Mlade družine

Veliki dosežki malih nadobudnežev

Čas odraščanja, ki staršem prinaša veliko izzivov, a še veliko več veselja

Novi družinski član prinese v vsako družino posebno srečo. Ko novorojenček prispe v varno zavetje svojega doma, se za starše in druge družinske člane začne novo obdobje, prežeto z nežnostjo in skrbjo za dojenčka. Malčica ali malček od prvega dne potrebuje nego, varnost in ljubezen, saj je najprej še povsem nebogljeno bitje, ki pa že v prvih treh letih doseže izjemen napredek. V tem obdobju otroci shodijo, spregovorijo prvo besedo, začnejo uporabljati stranišče, odvržejo dudo, prepoznavajo ljudi in predmete … Starše torej v tem času čaka izjemno veliko preizkušenj, a vsi izzivi starševstva so poplačani s čudovitimi in nepozabnimi trenutki odraščanja.  

V prvih treh letih je vse enkrat prvič

Vsako obdobje prinaša nepozabne mejnike otrokovega razvoja. To je čas, ko se starši in širša družina navdušujejo ob dosežkih, ki se zgodijo prvič in se nato izpopolnjujejo dokler malček neke veščine ne obvlada.  

Mlade družine - V prvem letu odraščanja

V prvem letu odraščanja

- Se kobaca in pleza
- Začne sedeti brez opore
- Sam vstane, ko se lahko opre
- Naredi prve korake, morda že shodi
- Pije iz skodelice ali kozarca
- Začne uživati gosto hrano
- Odziva se na fraze kot sta 'mama' in 'ata'
- Oponaša zvoke, besede ali momlja
- Oponaša kretnje in ravnanja drugih

Mlade družine - V drugem letu odraščanja

V drugem letu odraščanja

- Samostojno hodi in teče
- Zna držati in uporabljati žlico
- Dokonča preproste sestavljanke
- Odziva se na svoje ime
- Prepozna predmete iz okolice
- Zna pokazati na dele telesa
- Prosi in zahvali se za stvari
- Govori kratke fraze
- Odziva se na zvoke iz okolice  

Mlade družine - V tretjem letu odraščanja

V tretjem letu odraščanja

- Ulovi in vrže žogo
- Hitro teče in sonožno skače
- Nauči se voziti poganjalca
- Zna obleči posamezna oblačila
- Govori v kratkih stavkih
- Prepoznava barve, velikosti in like
- Zamoti se s fantazijsko igro
- Poje in pleše
- Veliko sprašuje  

Mlade družine - Z igro spodbujate otrokov razvoj

Z igro spodbujate otrokov razvoj

Igra ni le dejavnost, ki zapolni otroški čas. Igranje pri malčkih spodbuja ustvarjalnost in domišljijo, krepi in razvija pa tudi njihove gibalne spodobnosti. Skozi igro malčki spoznavajo svet okoli sebe, odkrivajo čustva in jih v igri lahko tudi zelo dobro izražajo, navezujejo stike z vrstniki in se na ta način učijo socialnih veščin, skušajo reševati domišljijske probleme in preizkušajo nove ideje.

Časa za igro zato pri otrocih ni nikoli preveč, prav tako je smiselno malčke spodbujati k igri in pri tem sodelovati po najboljših močeh. Glede na otrokov starost in sposobnosti se seveda načini igre in igrače prilagajajo, prednost pa naj vendarle v vsakem obdobju dobijo kakovostne didaktične igrače. Didaktična ali poučna je tista igrača, ki spodbuja otrokov proces učenja in usvajanja veščin.

Pa nikar ne mislite, da je vse v igračah. Za malčke je igra marsikaj, in tukaj najdete nekaj nasvetov, kako se vanjo vključite tudi vi.
 

Mlade družine

Sprehod po naravi

je vedno odlična priložnost, da vaš malček spozna okolico in se z vašo pomočjo postopoma uči poimenovati drevesa, ptice in druge živali ter vse, kar zanimivega pride naproti.  

Mlade družine

Branje slikanic in pripovedovanje zgodb

o čudovitih krajih in zanimivih bitjih je pred spanjem, ko začnemo malčka umirjati, posebej dobrodošlo. Malčka spodbujajte, da tudi sam nadaljuje zgodbo ali pripoveduje, o tem, kar vidi v slikanici.  

Mlade družine

Rišite na velik papir,

ki ste ga pogrnili kar po tleh. Z malčkom uporabite risalni pribor, primeren njegovi starosti, in tudi če niste risarsko nadarjeni skupaj z otrok ustvarjajta poljubne like, linije in barvne kombinacije.  

Mlade družine

Zapojte in zaplešite

skupaj s svojim malčkom; če imate doma kakšen inštrument, ga uporabite, ali pa enostavno poiščite različne vrste glasbe na internetu in v domači knjižnici glasbenih CD-jev.    

Mlade družine

Skriti zaklad,

ki ga v primerni škatli pripravite kar na domačem vrtu ali odložite v odmaknjenem kotičku doma, lahko napolnite z zanimivimi in za malčke nenavadnimi predmeti, ki jih nato preizkusi ali uporabi pri svoji igri.  

Mlade družine, Kako uvajati gosto hrano, da bo malčku v veselje

Starševski izziv: uvajanje goste hrane

Za nekatere starše je uvajanje goste hrane razbremenitev, za druge pa precejšen izziv, saj se otroci različno odzivajo na nove teksture, okuse in izgled jedi, ki so jim skozi odraščanje na voljo v vse bolj raznovrstnih oblikah. Zagotovo je pri spoznavanju dobrih prehranskih navad in zdrave hrane veliko vreden dober zgled, ki ga dajete starši, a žal to običajno ni dovolj. Zato smo zbrali nekaj nasvetov, ki vam lahko pridejo prav, ko boste svojemu nadobudnežu prvič ponudili kuhan korenček, sočne koščke hruške ali rezino dušenih piščančjih prsi. Verjamemo, da bo z nekaj vztrajnosti tudi vaš malček vzljubil raznoliko hrano, polno koristnih hranil.

Odkrijte nasvete
Mlade družine, Kako uvajati gosto hrano, da bo malčku v veselje - barvita raznolikost hrane odpira usta

Kakšna hrana je primerna za malčke

Vaš dojenček že nekaj časa steguje rokice in želi seči po hrani v vašem krožniku? Njegovo zanimanje za tako imenovano gosto hrano je verjetno že prvi znak, da mu boste lahko počasi predstavili živila in jedi, ki jih uživamo tudi odrasli. Pri uvajanju goste hrane morate biti pazljivi, lahko ste tudi izbirčni ter jo seveda prilagajajte starosti vašega malčka.

Prva stvar, na katero je treba biti pozoren, so alergijske reakcije. Zaradi tega strokovnjaki priporočajo, da po tem, ko posamezno živilo malčku ponudimo prvič, počakamo nekaj dni, saj tako enostavno ugotovimo, če hrana otroku ne ustreza ali ima nanjo celo neželeno reakcijo.

Druga stvar, na katero je treba biti pozoren pa je vrsta hrane, ki jo začnemo uvajati. Običajno najprej začnemo dojenčku pri 6 mesecih dodajati različne bolj tekoče zelenjavne kaše, ki jim postopoma dodajamo krompir in nato še meso. V začetku zadostujejo dve do tri žličke dnevno, po nekaj tednih pa količino povečamo glede na to, koliko mlečnega obroka z njimi nadomestimo.

Temu lahko sledijo obroki, ki vključujejo mlečno-žitne kašice, kasneje pa uvajamo v prehrano malčkov tudi sadno-žitne kašice. Najbolje je, da jih sveže pripravimo s polnozrnatimi žitnimi kosmiči in da ne dodajamo sladkorja. Za otroške kašice so primerni tako ovseni kosmiči, pšenični zdrob kot tudi riž in druge žitni kosmiči. Kadar smo na poti ali v časovni stiski si pomagamo z nakupom že pripravljenih otroških kašic in z drugimi malčkom prilagojenimi prehranskimi izdelki.  

Ob dopolnjenem prvem letu starosti lahko malček uživa večji del uravnotežene in njemu prilagojene družinske hrane, seveda pa bodite pozorni na majhen vnos soli in se izogibajte dodajanju sladkorja. V pripravo obrokov vključujte:  

Mlade družine - Starševski izziv: kdaj je pravi čas za na 'kahlico'?

Starševski izziv: kdaj je pravi čas za na 'kahlico'?

Tako za starše kot tudi za malčka prinese obdobje, ko ni več treba uporabljati plenic veliko prednosti – za malčka seveda predvsem veliko več suhega udobja, več svobodnega gibanja in še več novih zabavnih aktivnosti. Vendar pa pravi trenutek za začetek odvajanja od plenic ni dobro pogojevati z otrokovo starostjo. Bolje je začeti kasneje kot prehitro.

Pri odločitvi, kdaj začeti s privajanjem na kahlico, skušajte upoštevati otrokove sposobnosti, saj so v nekateri malčki prej pripravljeni na opuščanje plenic kot drugi. Odvajanje blata običajno malčki nadzorujejo veliko prej kot mehur, zato po prvem letu redko kakajo ponoči. Okoli drugega leta običajno opazimo, da so nekateri otroci čez dan že suhi, do tretjega leta pa to velja že za zelo velik delež otrok. Vendar pa traja malo dlje časa, da njihove pleničke tudi ponoči ostajajo suhe.

Malo pred drugim letom pa nekje do drugega leta in pol je torej večina malčkov pripravljenih na sedenje na kahlici ali stranišču, za kar morda tudi sami že pokažejo zanimanje, in sicer:

  • vedo in povedo, kdaj imajo mokro ali umazano plenico,
  • povedo, da lulajo ali kakajo v plenico,
  • presledki med odvajanjem vode postajajo daljši,
  • pokažejo ali povedo, da morajo v nekem trenutku lulati ali kakati.

Učenje uporabe kahlice oz. stranišča je običajno hitrejše, če je otrok že bolj pripravljen na spremembo, zato ne hitite. Morda vam pridejo prav tudi splošni nasveti, kako malčku olajšati učenje in uporabo stranišča:  

ne silite jih, saj bodo s časom sami želeli na kahlico/stranišče;

odvajanje od pleničk naj ne spreminja otrokove ali družinske rutine;

kahlica naj bo postavljena tako, da jo otrok vidi, razložite mu, čemu je namenjena (najbolje med menjavo pleničk);

ko ste začeli z uvajanjem, vzemite kahlico tudi ko greste na izlet ali počitnice, da je otroku vedno na voljo;

če je malček v varstvu ali pri sorodnikih, poskrbite, da ima tudi tam enak način privajanja in možnost uporabe kahlice/stranišča;

v pomoč in spodbudo je, če otrok vidi starejšega brata ali sestrico oz. vrstnika, ki uporablja kahlico;

kadar prepozno pove, da mora na kahlico, ga potolažite, da to ni nič hudega, ter brez vznemirjanja preoblecite;

malčka najprej odvajajte od nošenja pleničke čez dan, za čez noč pa šele takrat, ko dlje časa opažate, da je zjutraj plenička skoraj ali povsem suha.

Na poti z malčkom: ideje za okusne prigrizke

Na poti z malčkom: ideje za okusne prigrizke

Ko se odpravljate na izlet ali daljšo pot z malčkom, je dobro imeti pri roki okusne in hranljive prigrizke. Z njimi si bodo malčki povrnili moči in energijo, seveda pa bodo siti tudi veliko bolj zadovoljni. Ob tem pa bodite pozorni, da malček hrano uživa, ko se ustavite, nikakor pa ne med vožnjo. Pripravili smo nekaj praktičnih idej za manjše obroke, ki jih lahko vzamete s seboj. 

Odkrijte nasvete

Izbrani izdelki za malčke

Mlade družine, Kako uvajati gosto hrano, da bo malčku v veselje
Kako uvajati gosto hrano, da bo malčku v veselje

Pripravili smo nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo v še enem izjemnem obdobju odraščanja – pri uvajanju goste hrane.

Na poti z malčkom: ideje za okusne prigrizke
Na poti z malčkom: ideje za okusne prigrizke

Ko se odpravljate na izlet ali daljšo pot z malčkom, je dobro imeti pri roki okusne in hranljive prigrizke. Z njimi si bodo malčki povrnili moči in energijo, seveda pa bodo siti tudi veliko bolj zadovoljni.

SPAR Dobro za naše otroke
Dobro za naše otroke

Pestra in uravnotežena prehrana ter zdrav način življenja sta pomembna dejavnika za ohranjanje zdravja, še posebej pri otrocih, saj ti še rastejo in se razvijajo. Številni izdelki vsebujejo veliko sladkorja in soli, zato je včasih pravi izziv izbrati bolj ustrezna živila za otroke.