ŠMARNOGORSKI RIČET

ŠMARNOGORSKI RIČET

4 85Minut Srednje zahtevno

Sestavine

Priprava

Jed, katere ime izvira iz nemškega izrazoslovja, je značilna za Ljubljano in njeno okolico. Vendar pa gre za eno najbolj »ponarodelih« ali razširjenih jedi pri nas, ki od regije do regije dobiva svoje odklone. Zaradi svoje energijske vsebnosti je zašla tudi med najbolj priljubljene jedi planincev. Tako se je dodobra usidrala tudi na Šmarni gori, kjer ji prav listi zelja dajejo svojstven pečat.

 

POSTOPEK:

1. Čez noč namočen fižol skuhamo v slanem kropu z lovorjevim listom.

2. Zelenjavo olupimo in nasekljamo.

3. Ješprenj z mesom kuhamo v toliko vode, da le pokrije sestavine.

4. Ko zavre, dodamo vso nasekljano zelenjavo.

5. Začinimo in kuhamo približno 40 minut.

6. Meso vzamemo iz juhe in ga nasekljamo ter vrnemo v lonec.

7. Vmešamo fižol z vodo, v kateri se je kuhal in vse skupaj počasi kuhamo še 15 minut.

8. Na koncu dodamo svež peteršilj, paradižnikovo mezgo in po potrebi začimbo, ki je je premalo.

 

Hranilne vrednosti

recepti