Tek za dobro počutje 

Tek je odlična oblika telesne vadbe, saj učinkovito razmiga celotno telo ter blagodejno deluje na srce in ožilje. Hkrati je poceni in zabaven, ne glede na to, ali tečete sami ali v dvoje.

Zagotovo ste že neštetokrat slišali, da je gibanje pomemben dejavnik dobrega počutja. In prav tek je ena izmed oblik telesne dejavnosti, ki na nas vpliva celostno. Izboljšuje namreč delovanje krvnega obtoka, krepi imunski sistem, znižuje telesno težo in oblikuje mišice, zmanjšuje posledice stresa in izboljšuje spanec, blagodejno vpliva na delovanje možganov, hkrati pa pomaga premagovati tudi napetost in potrtost. Potrebujete še dodatne razloge, da bi se to poletje lotite rekreativnega teka? Pripravili smo vam nekaj nasvetov, kako začeti teči.

 

1. NE PRETIRAVAJTE
Postopnost, postopnost in še enkrat postopnost – to je tekaško pravilo številka 1. Nikar se že prvič ne zaženite na preveč naporno in predolgo progo – v nekaj dneh boste namreč obupali. Telo se mora na telesno aktivnost pripraviti počasi. Da bi se izognili utrujenosti in bolečinam v mišicah, si zastavite majhne cilje, ki jih zmorete. Če ste bili vso zimo neaktivni, najprej začnite s hitro hojo, ki jo za minuto ali dve nadgradite z lahkotnim tekom. Nikar ne tecite vsak dan, najbolje bo, če se lotite dveh ali treh tekaških podvigov tedensko. Po dveh tednih dodajte še en tek tedensko, postopno pa povečujte dolžino teka in zmanjšujte čas hitre hoje.

2. OGREJTE SE
Z ogrevanjem se boste izognili morebitnim poškodbam. Prvih nekaj minut hojo vedno kombinirajte s tekom ali pa tecite lepo počasi. Podobno storite tudi na koncu treninga. Pomembno je, da se počasi umirite in ohla­dite.

3. VMESNA VADBA
Kombinacija teka z drugimi oblikami rekreacije je odlična izbira. Med tekom se ustavite in naredite nekaj vaj za razgibavanje sklepov ali za moč.

4. RAZTEGNITE SE
Če se želite izogniti bolečim mišicam po teku, se je potrebno dobro in pravilno raztegniti. Pravilno raztezanje vključuje počasne raztege vseh ključnih mišičnih skupin. Vsak razteg zadržite nekaj sekund, medtem pa ne pozabite na pravilno dihanje. Naredite vsaj štiri ponovitve.

5. PRAVA OPREMA
Tek je glede opreme nezahteven šport, saj potrebujete le športna oblačila ter ustrezne in kakovostne tekaške copate. Za nakup tekaških čevljev si le vzemite čas. Samo kakovostna in za vaše stopalo primerna obutev vas bodo namreč obvarovala pred bolečinami in morebitnimi poškodbami. Pri tem je pomembno, da še pred nakupom ugotovite, kakšen tip stopala imate oz. kakšen je vaš stopalni lok. To lahko storite s preprostim, t. i. mokrim testom: z mokrimi nogami se sprehodite po ploščicah in poglejte, kakšen odtis puščate za sabo. Če imate nizek stopalni lok (odtis med peto in sprednjim delom stopala je le nekoliko zožen), potrebujete copate za pronatorje, če pa je vaš stopalni lok visok (odtis je na sredini močno zožen ali povsem prekinjen), bodo pravšnji modeli za supinatorje. V primerih, ko se odtis v sredini zmerno zoži, imate normalen stopalni lok in lahko izberete katere koli tekaške copate.

6. BREZ TEKOČINE NE GRE
Poleg tekaških copat je obvezna tekaška oprema tudi tekočina, še posebej v vročih poletnih dneh. Že dan pred treningom poskrbite, da popijete dovolj tekočine, vsekakor pa začnite piti še pred samim tekom, najbolje dobre pol ure prej. Pri tem ne pretiravajte, raje pijte po malem. Najboljši napitek je voda ali voda s sokom, nikar pa ne pijte kave ali pravega čaja, ki delujeta diuretično.

7. OBNOVA PO TEKU
Po teku si zagotovite prigrizek, ki bo pomagal telesu k boljši obnovi. Od 15 do 30 minut po teku lahko zaužijete nekaj sladkega, vendar ne mastnega ter v kombinaciji z beljakovinami. Vir sladkorja naj bo pri tem čim bolj enostaven.

Radenska Naturelle sodi med negazirane naravne mineralne vode z nizko vsebnostjo natrija. Sestava pomembnih mineralnih snovi je idealna ter daje vodi harmoničen...

Preberi več
FE02