Vino, sonce v steklenici, SPAR SI

KAKO KOMBINIRAMO VINO IN HRANO?

Francoski odvetnik, politik in velik gurman Jean Anthelme Brillat-Savarin je nekoč dejal, da je »jed brez vina kot dan brez sonca.« In res sta že tisočletja hrana in vino nerazdružljiv par, pri tem pa je dobro upoštevati določena priporočila, če si želimo pričarati vrhunsko kulinarično izkušnjo.

Vino, sonce v steklenici, steklenica vina, SPAR SI

"Kdor ne pije vina ob hrani, je prikrajšan za marsikateri užitek. Kdor pije vino napačno, pokvari užitek sebi in drugim." - De Richelieu

Načeloma veljajo pravila, da bela vina postrežemo z ribami, rdeča sodijo k mesu, s sladkimi vini pa pospremimo sladice.

Ob tem pa si je za vrhunsko kulinarično izkušnjo vredno zapomniti še nekaj smernic:

NE PRIPOROČAMO

Nikoli ne kombiniramo taninskih vin, kot so cabernet sauvignon, syrah, tempranillo, z artičokami ali svežimi šparglji. Zaradi priokusa, ki ga ti jedi pustita, bo namreč večina vin ustvarila presladek ali celo kovinski okus.

RECEPTI IN VINO

Predlagamo vam, da se o najboljših kombinacijah prepričate za domačo mizo. Zato smo vam pripravili nekaj receptov, ki bodo ob ustrezni vinski spremljavi navdušili vaše brbončice.