alergeni-ozadje4.jpg

Simboli za prostovoljno dodatno označevanje v živilih prisotnih snovi,
ki povzročajo alergije ali intolerance


Zita 1. žita, ki vsebujejo gluten, in sicer: pšenica (npr. pira in horasan), rž, ječmen, oves ali njihove križane vrste, in proizvodi iz njih, razen:

(a) glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo (*);

(b) maltodekstrinov na osnovi pšenice (*);

(c) glukoznih sirupov na osnovi ječmena;

(d) žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora.

raki 2. raki in proizvodi iz njih;
Jajca 3. jajca in proizvodi iz njih;
Ribe 4. ribe in proizvodi iz njih, razen:

(a) ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide;

(b) ribje želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina;

Arasidi 5. arašidi (kikiriki) in proizvodi iz njih;
Soja 6. zrnje soje in proizvodi iz njega, razen:

(a) popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob (*);

(b) naravnih zmesi tokoferola (E306), naravnega D-alfa-tokoferola, naravnega D-alfa-tokoferol acetata, naravnega D-alfa-tokoferol sukcinata iz soje;

(c) rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja;

(d) rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja;

Mleko 7. mleko in mlečni proizvodi (vključno z laktozo), razen:

(a) sirotke, ki se uporablja za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;

(b) laktitola;

Orescki 8. oreški, in sicer mandlji (Amygdalus communis L.), lešniki (Corylus avellana), orehi (Juglans regia), indijski oreščki (Anacardium occidentale), ameriški orehi (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brazilski oreščki (Bertholletia excelsa), pistacija (Pistacia vera), makadamija ali orehi Queensland (Macadamia ternifolia) ter proizvodi iz njih, razen oreškov, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom kmetijskega izvora;
Zelena 9. zelena in proizvodi iz nje;
Gorcicno-seme 10. gorčično seme in proizvodi iz njega;
sezam 11. sezamovo seme in proizvodi iz njega;
so2 12. žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 10 mg/kg ali 10 mg/l glede na skupni SO2 , ki se izračunajo za proizvode, ki so pripravljeni za uživanje ali obnovljeni v skladu z navodili proizvajalcev;
Volcji-bob 13. volčji bob in proizvodi iz njega;
Mehkuzci 14. mehkužci in proizvodi iz njih.
*OPOMBA: In proizvodov iz njih, če ni možnosti, da bi se zaradi postopka njihove predelave povečala stopnja alergenosti, kakršna po ocenah EFSA velja za ustrezni proizvod, iz katerega ti izhajajo.

 

Ostali označevalci v spletni trgovini SPAR Online

Odlicna

Označevalec odlična kakovost.

Vse izdelke blagovnih znamk SPAR že več let redno preverjamo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Izdelki SPAR, ki so bili v zadnjem letu ocenjeni z odlično oceno, so označeni z oznako »Odlična kakovost«.

Jajca Označevalec Akcija. Označuje, da je izdelek v promociji
Ribe Označevalec Slovenija moja dežela
Arasidi Oznaka BIO označuje, da ima izdelek mednarodni certifikat BIO.
Arasidi Projekt Trajno znižano vključuje 2.000 izdelkov priznanih blagovnih znamk, katerih cena je znižana za 6 mesecev. Cene izdelkov z oznako Trajno znižano veljajo ob nakupu s SPAR plus kartico od 10. 3. 2022 do 7. 9. 2022. V tem obdobju se lahko cena izdelka še dodatno zniža oziroma se v prodajno promocijo vključi nove izdelke. Prodajalec lahko čas, v katerem je izdelek naprodaj po znižani ceni, tudi podaljša za naslednjih 6 mesecev. Popusti iz akcije Trajno znižano se ne seštevajo z ostalimi popusti oziroma akcijami, če ni izrecno opredeljeno drugače. Skozi celotno obdobje, ko so izdelki znižani, je ob znižani ceni navedena tudi redna cena izdelka. Število izdelkov z oznako Trajno znižano v posamezni trgovini je odvisno od njene velikosti. Velja za trgovine največjega formata.
Arasidi Izbran produkt leta - Vsako leto številni potrošniki sodelujejo v neodvisni nacionalno reprezentativni raziskavi, v kateri na podlagi inovativnosti, atraktivnosti in nakupne namere ocenjujejo izdelke v različnih kategorijah. Najboljši izdelki prejmejo naziv Izbran produkt leta. Ponosni smo, da je letos ta laskav naziv pridobilo kar sedem skupin izdelkov naših trgovskih znamk. Spoznajte jih in uživajte v njihovi odličnosti - zdaj po še posebej ugodnih promocijskih cenah!

 

   
   
   
   
   
   
   
 
alergeni-ozadje-spodi2.jpg
FE07