MANDLJEV NOUGAT

MANDLJEV NOUGAT

6 60Minut Srednje zahtevno

Sestavine

Priprava

Podolgovat pekač za peko kruha obložimo s peki papirjem. 

V kozico stresemo sladkor ter mu dodamo med in vodo. Na manjšem ognju počasi segrevamo, da dobimo sirup. Med segrevanjem z mokrim čopičem skrbno brišemo notranji rob kozice, kjer se nabere sladkor. Tega postopka ne smemo izpustiti, saj lahko prav ta kristalni sladkor onemogoči pripravo pravega sladkornega sirupa in namesto sirupa dobimo trdo sladkorno kepo. Sladkorni sirup počasi segrevamo do 130 °C.

Beljak stepemo v trd sneg in mu v tankem curku, med mešanjem z mešalnikom, prilivamo pripravljen sladkorni sirup. V čvrsto beljakovo maso hitro primešamo mlete mandlje, saj se masa hitro trdi.

Maso stresemo v pripravljen pekač, jo pogladimo, pokrijemo s preostalim papirjem, dobro obtežimo in damo v hladilnik za vsaj en dan.  (Maso imamo lahko v hladilniku največ pet dni.)

Čvrst mandljev nougat vzamemo iz modela, ga narežemo na kocke in ponudimo.

Hranimo ga v hladilniku največ en teden. 

Hranilne vrednosti

recepti