VELIKONOČNA TORTICA

VELIKONOČNA TORTICA

4 75Minut Enostavno

Sestavine

Priprava

V večjo posodo damo mleko, jajca, kvas, sladkor, raztopljeno maslo, sol, kislo smetano, naribano limonino lupino in vaniljev ekstrakt. Postopoma dodajamo moko (500 g) in z električnim mešalnikom vmešamo rahlo testo.

Posodo pokrijemo s plastično folijo in jo pustimo na toplem 2 uri, da testo vzhaja. Nato dodamo še 500 g moke in zamesimo gladko, mehko testo, ki se ne lepi na roke. Vmešamo rozine (ali kandirano sadje, koščke čokolade...), pokrijemo in pustimo, da na toplem vzhaja še 2 uri. Količina testa se mora podvojiti, za to pa je včasih potrebno tudi več kot 2 uri.

Testo razdelimo na 6 delov ne da bi ga mesili ter ga položimo v pomaščene modele (visoki, kovinski) in ga narahlo pritisnemo. Pustimo, da vzhaja še 1 - 2 uri, da se količina testa podvoji.

Modelčke damo v pečico, ogreto na 180 °C, in pečemo približno 35 minut. Malo jih ohladimo (15 minut) in vzamemo iz modela, da se do konca ohladijo na kovinski rešetki.

Za preliv na vodni kopeli raztopimo belo čokolado in jo nanesemo na površino tortice, in sicer tako, da ne prekrijemo celotne tortice. Preliv lahko pripravimo tudi iz sladkorja v prahu in limoninega soka.

Ta tortica je zelo podobna italijanskemu kolaču panettone, okrasili pa naj bi jo s cvetjem in jedli pred velikonočnim zajtrkom.

Nasvet: če nimate dovolj kovinskih modelčkov, lahko testo pečete tudi v papirnatih modelčkih za panettone, ki jih postavite na velik pekač.

Hranilne vrednosti

recepti
FE03