TO SMO MI, dobavitelji

lokalni dobavitelj

Ekološka kmetija Anžej

dobavitelj
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
Regija:

koroška

Sortiman:

ekološko goveje meso

Slovenija - Koroška regija
Slika je simbolna.

Janez Jevšnik je že leta 1998, kot rosno mladi osemnajstletnik, začel gospodariti na družinski kmetiji, in se v ekološko kmetijstvo usmeril že leto dni kasneje. Domačija ima častivredno tradicijo, saj viri o njej poročajo že 7 stoletij nazaj, in zanimivo je, da je ostala ves čas enako velika in ni bila nikoli zapuščena. Šele Janez in njegova žena Anja sta dokupila nekaj zemlje in gozda, da se z večjo kmetijo družina lažje preživlja. Ekološka reja goveda je njihova glavna dejavnost, pomagajo pa si tudi z gospodarjenjem v obsežnem gozdu.

Zahtevno kmetovanje v strmih legah

Kmetija, ki se je še vedno drži staro ime pri Anžej, sodi med gorsko višinske kmetije, saj najvišji predeli domačije segajo 800 m visoko. Na Jevšnikovi domačiji je običajno okoli 60 glav goveda. Okoli 30 hektarjev površin predstavljajo travniki oz. pašniki, polja za pridelavo domače koruze pa dodatne 4 hektarje. Vse to je namenjeno kakovostni ekološki vzreji goveda rodovniške pasme šarole, ki izvira iz osrednje Francije in je cenjena v prireji mesa. Janez skrbno bdi nad ustrezno selekcijo in zdravjem potomstva v čredi, zato je po ustreznega plemenskega bika pripravljen iti tudi v Francijo.

Od težkih začetkov do vizije za prihodnost

Janeza je mnogo prezgodnja smrt njegovih staršev že kot 16-letnika soočila s težko odločitvijo, kaj z domačijo. A takoj, ko je postal polnoleten, je prevzel odgovornost zanjo. Z izjemno voljo, in hkrati veliko ljubeznijo do kmetovanja ter dela v gozdu, je uspel. Z ženo Anjo, ki je prevzela svoj del bremen na kmetiji, imata tri otroke – Manco, Jana in Ajdo. Zdaj so še v najstniških letih, a Janez vendarle upa, da bo prav sin, ki razmišlja o srednji kmetijski šoli, nekega dne postal mladi prevzemnik. Tako se bo ohranila tradicija ekološkega kmetovanja, morda pa tudi običaj, ki se ga Jevšnikovi držijo že mnogo generacij: moškemu prvorojencu nadenejo ime Janez.  

Certifikati:

Ekološko goveje meso

Izbrana kakovost Slovenije, logo

Izbrana kakovost Slovenija