Sončenje

 

Deset zapovedi sončenja, ki jih ne bi smeli prezreti

Sončni žarki blagodejno vplivajo na naše telo, vendar le takrat, ko jih uživate v omejenih količinah. Poskrbite, da bo vaše izpostavljanje soncu prijetno, a zdravo.

 

 

ZAŠČITITE OTROKE

Okvare kože zaradi prepogoste izpostavljenosti sončnim žarkom se začenjajo že zgodaj v življenju - ob prvem nezaščitenem sončenju dojenčka. Zelo pomembno je, da otroke zavarujemo že v najbolj zgodnjih letih. Vendar pri dojenčkih do 6. meseca starosti ne uporabljajte kemičnih zaščitnih sredstev.

NEHAJTE SE "PRAŽITI"

 Posledica okvare kožnih struktur, nastalih bodisi zaradi enkratnega obilnega ali dolgotrajnega čezmernega sončenja, močno pospešuje pojavljanja kožnega raka. Tako ultravijolični kot tudi svetlobni žarki pa so lahko sprožilci tudi številnih drugih kožnih obolenj in pojavov, kot so opekline, fototoksičnost, fotoalergija, kronični aktinični dermatitis, polimorfna svetlobna dermatoza, aktinični prurigo, solarna urtikarija, aktinične keratoze … poleg tega pa izpostavljanje UV-žarkom povzroča tudi prezgodnje staranje kože.

STOPITE V SENCO

Rekreativne dejavnosti v naravi načrtujte zunaj najbolj aktivnega sončnega sevanja. Sončnim žarkom se še posebej izogibajte med 10. in 16. uro. Upoštevajte 'pravilo sence' - kadar senca telesa postane krajša od telesa, poiščite senco (naravno ali umetno).

 

UPORABLJAJTE KOZMETIČNA ZAŠČITNA SREDSTVA

Kadar ste na prostem, vedno namažite izpostavljene dele telesa s primernimi zaščitnimi sredstvi, ki naj vsebujejo zaščito pred UVB in UVA-žarki. Uporaba kemičnih zaščitnih sredstev ni namenjena nadomeščanju naravne zaščite in podaljševanju izpostavljanja sončnemu ultravijoličnemu sevanju.

 

UPORABITE ZADOSTNO KOLIČINO SREDSTVA 

Na kožo je treba nanesti zadostno količino sredstva (2 ml oz. 2 mg na kvadratni cm kože) 30 minut pred izpostavljanjem ultravijoličnim žarkom, nato pa na vsaki dve uri oziroma takoj po kopanju ali obilnem znojenju. Nikar ne bodite varčni z izdelkom za zaščito pred soncem, količino iz običajne stekleničke morate porabiti v približno treh dneh.

 

OBVARUJTE OČI

Uporabljajte zaščitna sončna očala, ki pred ultravijoličnimi žarki varujejo 99 ali 100-%. Pametno je kupiti zares kakovostna očala, ki vam bodo služila kar nekaj let.

 

PREGLEDUJTE SAMI SEBE

Poznavanje začetnih znakov kožnega raka in redno samoopazovanje vse kože sta pomembni pri odkrivanju zgodnjih oblik kožnega raka. Enkrat na teden se zato goli postavite pred ogledalo in natančno preglejte celotno telo. Na delih, kjer tega ne morete storiti sami, prosite za pomoč partnerja.

 

PORJAVITE UMETNO

Z razvojem nove generacije samoporjavitvenih sredstev je varna zagorelost dejansko mogoča. Uporabite enega izmed izdelkov za samoporjavitev in videti boste, kot da ste se vrnili s tritedenskega dopusta na Karibih. Dopust lahko tako začnete že lepo zagoreli in čas, ki ga po navadi porabite za pridobivanje barve, posvetite stvarem, ki vas veselijo.

 

NEGUJTE KOŽO PO SONČENJU

Koža na soncu izgubi precej vlage, zato lahko hitro postane hrapava in izsušena. Po vsakem sončnem zahodu se zato temeljito oprhajte, s telesa umijte zaščitna sredstva in telo namažite z izdelkom, ki je namenjen negi po sončenju. Ti izdelki vsebujejo vrsto blagodejnih sestavin, ki kožo pomirjajo, vlažijo in ji priskrbijo potrebne vitamine.

Razvajanje kože z osvežilno kokosovo vodo! Lahkotna formula prijetno hladi, pomiri ter koži po sončenju povrne izgubljeno vlago. Dodano karitejevo maslo nahra...

Preberi več