LAZANJA Z MESNO OMAKO IN SIROM

LAZANJA Z MESNO OMAKO IN SIROM

4 195Minut Zelo zahtevno

Sestavine

Priprava

Domača bolognese omaka:
V posodo damo olivno olje, čebulo, korenje, strok česna in lovorjev list. Vse skupaj premešamo in malo podušimo, nato dodamo še mešano mleto meso. Skupaj kuhamo še približno 7 min, dodamo balzamični kis ter sesekljan in spasiran paradižnik. Premešamo in nato dodamo še vodo, sol in poper.
Skupaj kuhamo 2 uri na šibkem ognju.
Bešamel omaka:
V posodo damo maslo. Ko se razstopi, dodamo še moko. Zmes premešamo in dodamo mleko. Dodamo poper, muškatni orešček in sol. Skupaj kuhamo 30 min in nato kozico odstavimo iz ognja.
 
POSTOPEK PRIPRAVE:
1. Najprej skuhamo bolognese omako. Lahko jo pripravimo tudi že en dan prej, da na dan priprave lazanje nimamo toliko dela.
2. Bešamel skuhamo tik preden začnemo s sestavljanjem lazanje.
3. Če uporabimo “trde” liste za lazanjo, jih damo za 2-3 minute v vrelo vodo in nato na servet, s katerim popivnamo vso odvečno tekočino. Pri svežih ta postopek ni potreben.
4. Nato se lotimo sestavljanja lazanje. Na dno pekača damo najprej bešamel, ki prepreči, da bi se testenine prijele na dno in prismodile.
5. Sledi plast testenin, bešamela, bolognese omake in naribanega parmezana, ki jedi doda dodatno aromo in okus. Ta postopek ponovimo tolikokrat, da imamo na koncu 4-5 plasti.
6. Zaključimo s plastjo testenin, na katere damo bešamel omako in mozzarello.
7. Prvih 30 minut pečemo na 180°C, nato pa še 5-10 minut na 200°C, da se sir lepo zapeče.
Ko je pečena, počakamo še par minut, da se malo ohladi, saj jo bomo tako lažje razrezali.

 

Hranilne vrednosti

recepti
FE07