#OSTANIDOMA IN SE PRIDRUŽI SPAROVI SKUPNOSTI

Kljub temu da smo zadnje dni zaprti doma, obstaja še vedno ogromno aktivnosti, ki nam lahko popestrijo dan. Če ste brez idej oziroma mislite, da ste preizkusili že vse, boste pri nas zagotovo našli nekaj novega. Za vas smo izbrali najboljše aktivnosti, ki jih lahko počnete sami ali pa v družbi svojih najmlajših. Lahko telovadite s Tamaro, vrtnarite z Metko, drožite z Anito, ustvarjate nove zabavne stvari, preizkušate nove recepte in podobno. Pridite in se pridružite naši skupnosti. Z nami vam ne bo nikoli dolgčas!

Ostani doma, aktivnosti za popestritev dneva, recepti

RECEPTI

»Ljubezen gre skozi želodec« je rek, ki so ga poznali že naši stari starši. Ta drži še danes, čeprav si vse manjkrat res vzamemo čas za kuho. OSTANITE DOMA, pripravite kuhalnice in lonce, zavrtite se po kuhinji in si vzemite čas za vaše najljubše recepte. Pri tem prosite za pomoč vaše najbližje in skupaj ustvarite ljubezen, ki bo šla skozi želodec. Zabavajte se, ustvarjajte, če pa potrebujete več navdiha pa preverite naše recepte, ki smo jih izbrali samo za vas.

Recepti za vsak dan:

Veganom prijazno:

Ostani doma, aktivnosti za popestritev dneva, trening doma s Tamaro Simovič

TRENING DOMA

Zdaj treniramo doma! Naša Tamara Simovič, ki že nekaj let pripravlja fit treninge in nasvete za naše Facebook sledilce, s tem nima prav nobenih težav, saj pravi, da za trening doma potrebujete le nekaj prostora in dobre volje. Pripravila je tako vaje za začetnike kot tudi visoko intenziven trening, po katerem se boste pošteno spotili. Pa naj še kdo reče, da #ostani doma in skrb za kondicijo ne gre skupaj!

Ostani doma, aktivnosti za popestritev dneva, naredi sam, DIY

NAREDI SAM

Čas, ki ga preživite doma je tudi čas primeren za ustvarjanje. To lahko počnete sami ali pa skupaj s svojimi najbližjimi. Za vas smo pripravili nekaj video in slikovnih nasvetov, kako z enostavnimi triki organizirate domačo pisarno, izdelate osvežilec zraka ali pa skupaj z najmlajšimi pripravite šotor iz zaves, v katerem se bodo lahko igrali še ure in ure.  OSTANITE DOMA in se podajte na pot ustvarjanja.

Otroci ustvarjajo

Naredi sam - mavrična ribica

Mavrična ribica

Včasih si jih zaigral, zdaj se boš pa z njimi še poigral. Če imaš doma shranjene stare zgoščenke, na katerih se samo kopiči prah, ti predlagamo, da iz njih narediš prikupne ribice. Če se boš izdelovanja lotil/-a skupaj s svojimi najmlajšimi, bo ustvarjanje zagotovo še bolj zabavno.

 

Imaš še kakšno idejo, katero žival bi lahko naredili iz zgoščenk?

Naredi sam - Črni peter iz sladolednih palčk

Črni Peter iz sladolednih palčk

Ko enkrat začnete jesti mini sladolede na palčki, se boste težko ustavili. Dobra stvar tega je, da lahko takrat, ko pojeste vse, iz sladolednih lučk ustvarite svojo verzijo Črnega Petra. Vzemite v roke flomastre in na vsako palčko narišite en motiv. Pazite le, da bosta po dve palčki imeli enak motiv.

 

Naj se igra prične ... Zdaj!

Naredi sam - pitje vode

Pitje vode

Obveznosti in opravki nam dneve zapolnjujejo do te mere, da pozabljamo že na osnovne človeške potrebe – na primer pitje vode. Če tudi ti večino dneva preživiš v službi, je pametno, da imaš zato nastavljene opomnike – ne na telefonu, ampak kar na vrču vode.

Naredi sam - shranjevalnik za kable

Shranjevalnik za kable

Shranjevanje polnilcev, adapterjev in slušalk je vedno izziv. Kako poskrbeti, da so ti vedno pri roki in hkrati ne končajo izgubljeni za kakšno staro omaro? Predlagamo ti prikupen shranjevalnik za kable iz rolice papirja. Namesto, da jo vržeš v smeti, ji dodaj nekaj barve in ponovno uporabi!  

Naredi sam - razkužilo za roke

Razkužilo za roke

Si vedel/-a, da si lahko sam/-a pripraviš tudi razkužilo za roke? Vse kar potrebuješ je:
🔹 300 ml alkohola (z vsaj 70% vsebnostjo etanola),
🔹 5 ml Aloe vera gela,
🔹 potovalno embalažo,
🔹 manjšo posodo in
🔹 lij
Sestavini dobro zmešaš v posodi, da nastane lepo mazljivo razkužilo za roke. Tega s pomočjo lija preliješ v priročne potovalne embalaže, ki jih lahko povsod vzameš s sabo.
Po želji lahko mešanici dodaš še nekaj kapljic svojega najljubšega eteričnega olja. Tako razkužilo ne bo le učinkovito, ampak tudi super dišeče.  

Svečka iz jajčne lupine

Pazi, kako med peko sladic razbijaš jajca. Razbij le njihov zgornji del, prazne lupine pa uporabi za izdelovanje sveč.
💙 Jajčne lupine previdno operi v mlačni vodi in dodaj nekaj kapljic detergenta. Pusti, da se posušijo.
💙 Lupine lahko z zunanje strani še pobarvaš in okrasiš.
💙 Izdelaj stenj. Pleteno bombažno vrvico namoči v stopljen vosek. Počakaj, da se posuši in nareži na ustrezno dolžino. Naj bo vsaj nekaj centimetrov daljša od višine jajčnih lupinic.
💙 Raztopljen vosek nalij v jajčne lupine.
💙 Na sredino lupine navpično namesti stenj. Pri nameščanju stenja si lahko pomagaš s svinčnikom, ki ga vodoravno položiš na vrh lupine, da služi kot opora stenju, dokler se vosek ne strdi.
💙 Za konec odreži še morebiten odvečni del stenja in prižgi svojo novo svečo.  

Ustvarjanje za vse

Ostani doma, aktivnosti za popestritev dneva, ABC peke z drožmi z Anito Šumer

Pecite in kuhajte z drožmi z Anito Šumer!

Zakaj peka z drožmi? Malo pekov se lahko pohvali, da obvlada peko z drožmi. Anita Šumer pa je prava mojstrica in pozna prav vse skrivnosti tega starodavnega načina peke kruha in drugih dobrot. Obenem je tudi njena ambasadorka in učiteljica, posveča pa se ji že zadnjih 8 let. V Sparu z Anito sodelujemo že 2. leto zapored. V naši spletni seriji ABC peke z drožmi z Anito Šumer Anita z vami deli uporabne napotke in recepte za peko in kuhanje z drožmi. Naučila nas je, kako z drožmi pripraviti najboljši kruh, pa tudi palačinke drožalinke, pico, lepinje, omlete, vaflje in miške.
Želite postati pravi drožoman ali drožomanka? Zdaj je zagotovo pravi čas za to! V pomoč so vam spodnji video nasveti in recepti.

Video nasveti za učenje peke z drožmi

Recepti z drožmi

Ostani doma, nasveti za vrtičkanje z Metko Ternaj Gomboč

Nasveti za vrtičkanje

Te dni je dovolj časa za prva vrtičkarska opravila, pa najsi imate svojo njivo, gredico, vrt ali pa samo okensko polico. Z izkušeno vrtičkarko Metko Ternaj Gomboč sodelujemo že nekaj let in spodaj predstavljamo uporabne nasvete na temo prvih pomladnih opravil. Zavihajmo rokave in veselo na delo!

Nasveti za vrtičkanje z Metko Ternaj Gomboč - posejmo prve solate

Posejmo prve solate

V marcu že lahko sejemo ali sadimo prve sadike solate  – predvsem če imamo kakšen zaščiten prostor. Naša Metka se je ravnokar lotila sajenja tolminke, stare slovenske sorte hrustljave krhkolistne solate. Njen trik je, da semena pred setvijo vedno namoči in jih na ta način razkuži, posledično pa tudi pospeši kalitev. Pri tem najraje uporabi blag čaj kamilice. Boste poskusili?

Nasveti za vrtičkanje z Metko Ternaj Gomboč - peteršilj v loncu

Peteršilj v loncu

Peteršilj je nepogrešljiv zaradi odlične arome, zaradi izjemne kombinacije hranil pa ga lahko štejemo celo med domača super živila. Metka ga vsako leto ob koncu zime seje v večji lonec. Posevek zaščiti s prozorno folijo, da se ohrani vlaga in seme hitreje vzkali. Tako so aromatični listki na razpolago veliko prej kot tisti z gredic. Boste preizkusili Metkin nasvet?  

Test kalivosti

1. Dno posodice pokrijemo s papirnato brisačo in jo navlažimo. Pomembno je, da je brisača navlažena, vendar pa voda ne sme stati.
2. Na dno posodice položimo semena toliko narazen, da se ne dotikajo. Količina semen je odvisna od velikosti semen in kako natančne rezultate želimo. Za večja semena (npr. fižol) uporabimo 10 ali 25 semen, pri manjših semenih (npr. bazilika) pa 25, 50 ali celo več.
3. Da bodo večja semena imela dovolj vlage, jih pokrijemo še z eno navlaženo brisačo, pri manjših to ni potrebno. Posodice postavimo na sobno temperaturo.
4. Vsakodnevno preverjamo, ali so posodice dovolj navlažene, saj se semena nikoli ne smejo izsušiti. Nekatera semena (npr. redkvica) bodo vzkalila v nekaj dneh, druga (npr. korenček ali peteršilj) bodo potrebovala več časa.
5. Preverimo, koliko semen je vzkalilo. Štejejo le zdravi in lepo razviti kalčki. Na koncu preračunamo odstotek kalivosti – število semen, ki so vzkalila, delimo s skupnim številom semen in pomnožimo s 100.