SPAR TO SMO MI

TO SMO MI

Prednosti lokalne pridelave in samooskrbe z živili se v Sparu zavedamo že dolgo, zato veliko truda in energije vlagamo v dobre odnose s slovenskimi pridelovalci in predelovalci hrane. Ker verjamemo v poštena partnerstva z lokalnimi dobavitelji, nam je v tridesetih letih poslovanja v Sloveniji uspelo prehoditi pot od ene trgovine do zdajšnjih sto štirih – v vseh pa na policah prevladujejo izdelki slovenskih proizvajalcev.

Veliki in mali. Ter vsi vmes.

Za nas so pomembni vsi dobavitelji – zato na naših policah najdete tako pridelke majhnih, idiličnih tradicionalnih kmetij, kot po meri sodobnega kupca pripravljenih živil inovativnih podjetij, seveda pa so tu tudi izdelki dobro poznanih in priljubljenih tradicionalnih blagovnih znamk.

Od Jadrana do Panonske nižine, od Triglava do Kolpe.

Slovenija zaradi raznolikosti ponuja številne lokalne specialitete. Vsaka med njimi v sebi nosi okus tradicije, ki ga pogojujejo posebnosti pokrajine in mojstrstva številnih generacij naših prednikov. A ne glede na to, od kje prihajajo, so vam slovenske lokalne dobrote enako blizu: najdete jih lahko na policah vaše najbližje trgovine Spar.

 

Našo usmeritev in trud je potrdila tudi projektna naloga Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, ki je ugotovila, da ima SPAR kar 70 %* izdelkov slovenskih proizvajalcev.

*Zaokroženi odstotek povzet iz projektne naloge Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano.

VIR: https://www.varuhverigehrane.si.

POVEZUJEMO, KAR JE DOBREGA

Z več kot 70 % živilskih izdelkov slovenskega porekla na naših policah smo vodilni trgovec v ponudbi lokalno pridelane hrane. A ne bomo se ustavili tu: odločeni smo svet spreminjati na bolje, zato neprestano poglabljamo odnose z našimi dobavitelji, ki jih spodbujamo k trajnostno naravnani pridelavi hrane in povečujemo odkup slovenskih pridelkov in izdelkov.  

TO SMO MI - Lansko leto smo za 11 % povečali odkup slovenskega sadja in zelenjave.

Lansko leto smo za 11 % povečali odkup slovenskega sadja in zelenjave.

Smo zaupanja vreden partner naših pridelovalcev.

AGRARIA KOPER

Kmetijska zadruga Agraria Koper deluje že več kot 70 let in danes šteje 50 aktivnih članov iz vseh obalnih občin, katerih pridelovalne površine se raztezajo od Ankarana do doline Dragonje in zaledja.
Vsako leto skupno pridelajo več kot 1500 ton vrst sadja in zelenjave, med katerimi najdemo tudi številne biološko pridelane izdelke. Prednosti njihove pridelave so ilovnato glinasta tla, ki poskrbijo za prepoznaven okus in videz pridelkov, ugoden vpliv Sredozemskega podnebja ter integrirana, naravi prijazna pridelava, pri kateri se uporabljajo naravni viri in mehanizmi. Ves pridelek, tudi tisti, ki ga vzgajajo in negujejo na pokritih površinah, pridelujejo v zemlji in s pomočjo biotičnega varstva, torej naravnih organizmov.   

TO SMO MI - PANORGANIX

PANORGANIX

Ponosni smo, da so sodelujemo z dobavitelji z vseh koncev Slovenije. Podjetje Panorganix je iz prleških koncev, natančneje iz Ljutomera, z najnovejšo tehnologijo in inovativnimi načini dela pa skrbi za naravi prijazno in neškodljivo pridelavo. Panorganix je v zadnjih letih dobesedno premikal meje, saj se je loteval raznih pionirskih projektov, kot je recimo pridelava žive solate in živih zelišč.

TO SMO MI - Prodaja slovenskih rib je bila v lanskem letu za 23 % višja kot leto prej.

Prodaja slovenskih rib je bila v lanskem letu za
23 % višja kot leto prej.

Povezujemo, kar je dobrega.

RIBOGOJNICA FONDA

Sveže iz slovenskega morja.
 
Ker verjamemo v poštena partnerstva z lokalnimi dobavitelji, nam je uspelo zgraditi lojalen odnos z ribogojnico Fonda, ki leži v Piranskem zalivu.
Globoka in čista voda ter močan morski tok najbolj južne točke Piranskega zaliva ustvarjata odlične pogoje za lokalno ribogojstvo. Izjemno poznavanje morja in izkušnje s področja morske biologije in prehrane pa so dragocenosti, lastne družini Fonda, ki prisega na tradicionalen, neintenziven način gojenja rib. In le nekaj kratkih ur je potrebnih, da pristno okusni brancini iz morja prispejo do naših polic.

Ponosni smo, da lahko kupci v naših trgovinah najdejo sveže SPAR Premium piranske brancine. Kot posebnost lahko izpostavimo, da Fonda vse brancine opremi tudi z oznako izvira. Označevanje s prepoznavnimi značkami je kot novost na slovenskem trgu uvedla prav Fonda, njegov namen pa je popolna sledljivost rib. Vsakemu piranskemu brancinu takoj po dvigu iz morja na škržni poklopec pritrdijo značko z označenim datumom izlova. Ta našim kupcem jamči, da imajo pred sabo visoko kakovostno in predvsem svežo ribo, ki je bila vzgojena v skladu z najvišjimi standardi.
Skupaj tako zagotavljamo:

 • razvoj lokalnega ribogojstva,
 • krajše transportne poti,
 • znano poreklo rib.

Pridružite se Davidu Urankarju pri njegovem obisku Ribogojnice Fonda!

OGLEJTE SI VIDEO
TO SMO MI - Pekarna SPAR je lansko leto porabila 308 ton več slovenske moke kot leto prej.

Pekarna SPAR je lansko leto porabila 308 ton več slovenske moke kot leto prej.

Podpiramo slovenske pridelovalce.

TO SMO MI - mlin Korošec

MLIN KOROŠEC

S Pekarno SPAR smo postali edini trgovec v Sloveniji z lastno pekarno, ta dosežek pa si delimo skupaj z enim od najstarejših mlinov pri nas – Mlin Korošec. Za našo pekarno priskrbijo moko, s katero nato naši izurjeni pekovski mojstri zamesijo kruh.
Mlin Korošec iz Zabovcev pri Ptuju je uspešno družinsko podjetje z več kot 200-letno tradicijo. Medtem ko so nekoč v starem mlinu v 24 urah zmleli približno tono in pol zrnja, zdaj z avtomatiziranimi stroji za mletje v enem dnevu predelajo več kot 80 ton slovenskega žita. Vsako leto zmeljejo okrog osem tisoč ton pšenice, tisoč ton rži ter po 500 ton ajde in koruze.
Ponosni smo na njihovo dolgoletno tradicijo in njihov trud, ki igra pomembno vlogo tudi za naše peke in slaščičarje iz Pekarne SPAR.   

TO SMO MI - Lansko leto je bilo kar 85 % postrežnega mesa v naši ponudbi slovenskega porekla.

Lansko leto je bilo kar 85 % postrežnega mesa v naši ponudbi slovenskega porekla.

Podpiramo razvoj slovenskega podeželja.

PURANJE MESO IZ DOMAČE REJE

V tradicionalno rejo puranov Perutnine Ptuj je vključenih kar 36 domačih rejcev.
Najvišje standarde kakovosti zagotavljajo z izbrano lastno mešanico krme, odlično
oskrbo, strogim veterinarskim nadzorom in kratkimi transportnimi potmi.
Najsodobnejši procesi predelave pa ohranijo odlične okuse in prvovrstno kakovost svežega slovenskega puranjega mesa.

 • Purani rejeni pri domačih slovenskih rejcih.
 • Zagotovljena sledljivost in poreklo.
 • Najvišja raven varnosti in kakovosti.

BIO svinjina DOBROTE IZ VASI

V Sparu cenimo domače, zato vselej dajemo prednost lokalnim dobaviteljem. Pri tem smo še posebej pozorni na trajnostno in odgovorno pridelavo ter predelavo. Prav zato smo podprli družinsko podjetje Dobrote z vasi, ki je posebej za SPAR ekološko vzredilo 120 slovenskih pašnih prašičev. Kupci lahko tako po novem izbirate med ekskluzivno ponudbo svežega slovenskega svinjskega mesa in mesnih izdelkov iz EKO svinjine.

 • Živali so vzrejene v prosti reji na slovenskih pašnikih.
 • Reja je živalim prijazna, saj prašiči niso podvrženi stresu in imajo optimalno oskrbo.
 • Živali so krmljene s kakovostno krmo, izdelki pa so brez umetnih dodatkov in ojačevalcev okusa.
Čebelarstvo Pislak Bali

Podpiramo slovenske dobavitelje:
ČEBELARSTVO PISLAK BALI

V SPARU lahko naši kupci najdejo tudi med, pridelan v enem najstarejših čebelarstev v Sloveniji. Čebelarstvo Pislak Bali je bilo ustanovljeno leta 1946, ustanovitelj Janko Pislak pa je zaveden kot prvi slovenski poklicni čebelar in priznan inovator na področju pridelave medu. Leta 2013 je čebelarstvo prevzela hči Adela, ki skupaj z možem na 2600 panjih nadaljuje očetovo tradicijo. Na letni ravni proizvedejo približno 60 ton medu in drugih medenih izdelkov, v boljših letinah celo do 90 ton, naši kupci pa lahko uživajo v štirih izdelkih – točenem cvetličnem, gozdnem, akacijevem in kostanjevem medu.

Izdelki Čebelarstva Pislak Bali, ki so na voljo v naših trgovinah:

Dolgoročno sodelovanje s Kmetijsko zadrugo Agraria za še več lokalnih proizvodov na Sparovih policah

Dolgoročno sodelovanje s Kmetijsko zadrugo Agraria za še več lokalnih proizvodov na Sparovih policah

V Sparu smo odkup lokalnega sadja in zelenjave v letu 2021 povečali za kar 11 % v primerjavi z letom prej. Prednost lokalnim dobaviteljem in zagotavljanje slovenskih proizvodov na Sparovih policah pri slovenskem trgovcu nadgrajujemo tudi s podpisom dolgoročnega sodelovanja s Kmetijsko zadrugo Agraria iz Kopra.

Več >

Z istrskih njiv direktno na police Sparovih obalnih trgovin

Že vrsto let dajemo prednost lokalnim dobaviteljem in si prizadevamo za čim krajše dobavne poti. V teh dneh so štiri Sparove obalne trgovine pričele prejemati direktno dostavo lokalnih pridelkov iz Kmetijske zadruge Agraria Koper. Kratke dobavne poti od poznanih lokalnih pridelovalcev prek koprske kmetijske zadruge do Sparovih trgovin ugodno vplivajo na svežino, kakovost ter ohranjanje hranilne vrednosti sadja in zelenjave, obenem pa zmanjšujejo ogljični odtis.

Sporočilo za javnost >

Direktno dostavo lokalnih pridelkov prejemajo naslednje obalne trgovine:

 • Interspar Park Center Koper,
 • Spar Koper Ferrarska,
 • Spar Koper Semedela in
 • Spar Izola.

Z dolgoročno pogodbo z Evrosadom izpolnjujemo našo zavezo in podpiramo slovenske dobavitelje.

Z Evrosadom Krško, sodelujemo že vse od leta 1996, kamor segajo začetki tega vodilnega slovenskega pridelovalca sadja in zelenjave. Krški Evrosad, ki je najbolj znan po pridelavi jabolk, je svojo ponudbo razširil tudi na druge vrste sadja, med drugim hruške, breskve, češnje, slive in jagode ter zelenjavo in krompir.

Skupaj vam zagotavljamo:

 • razvoj lokalne pridelave,
 • krajše transportne poti,
 • manjši ogljični odtis,
 • znano poreklo pridelkov.
Sporočilo za javnost

KDO SMO MI?

Z voditeljem Davidom Urankarjem vam v video vlogih Kdo smo mi predstavljamo navdihujoče zgodbe naših lokalnih dobaviteljev.

Socialna kmetija, ki deluje v sožitju z naravo

Poziv lokalnim proizvajalcem

K SODELOVANJU VABIMO SLOVENSKE KMETE IN DOBAVITELJE!

V Sparu želimo, da je v naših trgovinah še več kakovostnih slovenskih izdelkov, zato vas vabimo k sodelovanju. Če želite tudi vi sodelovati z nami in svoje izdelke prodajati na Sparovih policah, nam pišite na [email protected].

PODPIRAMO BRKINSKE PRIDELOVALCE JABOLK

V preteklem letu smo bili deležni nenadnih sprememb. Splet okoliščin je v nezavidljiv položaj postavil tudi številne sadjarje v Brkinih, ki že tradicionalno pridelujejo okusno sadje, predvsem jabolka. Zaradi jesenskih ukrepov za zaustavitev širjenja virusa covid-19 sadja niso mogli prodajati rednim strankam, prav tako pa je bila prekinjena dobava vrtcem in šolam. Njihove hladilnice so tako ostale polne okusnih jabolk.

Letina je bila odlična, saj je podarila ogromno zdravih jabolk odlične kakovosti, ki se ponašajo z značilno sočnostjo in nepozabno hrustljavostjo.

V Sparu smo se zato odločili, da pomagamo brkinskim pridelovalcem in odkupimo večjo količino njihovih jabolk ter jih postavimo na police svojih trgovin: na ta način smo pomagali brkinskim sadjarjem v nezavidljivem položaju, svojim kupcem pa omogočili, da pridejo do vrhunskega lokalno pridelanega sadja. S tem smo še enkrat potrdili svoje vodilo v času epidemije: skrb za skupnost je za nas na prvem mestu

Skrbno pridelana brkinska jabolka vas že čakajo na policah trgovin INTERSPAR in večjih trgovin SPAR.

PODPIRAMO SLOVENSKE PRIDELOVALCE KROMPIRJA

Slovenci vedno bolj cenimo domačo hrano, saj se dobro zavedamo, da s tem podpiramo lokalno okolje in slovenske kmete, ki v trenutni situaciji še bolj potrebujejo našo pomoč. Splet okoliščin v preteklem in tekočem letu je namreč zamajal ustaljene navade, vplival pa je tudi na slovenske kmete, ki že dolga leta skrbno pridelujejo domač krompir.

Zaradi ukrepov za zaustavitev širjenja virusa covid-19 pridelka niso mogli prodajati gostinskim obratom ter šolam in vrtcem, na slabšo prodajno sezono pa je vplivalo tudi zaprtje turizma po celotni državi. Njihove shrambe so tako ostale polne odlične letine, kmetje pa so ostali zaskrbljenih misli.

Slovenske pridelovalce podprite z nakupom njihovega krompirja. Na policah naših trgovin najdete izjemno izbiro slovenskega krompirja, ki slovi po odlični kakovosti. Izbirate lahko med mnogimi vrstami krompirja: takšnim, ki je primeren za kuho, pečenje, praženje in celo za pripravo sladic.

Več zanimivosti o krompirju