Velika noč - recepti, ideje in nasveti

VELIKA NOČ

Za vas smo na enem mestu pripravili različne velikonočne ideje! Od receptov za klasične velikonočne jedi pa do tistih za bolj sodobne načine prehranjevanja Velikonočno ustvarjanje? Za vasi mamo kup idej, kako letos pobarvati pirhe, kako okrasiti stanovanje in kakšna mini velikonočna darilca podariti.

Preverite sami!

Vesna, kot ljubezen, mladost in pomlad

Ko se poslovi zadnji sneg, mrak in sivino pa preženejo prve cvetlice, se zima umakne pomladi. Ta čarobni čas, ko vse daljši in toplejši dnevi prebudijo naravo, ima prav posebno mesto tudi v naši kulturi. Človek se je, tako kot tudi druga živa bitja, vedno razveselil pomladnih dni. Njihova cvetoča lepota ga je tako prevzela, da je prebujenje narave pripisoval nadnaravnim silam – v predkrščanskem obdobju so tako na našem področju častili prinašalko luči Vesno, boginjo ljubezni, mladosti in pomladi.  

Barvanje in okraševanje pirhov

PRAZNIČNA VELIKA NOČ

Prebujajoči se naravi sledi tudi velika noč, premakljiv praznik, ki ga obeležujemo v nedeljo po prvi polni spomladanski luni. Gre za praznik upanja in pričakovanja, ko se po stari navadi zbere vsa družina, pospremimo pa ga z mizo, obloženo z različnimi dobrotami. Priprava obrokov in recepti za velikonočno pojedino, ki sledi 40 dnevnemu postu, se razlikujejo od pokrajine do pokrajine, vsem pa je skupna počastitev novega življenjskega cikla, ki sovpada s prihodom pomladi.  

SVETA TROJICA VELIKONOČNE POJEDINE: šunka, hren in pirhi

Glavno mesto na bogato obloženi mizi velikonočne pojedine ima meso – slednjemu se za 40 dni tradicionalno odpovedo vsi, ki se postijo od pepelnične srede, razveselijo pa se ga tudi tisti, ki se za post odločijo le na velikonočni petek. Najpogosteje se meso zaužije kot šunka v krušnem testu, ki jo spremlja za velikonočno pojedino nepogrešljivi hren. Ob tej priložnosti na mizi nikakor ne smejo manjkati tudi trdo kuhana obarvana jajca oziroma pirhi.  

Šunka, hren in pirhi
Velika noč, pirhi, velikonočni zajčki, velikonočno ustvarjanje
Sladica - potica in recepti za potice

SLADICA – POTICA

Ni prave slovenske velike noči brez avtohtone potice. Čeprav za tradicionalno velja tista z orehi in rozinami, se med babičinimi recepti zagotovo najde tudi takšna, ki preseneti še tako dobrega poznavalca potic. Mandlji, pehtran, rožič, ne glede na to, po kateri sestavini prepoznate vašo najljubšo, pomembno je, da za veliko noč iz kuhinje zadiši po tej klasični sladici.  

Recepti za potice

Preverite velikonočne video recepte, ki smo jih pripravili za vas!

Sodobni velikonočni recept: pletenica brez mleka in jajc

ALTERNATIVE ZA VSE S SODOBNIMI NAČINI PREHRANJEVANJA

Danes lahko v velikonočni pojedini uživamo vsi, četudi smo se odpovedali hrani živalskega izvora. Velikonočno šunko lahko nadomestimo s sejtanom v testu, ki ga mnogi imenujejo tudi pšenično meso, namesto jajc pa ponudimo dimljen tofu. Da ne boste prikrajšani za veselje, ki ga prinašajo pisanke, si lahko velikonočno pogrnjeno mizo okrasite tudi s pobarvanimi kiviji.

Preverite recept za velikonočno pletenico brez mleka in jajc
Tradicionalna velika noč, prijazna do okolja

TRADICIONALNA VELIKA NOČ, PRIJAZNA DO OKOLJA

Velika noč je tradicionalno pisan praznik, ki ga napovejo že raznobarvne butarice in šopki na cvetno nedeljo, vrhunec pa predstavljajo najrazličnejše poslikave pirhov. Čeprav pirhi sami po sebi niso slovenska posebnost, naša dežela slovi po raznolikih načinih in tehnikah njihove poslikave ter okraševanja. Zagotovo so med bolj poznanimi belokranjske pisanice, ustvarjene s praskanjem in nanašanjem raztopljenega čebeljega voska, ter mojstrovine iz Idrije, odete v idrijsko čipko.
V zadnjem času je vse bolj priljubljeno barvanje jajc z naravnimi barvili, kjer za rdečo barvo uporabimo čebulne olupke, češnjev kompot ali teran, modro barvo da rdeče zelje, za oranžno uporabimo korenje ali cimet, rumeno podeli kurkuma, zeleno pa peteršilj in špinača. Na ta dan skupaj z otroki praznično okrasimo tudi dom in mizo, pri čemer nam je lahko v navdih motiv velikonočnega zajčka.  

Velika noč, pirhi, velikonočni zajčki, velikonočno ustvarjanje

Preverite naše ideje za barvanje pirhov in velikonočno ustvarjanje!

Pirhi in ustvarjanje za veliko noč: jajca obarvana z zeljem

BARVANJE PIRHOV

Pirhi in ustvarjanje za veliko noč: jajca za veliko noč

JAJCA ZA VELIKO NOČ

Pirhi in ustvarjanje za veliko noč

VELIKONOČNO USTVARJANJE

Pirhi in ustvarjanje za veliko noč: velikonočna dekoracija

VELIKONOČNA DEKORACIJA

Velikonočno ustvarjanje - ustvarjanje z embalažo od jajc

USTVARJANJE Z EMBALAŽO OD JAJC

ABC peke z drožmi z Anito Šumer: velikonočni kruh z drožmi

ABC peke z drožmi z Anito Šumer: velikonočni kruh z drožmi

Letos za velikonočne praznike pripravite svoj prvi kruh z drožmi. Vse napotke najdete v naših video nasvetih ABC peke z drožmi z Anito Šumer.
Da pa bo vaš kruh z drožmi popolnoma v stilu velike noči, morate imeti pravo šablono za okrasitev kruha. Naša Anita Šumer ni samo mojstrica v peki z drožmi, ampak tudi v ustvarjanju prikupnih šablon, ki dajo kruhu piko na i.

Preverite, kako izdelati velikonočno šablono in okrasiti kruh