INOVACIJA – čebula Sunions »adijo solze«!

Si lahko predstavljate, kako dolgočasen bi bil golaž brez čebule? In enako velja za nešteto jedi v vseh kuhinjah sveta. Povsod je priljubljena kljub temu, da nas ob sekljanju spravi do solz. A pozor! Predstavljamo inovativno čebulo Sunions 'Adijo solze', od katere ne boste umaknili pogleda, tudi ko jo boste rezali zelo na drobno.

Zakaj ob sekljanju čebule jočemo?

Več čebule, kot jo za jed potrebujemo, več solza potočimo, ko jo sekljamo. Veste, zakaj? Ko vanjo zarežemo, poškodujemo njene celice in odvaja se poseben encim, ki daje značilen okus, ob tem pa nastaja še poseben plin, ki draži živčne končiče v naši očeh. Te pa se seveda branijo tako, da solzne žleze izločijo solze, ki naj bi čim hitreje sprale dražečo snov.  

Čebula naša vsakdanja

Čebula, ki jo ljudje gojimo že vsaj 7000 let, najverjetneje izvira iz osrednje Azije in je bila od nekdaj cenjena v mnogih civilizacijah. Tako so jo na primer odkrili v grobnicah starih Egipčanov, saj je bila zanje simbol večnosti prav zaradi večplastne sestave. V Indiji je že v davnini veljala za zdravilno, pa tudi stari Grki so verjeli v njeno moč in jo priporočali atletom, da se okrepijo za antične olimpijske igre. Nič manj pomembna ni bila za stare Rimljane, ki so z njo natirali gladiatorje pred bojem, čebulo pa navajajo tudi v eni najstarejših kuharskih knjig Apicius, ki naj bi nastala v 5. stoletju n. š.

Ali ste vedeli?

Čebulo lahko uživamo surovo, kuhano, dušeno ali pečeno.

V povprečju vsako leto na svetu pojemo okoli 6 kg čebule na osebo.

Največ čebule naj bi na prebivalca letno porabili v Libiji, kar 33 kg.

V Sloveniji na osebo porabimo nekaj več kot 6 kg čebule in česna letno.

Julia Child, ena najuglednejših avtoric kuharskih knjig, naj bi o čebuli dejala: »Težko si je predstavljati civilizacijo brez čebule.«

Recepti