SLADKI PRAŽENCI IZ ŽARA

SLADKI PRAŽENCI IZ ŽARA

4 35Minut Srednje zahtevno

Sestavine

Priprava

Rumenjake ločimo od beljakov in ju vsakega posebej damo v večjo skledo. Rumenjakom dodamo 50 g sladkorja in beljakom prav tako. Beljake s sladkorjem stepamo tako dolgo, da se nam na površini začne delati čipka. Rumenjakom in sladkorju dodamo vanilijev prah ter ščep soli in stepamo , dokler zmes ne pobledi in naraste.

Rumenjakovi masi med mešanjem počasi prilivamo ovseno mleko (sobne temperature) in dodamo moko, da dobimo homogeno maso. Litoželezni žar razgrejemo. Na koncu rumenjakovi masi počasi in postopoma primešamo stepen beljak.

Segreti žar premažemo z maslom in nanj z zajemalko dodajamo penasto maso v obliki majhnih krogov. Z lopatko preverjamo male pražence, da se ne zažgejo. Ko masa naraste in postane spodnji del zlatorjav, pražence obrnemo in spečemo še na drugi strani.

Pečene pražence natrgamo in še tople postrežemo skupaj s sadnim džemom.

Hranilne vrednosti

recepti