TO SMO MI, dobavitelji

lokalni dobavitelj

Ekološka kmetija Adam

dobavitelj
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
Regija:

koroška

Sortiman:

ekološko goveje meso

Slovenija - Koroška regija
Slika je simbolna.

Več stoletij sonaravnega kmetovanja

Na južnem pobočju Pohorja nad Mislinjsko dolino kmetuje Joc Koprivnikar z družino. Domačiji se po domače reče pri Adamu in je že dolga leta v družinski lasti, na njej pa naj bi se po nekaterih virih kmetovalo že več kot 600 let nazaj. Ekološka govedoreja je njihova dejavnost že vse od leta 1997 in gotovo so bili med prvimi certificiranimi ekološkimi rejci v Sloveniji. Jocev oče Stane je bil tudi eden od pobudnikov in ustanoviteljev Zveze ekoloških pridelovalcev in predelovalcev Deteljica.

Večji del leta se živali pasejo

Joc je postal prevzemnik kmetije leta 2007, in kar se reje živali tiče ni želel ničesar spremeniti, saj je bil ekološki pristop pri njih že dolgo v veljavi. Večji del leta govedo pasejo in živali se vedno prosto gibajo, kot jim ustreza. Za zimsko obdobje pa pridelajo kakovostno domačo seneno krmo. Običajno redijo do 12 glav živine letno, med njimi je okoli 5 krav in kakšen bik. Seveda število najbolj naraste v času telitev. Odločili so se za simentalsko pasmo, že oče pa je pazljivo izbiral plemenske živali in skrbel za selekcijo pri oplojevanju, kar je med drugim pomembno tudi za zdravje živali.

Za dopolnitev še turizem na kmetiji

Koroška z izjemnimi naravnimi danostmi ponuja tudi izvrstna prostočasna doživetja, zato so se na kmetiji pri Adamu odločili še za manjši turizem s prenočišči. Oče Stane še vedno pomaga pri vseh delih. Joc je po stroki inženir lesarstva in še vedno hodi v službo, saj je na hribovski kmetiji težko zagotoviti zadostne prihodke še za dva odraščajoča otroka. Joc pravi, da bo vztrajal med svojimi strmimi 'gerki' in se držal kmetovanja, kot je bilo nekoč, ter tako nadaljeval stoletno tradicijo domačije v tem odmaknjenem, a čudovitem koščku Slovenije.

Certifikati:

Ekološko goveje meso

Izbrana kakovost Slovenije, logo

Izbrana kakovost Slovenija