Čas za piknik

Topli sončni dnevi vabijo na plano. Neokrnjena narava, dobra družba in malce preprostih kulinaričnih podvigov kar kličejo po druženju na prostem. Začnite poletno sezono s piknikom. Zakurite žar, pripravite nekaj svežih jedi in uživajte v naravi. Četudi za domačo hišo.

Ni ga piknika brez žara in prav je tako. Pečenje na žaru ni namreč le gola priprava hrane, pač pa kulinarični obred, povezan z druženjem, pri katerem lahko uživa vsa družina. Hrana z žara je zelo okusna, pa tudi povsem zdrava, če jo seveda pripravite pravilno. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da na žaru pri visokih temperaturah ob pripravi mesa, in to ne le rdečega, pač pa tudi belega in ribjega, nastajajo kancerogene snovi, poimenovane heterociklični amini oziroma HCA. Pogosto uživanje na žaru dobro zapečene hrane je povezano s povečanim tveganjem za razvoj nekaterih rakavih obolenj. Preden se torej lotite peke, upoštevajte nekaj nasvetov. Del mesa zamenjajte z zelenjavo, preostalo meso in ribe pa obvezno marinirajte (v olivnem olju, česnu ali limoninem soku), uporabite pa tudi rožmarin. Vse to namreč občutno zmanjšuje nastanek HCA. Pri peki ohranite nizko temperaturo in kratek čas pečenja. Rešetke postavite čim dlje od izvora toplote, hrano pa predhodno delno specite v pečici ali mikrovalovki. Obvezno zavrzite vse zoglenele dele. Nastanek HCA boste zmanjšali, če boste z mesa odstranili vso maščobo in žar obložili s folijo.

 

 

 


7 ZLATIH PRAVIL PEKE NA ŽARU

  • Žar pred uporabo vedno dobro očistite in z rež natančno odstranite vse zoglenele delce.
  • Odvečno maščobo z mesa odstranite še pred pečenjem.
  • Živila zavarujte z marinado, ki jo pripravite iz vinskega kisa in limone ali pa iz olivnega olja in česna.
  • Velike kose mesa prej skuhajte, da boste zmanjšali čas pečenja na žaru.
  • Zažgane dele mesa odrežite.
  • Nikoli ne pecite zamrznjene hrane.
  • Za shranjevanje hrane uporabljajte alufolijo.

 

ŽAR ZA VEGETARIJANCE

Žar ni le slastna izbira za ljubitelje klobas, čevapčičev in kotletov. Prav tako okusna in še manj kalorična je pečena zelenjava. Priporočamo koruzne storže, v katerih se med počasnim pečenjem na žaru škrob v zrnih karamelizira in pečena koruza dobi sladek okus. Da boste skrajšali čas pečenja, koruzne storže najprej kuhajte deset minut, nato pa jih odcejene in posušene še dvajset minut pecite na žaru.

 

BREZ ODVEČNIH KALORIJ

Žar načeloma ni nujno nekaj prepovedanega za zdravo prehrano. Hrana, pripravljena na žaru, je lahko presenetljivo dietna, če živila izberete pravilno. V povprečju 140 gramov govedine vsebuje 230 kalorij in ker na žaru pečeno meso ohrani večino svoje sočnosti, ne potrebuje mastnih dodatnih omak ali majoneze. Druge vrste mesa z malo maščobami, ki bodo okusne in zdrave za peko na žaru, so piščančje in puranje meso brez kože ter svinjski kotleti brez maščobe. Ovčetina je malce bolj mastna, zato ne pretiravajte z njo, še posebej pa se izogibajte klobasam in pleskavicam, ki imajo zelo veliko kalorij. Zelenjava na žaru je na splošno zdrava hrana z malo maščobami, ki nasiti želodček, toda nikar hrustljave pečene zelenjave ne zabelite z maslom.

 

BODITE ORGANIZIRANI

Da vam uric na pikniku ne bi kaj zagrenilo, si vnaprej pripravite seznam stvari, ki jih potrebujete. Že doma poskrbite, da boste med piknikom čim manj časa porabili za pripravo jedi. Najpametneje bo, če vso hrano pripravite vnaprej. Meso za peko na žaru marinirajte kak dan prej, pripravite različne solate in priloge ter narežite kruh, na pikniku pa vse le zložite iz košar, zakurite žar in začnite peči.

30% CENEJE
Namesto: € 7,59
5
31
(11,06 €/kg)
5
29
(5,29 €/kg)
1
99
(1,99 €/kg)
1
44
(2,88 €/l)

Heineken je osvežilno premium lager pivo (vsebnost alkohola: 5,0 vol. %). Zvarjeno je iz 100% naravnih sestavin (ječmen, voda in hmelj). V času zorjenja origina...

Preberi več
3
98
(7,37 €/kg)
FE02