Kinder bueno torta
Sestavine za biskvit:
- 2 jajci (velikost razred M)
- 60 g kristalnega sladkorja
- 50 g gladke bele moke
- 10 g škroba
- 10 g kakava v prahu
- 200 g sir mascarpone
- 200 g BAM lešnikovega namaza (1 kozarec)
- 300 g sladke smetane za stepanje
- 2 lističa želatine
- 2 žlički BAM lešnikovega namaza za biskvit (poljubno)
- 100 ml mleka
- 20 g instant kakava
- 70 g BAM mlečne čokolade
- 50 g sladke smetane
- 30 g BAM temne čokolade
- žlička olja
Sestavine za kremo:
Sestavine za vlaženje biskvita:
Sestavine za čokoladno glazuro:
Priprava:
Pečico segrejemo na 180°C. Jajci s sladkorjem na najvišji hitrosti stepamo 10 minut. Na jajčno maso presejemo moko s kakavom in vmešamo z lopatko. Maso razporedimo po pekaču, premera 18 cm, ki smo ga obložili s papirjem za peko (dno), in pečemo 15 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pekača in ga ohladimo na mreži.
Med peko biskvita pripravimo mešanico za vlaženje biskvita (mleko segrejemo in v njem raztopimo kakav).
Ko se biskvit ohlaja, pripravimo kremo. 250 g sladke smetane stepemo in damo na hladno. Želatino 5 minut namakamo v hladni vodi; sir mascarpone gladko zmešamo z lešnikovim namazom. 50 ml smetane segrejemo in v njej stopimo ožeto želatino. Prilijemo jo h kremi in z mešalnikom dobro premešamo. Nazadnje z lopatko primešamo stepeno smetano.
Biskvit prerežemo na dva diska, zgornjega obrežemo na premer 14 cm (4 cm manj od premera torte). Spodnji, večji biskvit damo na podstavek, ga navlažimo in namestimo obroč. Premažemo ga s slabo polovico kreme in površino poravnamo. Na kremo položimo manjši biskvit in ga navlažimo. Poljubno ga porišemo z namazom; premažemo ga z ostalo kremo in pri tem pazimo, da najprej zapolnimo rob okoli biskvita. Kremo gladko poravnamo in torto damo v hladilnik, da se ohladi.
Ko je krema ohlajena jo prelijemo s čokoladno glazuro. Smetano segrejemo do vretja in z njo prelijemo mlečno čokolado. Počakamo eno minuto in zmešamo v gladko kremo; nekoliko jo ohladimo in prelijemo po torti. Torto vrnemo v hladilnik in pripravimo še čokolado za dekoracijo. Temno čokolado z oljem stopimo nad paro. Prelijemo jo v manjšo dresirno vrečko in naredimo majhno luknjico. S čokolado narišemo črte po mlečni glazuri, da poustvarimo vzorec čokoladic.
Torto ohlajamo vsaj 5 ur. Ohlajeni torti odstranimo obroč in jo poljubno dekoriramo.
Recept: BAM chocolate