Namigi za nakup kavnega aparata

 

Vse, kar morate vedeti o nakupu aparata za kavo

 

Zvarite popolno skodelico kavice v udobju svojega doma!


Ah, kava. To je najljubša jutranja pijača za toliko ljudi in mnogi od nas ne morejo začeti dneva brez nje. Seveda so kavarne vseprisotne, vendar je treba povedati, da imate prvo skodelico doma, morda še v pižami in ne da bi morali stati v vrsti ali koherentno govoriti z drugimi ljudmi. Še bolje, ko kuhate sami, lahko uporabite natanko takšna kavna zrna, ki so vam všeč, dodate arome ali jih pustite navadne in dodate točno prave količine mleka, smetane ali sladil. Lahko je v vaši najljubši skodelici, namesto v papirnati skodelici za enkratno uporabo in z nadležnim pokrovom. Poleg tega vam kuhanje kave doma prihrani čas.


Opis slike Ne glede na to, kateri aparat za kavo izberete, je osnovni koncept enak – mleta kava se sreča z vodo, ki iz zrn izloči okus. Voda odteka skozi zrna, ki so v filtru, prečiščena kava pa steče v skodelico ali vrč. Čeprav se postopek zdi preprost, lahko različni aparati za kavo dajo različne rezultate. Temperatura vode vpliva na okuse, pridobljene iz zmletih zrn, medtem ko lahko čas, ko je voda v stiku z zrni, vpliva na moč zvarka. Nekateri aparati za pripravo kave uporabljajo posebne tehnike za mešanje ali mešanje usedline, medtem ko drugi namesto, da jo pošljejo v curek, polivajo vodo po usedlini.


Aparati za kavo so na voljo v različnih konfiguracijah, od neelektričnih modelov s prelivanjem do električnih aparatov za kavo na kapljanje, do aparatov za skodelice ali kapsule, ki pripravljajo eno skodelico naenkrat, do aparatov za espresso. Aparati za hladno kuhano kavo so edinstvena kategorija, saj uporabljajo hladno vodo za pripravo kavnega koncentrata ali pa lahko proizvedejo manj koncentrirano različico, ki je pripravljena za pitje kakršna je. Cene se lahko gibljejo od manj kot 20 evrov za najpreprostejše enote do nekaj tisoč evrov za vrhunske espresso aparate.


Kaj iskati pri aparatu za kavo?

Pri nakupu aparata za kavo je treba upoštevati marsikaj, vendar se večina odločitev nanaša na želje, stroške in priročnost.

 

Priročnost:

Si želite zjutraj praktično izkušnjo kuhanja kave, želite, da vas kava čaka, ko se zbudite, ali pa je ritual kuhanja kave nekaj česar se veselite? Programabilni električni aparat za kavo vam lahko pripravi kavo tudi ko se zbudite. Manj avtomatizirani električni stroji morda zahtevajo malo več pozornosti, a vseeno delujejo s pritiskom na nekaj gumbov. Ročni aparati za prelivanje kave, kot so francoski aparati za kavo in kuhalni lonci za ekspres kavo, zahtevajo vašo popolno pozornost za to popolno skodelico. Medtem ko aparati za kavo v kapsulah delujejo dobro za gospodinjstva, ki imajo raje drugačno vrsto kave in ne v velikih količinah.

 

Vrsta kave:

Opis slike

medtem ko so kavni aparati in aparati za espresso običajno ločeni aparati, so na voljo tudi hibridni aparati, ki pripravljajo obe vrsti kave. Dva avtomata na pultu bosta zavzela veliko prostora, vendar je to najboljša možnost, če obožujete tako kavo kot espresso in želite vsakega pripraviti popolno. Hibridni aparati bodo zavzeli manj prostora in bodo verjetno stali manj kot nakup dveh ločenih avtomatov, vendar morda niso najboljša izbira, če iščete najvišjo kakovost kave in espressa. Strojni avtomati imajo pogosto možnosti za pripravo espressa, vendar niso najbolj pristni, zato jih je najbolje izpustiti, če imate radi tradicionalni espresso ali kapučino.

 

Velikost kave:

Od ene skodelice do karafe za vso družino, obstajajo aparati za kavo, ki lahko skuhajo ravno toliko kave, kot jo potrebujete. Nekateri aparati ponujajo precej širok razpon velikosti napitkov, medtem ko so drugi omejeni na veliko ožji nabor možnosti. Aparati za kavo z eno skodelico so odlični za ljudi, ki živijo sami ali kjer ima vsak raje drugačen okus ali stil kave. Prav tako so odlični za gospodinjstva, kjer se vsi zbujajo ob različnih urah. Kavni aparati, ki delajo večje količine, so odlične za ljudi, ki obožujejo veliko kave, in za družinske zajtrke, malice pri sosedih ali večerje, kjer se streže kava. Večji kavni aparati so pogosto označeni z 10 do 12 skodelicami. Za velike zabave lahko najdete celo kavne aparate komercialne velikosti, ki lahko skuhajo dovolj kave za manjše dogodke.


Časovna razporeditev:

če vaše gospodinjstvo pije kavo ves dan, se boste morda želeli odločiti za aparat za kavo, ki ima termo vrč, ki bo kavo ohranjal vročo ne glede na uro dneva. Za tiste, ki kavo pijejo samo zjutraj, bi moral zadostovati stekleni kuhalnik z grelno ploščo, vendar nekateri ljudje ne marajo zažganega okusa, ki ga lahko povzročijo grelniki, če jih pustimo predolgo na kuhališču. Za družine, ki jim zjutraj zmanjka časa, vam lahko avtomat na kapsule hitro pripravi skodelico kave in vam ni treba skrbeti, če ste aparat pustili vključen.

 

Velikost: 

čeprav velikost stroja ne bo vplivala na vašo skodelico, če se stroj ne prilega v prostor, ki mu je namenjen, lahko povzroči kup preglavic. Poskrbite za natančno merjenje in upoštevajte, če boste morali odpreti zgornji del stroja, da dodate vodo in usedlino. Pri avtomatih za eno porcijo upoštevajte velikost skodelic. Mnogi večji lončki se ne prilegajo pod izlivni ventil kavnega aparata. 


Možnosti kuhanja po meri:

najosnovnejši aparati praktično nimajo nobenih možnosti, razen dodajanja več ali manj kavne usedline ali vode, medtem ko vam bolj zapleteni aparati omogočajo izbiro temperature vode, moči kuhanja in široke palete velikosti kuhanja. Stroji za skodelice in kapsule ponujajo možnosti za pripravo vroče čokolade, čaja in še več. Na splošno so preprosti stroji cenejši in jih je verjetno lažje uporabljati, saj ne morete pomotoma izbrati napačne možnosti.

 

Dodatne funkcije:

Nekateri aparati presegajo možnosti kuhanja in vključujejo možnosti za programirano kuhanje ob določenem času, ohranjanje toplote ali samodejni izklop ali termični vrč za ohranjanje tople kave. Nekateri vključujejo zvočna opozorila, ko je kava kuhana, večina elektronskih modelov pa ima lučke, ki označujejo, kdaj je kuhalnik vklopljen ali ko je kava kuhana. Aparati za kavo z mlinčki so udobni za tiste, ki ne želijo uporabljati ločenega aparata za svoja zrna. Stroji višjega razreda lahko vključujejo funkcije, kot so penjenje mleka in obvestila, kdaj je treba aparat očistiti. Aparati za espresso in hibridni kuhalniki kave/espressa ponavadi ponujajo največ možnosti, poleg tega pa imajo tudi najvišje cene.


Kateri je najboljši aparat za kavo zame?

 

Mehanski kavni aparati

Opis slike

Medtem ko elektronski aparati za kavo ponujajo udobje, običajno zavzamejo stalen prostor na pultu. Mehanski aparati za kuhanje kave, vključno s francosko stiskalnico, prelivnimi lončki za espresso in kuhalnimi lončki za espresso, imajo veliko manjši odtis pri uporabi in jih je mogoče shraniti v omari, ko jih ne potrebujete. Stroji za prelivanje in francosko stiskalnico potrebujejo vročo vodo, zato jo boste morali zavreti v ločenem loncu na štedilniku ali imeti električni čajnik z vročo vodo, medtem ko lonci za espresso kuhajo vodo kar v loncu. Čeprav so vsi ti preprosti za uporabo, zahtevajo tudi vašo pozornost, da pravilno pripravite kavo, tako da se ne boste zbudili ob že skuhani kavi. Toda mnogi ljubitelji kave imajo raje okus kave po francoski stiskalnici kot kave s kapljanjem.


Elektronski aparati za filter kavo

Aparati za filter kavo so preprosti za uporabo in vam omogočajo, da sami izberete svojo mešanico kave, ne glede na to, ali jo raje zmeljete sami ali kupite zmleto. Skuhate lahko navadno kavo, kavo z okusom ali kavo brez kofeina ali zmešate svojo najljubšo mešanico in dodate lahko več ali manj usedline, da prilagodite moč zvarka. Medtem ko je veliko aparatov za filter kavo preprostih enot s samo stikalom za vklop/izklop, ki segreje vodo in jo pošlje skozi mešanico, obstaja cela vrsta bolj zapletenih aparatov z dolgim seznamom funkcij, možnosti in prilagoditev, ki vam omogočajo skuhajte kavo točno tako, kot vam je všeč.

 


Aparati za eno serviranje

Aparati z eno skodelico, ki uporabljajo kapsule ali skodelice, so med najpreprostejšimi za uporabo, saj se vam ni treba ukvarjati z neurejeno kavno usedlino. Če jih želite uporabiti, preprosto vstavite skodelico (ali kapsulo) in kuhajte. Nekateri stroji lahko preberejo podatke na skodelici in nastavijo temperaturo po meri, drugi pa vam omogočajo, da sami izberete temperaturo in velikost skodelice. Najosnovnejši aparati uporabljajo enako temperaturo za vsako kuhanje, medtem ko vam morda omogočajo prilagajanje velikosti skodelice. Čeprav so aparati za skodelice in kapsule enostavni za uporabo, ustvarijo več odpadne embalaže na skodelico kave. Večina naprav za skodelice in kapsule zahteva uporabo lastniških potrebščin, vendar lahko kupite tudi posebno skodelico od ločenih proizvajalcev, ki vam omogoča uporabo lastne mešanice usedlin.


Aparati za espresso

Namenski aparati za espresso segajo od poceni modelov do vrhunskih, da ustrezajo potrebam vsakega pivca espressa. Na voljo so tudi v različnih stilih, od modelov s kuhalno ploščo do strojev za strok, do tistih, ki uporabljajo mleto zrno. Ne glede na to, ali želite občasno skodelico espressa kot poslastico ali pa je to vaša najljubša različica kave, verjetno obstaja aparat, ki bo ustrezal vaši kuhinji in vašemu življenjskemu slogu. Medtem ko so najboljši espresso aparati namenjeni samo pripravi espressa, obstajajo tudi hibridni aparati, ki lahko pripravijo tako navadno kavo kot espresso. Čeprav to običajno niso najboljši aparati za espresso, ne boste potrebovali dveh ločenih aparatov za kavo.


Aparati za hladno pripravo kave

Hladno kuhanje kave je drugačna kategorija kuhanja kave, saj uporablja hladno vodo in včasih celo ledeno vodo, da iz mletih zrn izloči okus. Večina teh zahteva dolgo namakanje, do 24 ur, da se pripravi hladno kuhana kava. Pri uporabi manj kave in več vode lahko proizvajalci hladne kave proizvedejo kavo, ki je pripravljena za pitje, hladna ali segreta, ali pa lahko uporabite več kave, da ustvarite koncentrat, ki ga lahko dodate v vročo vodo ali prelijete po ledu. Prednost hladno kuhane kave je, da je manj kisla in manj grenkega okusa kot običajno kuhana kava. Slaba stran hladnega zvarka je dolg čas namakanja. Kavo morate načrtovati veliko vnaprej. Lahko pa ga skuhate v dovolj velikih količinah, da ga ohladite, da ga boste lahko uporabljali od nekaj dni do dveh tednov, odvisno od jakosti.

 

Dodatki

Čeprav aparati za kavo običajno nimajo veliko dodatkov, boste morda želeli razmisliti o nekaterih stvareh. Kavna zajemalka vam bo pomagala odmeriti pravo količino kave glede na število skodelic, ki jih pripravljate. Trajni filter v stroju odpravlja potrebo po papirnatih filtrih, ki jih je težko imeti na zalogi. Nekaterim strojem so priloženi, vendar jih lahko kupite ločeno, če se odločite. In če želite kavo najbolj svežega okusa, je vedno pametno, da doma zmeljete svoja zrna, tako da, če vaš aparat nima mlinčka, boste morda želeli investirati v svoj kavni mlinček.

 

Garancije

Garancije se razlikujejo glede na znamko in model, običajna garancija je eno ali dve leti.


 

Ste pripravljeni na nakup? Tukaj je nekaj naših najljubših aparatov za kavo:

 
 

 

moč grelca 730 W, OptiGlow tehnologija- optični senzor za popoln rezultat, avtomatski izklop ob vretju, za pripravo 4 skodelic kave

Preberi več

MOČ: 1340-1600W
TLAK: 15 barov
REZERVOAR ZA VODO: 0,8 L
Izjemno kompakten: izjemno majhen aparat za kapsule (14 cm Š x 28 cm V x 27 cm G), združljiv s ...

Preberi več
FE05