi pšenično meso, namesto jajc pa ponudimo dimljen tofu. Da ne boste prikrajšani za veselje, ki ga prinašajo pisanke, si lahko velikonočno pogrnjeno mizo okrasite tudi s pobarvanimi kiviji.

Preverite recept za velikonočno pletenico brez mleka in jajc
Tradicionalna velika noč, prijazna do okolja

TRADICIONALNA VELIKA NOČ, PRIJAZNA DO OKOLJA

Velika noč je tradicionalno pisan praznik, ki ga napovejo že raznobarvne butarice in šopki na cvetno nedeljo, vrhunec pa predstavljajo najrazličnejše poslikave pirhov. Čeprav pirhi sami po sebi niso slovenska posebnost, naša dežela slovi po raznolikih načinih in tehnikah njihove poslikave ter okraševanja. Zagotovo so med bolj poznanimi belokranjske pisanice, ustvarjene s praskanjem in nanašanjem raztopljenega čebeljega voska, ter mojstrovine iz Idrije, odete v idrijsko čipko.
V zadnjem času je vse bolj priljubljeno barvanje jajc z naravnimi barvili, kjer za rdečo barvo uporabimo čebulne olupke, češnjev kompot ali teran, modro barvo da rdeče zelje, za oranžno uporabimo korenje ali cimet, rumeno podeli kurkuma, zeleno pa peteršilj in špinača. Na ta dan skupaj z otroki praznično okrasimo tudi dom in mizo, pri čemer nam je lahko v navdih motiv velikonočnega zajčka.  

Velika noč, pirhi, velikonočni zajčki, velikonočno ustvarjanje

Preverite naše ideje za barvanje pirhov in velikonočno ustvarjanje!

VELIKONOČNI POGRINJEK

Pirhi in ustvarjanje za veliko noč: jajca obarvana z zeljem

BARVANJE PIRHOV

Pirhi in ustvarjanje za veliko noč: jajca za veliko noč

JAJCA ZA VELIKO NOČ

Pirhi in ustvarjanje za veliko noč

VELIKONOČNO USTVARJANJE

Pirhi in ustvarjanje za veliko noč: velikonočna dekoracija

VELIKONOČNA DEKORACIJA

Velikonočno ustvarjanje - ustvarjanje z embalažo od jajc

USTVARJANJE Z EMBALAŽO OD JAJC

Lajf z mulci - Velikonočni pirhi

Velika noč je pred vrati! Lajf z mluci so zate in tvojo družinico že pripravili odlično idejo za ustvarjanje! V videu ti pokažejo, kako na res poseben način okrasiti pirhe in kako pripraviti unikatno velikonočno darilno vrečko.

Zabava za celo družino je zagotovljena!

Oglejte si video

ABC peke z drožmi z Anito Šumer: velikonočni kruh z drožmi

Letos za velikonočne praznike pripravite svoj prvi kruh z drožmi. Vse napotke najdete v naših video nasvetih ABC peke z drožmi z Anito Šumer.
Da pa bo vaš kruh z drožmi popolnoma v stilu velike noči, morate imeti pravo šablono za okrasitev kruha. Naša Anita Šumer ni samo mojstrica v peki z drožmi, ampak tudi v ustvarjanju prikupnih šablon, ki dajo kruhu piko na i.

Preverite, kako izdelati velikonočno šablono in okrasiti kruh