MAKOVI ROGLJIČKI IZ KVAŠENEGA TESTA

MAKOVI ROGLJIČKI IZ KVAŠENEGA TESTA

5 45Minut Srednje zahtevno

Sestavine

Priprava

Kvas zdrobimo v skodelici in mu dodamo 3 žlice toplega mleka, žličko sladkorja in žličko moke. Premešamo in damo na stran, da vzhaja 5 minut. Ostanek mleka segrejemo, da bo toplo, in v njem raztopimo sladkor. Moki dodamo sol, vzhajan kvas, mleko s sladkorjem, rumenjaka, rum in limonino lupino.

Ob mešanju dodamo raztopljeno maslo in zamesimo gladko testo. Prekritega pustimo na toplem, da vzhaja, dokler se količina testa ne podvoji (približno 1 uro).

Mletemu maku dodamo sladkor in marmelado ter premešamo, da dobimo gladko gosto zmes. Testo razdelimo na 3 dele in ga tanko razvaljamo v obliki kroga na pomokani podlagi. Nato vsak krog razrežemo na 8 trikotnikov. Trikotnike namažemo z nadevom in zvijemo v rogljičke. Zložimo jih na pekač, prekrit s peki papirjem.

Rogljičke premažemo z mlekom in jih pustimo 10 minut, da še vzhajajo. Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 °C, približno 25 minut. Rogljički so pečeni, ko po robovih porumenijo. Pustimo jih, da se ohladijo. Postrežemo jih za zajtrk s skodelico mleka ali čaja.

Nasvet: rogljičke lahko napolnite tudi z mletimi orehi, mandlji ali lešniki.

Hranilne vrednosti

recepti
FE04