POŠIRANA JAJCA NA ŠPINAČNI POSTELJICI

POŠIRANA JAJCA NA ŠPINAČNI POSTELJICI

4 20Minut Zelo enostavno

Sestavine

Priprava

V nekoliko širši lonec vlijemo približno 10 cm vode in posodo postavimo na ogenj. Ko voda zavre, zmanjšamo na najmanjšo temperaturo, da se površina vode umiri. V skodelico ubijemo jajce ter lupino zavržemo. S kuhalnico mešamo vodo ob robu posode v isti smeri tako močno, da se na sredini ustvari vrtinec. Nehamo mešati, nato pa v vrtinec počasi vlijemo jajce iz skodelice.

Kuhamo 3 - 4 minute, tako da z žlico počasi potiskamo beljak proti rumenjaku, da se beljak ne razleze, ampak se čimbolj ovije okoli rumenjaka. S penovko vzamemo jajce iz vode in ga damo na stran. Postopek ponovimo tudi z drugimi jajci.

Če poširanja jajc nismo vajeni, lahko pred njim v vodo vlijemo žlico ali dve alkoholnega kisa - zaradi njega bo beljak prej zakrknil. Potem v manjši posodi raztopimo maslo, dodamo stisnjen česen in popražimo samo toliko, da česen zadiši.

Maslo z žlico takoj prelijemo po narezanih kruhovih rezinah. Na vsako rezino damo po 1 poširano jajce, posolimo in popopramo, posujemo z narezanim koprom in postrežemo na posteljici iz mlade špinače.

Nasvet: mlado špinačo lahko prej rahlo posolite in prelijete z olivnim oljem.

Hranilne vrednosti

recepti
FE03