Ekološka govedoreja že več kot 20 let
Pameče so razpršeno naselje na zahodnih obronkih Pohorja v občini Slovenj Gradec, kjer domujejo številne samotne kmetije. Tudi kmetija Eda Goličnika je ena takšnih od urbanega sveta umaknjenih domačij, na kateri že vse od leta 2000 vztrajajo pri ekološki vzreji goveda. Poleg Eda starejšega je na kmetiji ostal tudi njegov sin Edo mlajši, na katerem sloni prihodnost hribovske domačije, ki se nahaja kar okoli 600 metrov visoko.
Po očetovih stopinjah
Edo mlajši skupaj z očetom skrbi za kmetijo, ki obsega okoli 10 hektarjev zemljišč, na katerih živino paseta ali pa poleti kosita travnike, da pridelata kakovostno domače seno za krmljenje živali v hladnejših mesecih. Seveda ja za zadostno prehrano potrebno dodajati še nekatera druga ekološko pridelana krmila, ki jih je morata dokupiti. Običajno na domačiji skupno redita okoli 28 glav živine. Živinoreja in gospodarjenje z domačim gozdom tako zadostujeta, da se oče in sin preživljata z delom na kmetiji.
Ekološko je prava smer
Na kmetiji Goličnik se z ekološko vzrejo goveda ukvarjajo že več kot 20 let, Edo mlajši pa namerava z okolju, ljudem in živalim prijazno dejavnostjo tudi nadaljevati. Pri tem mu je v oporo izkušeni oče, seveda pa je tovrstno kmetovanje podvrženo strogi kontroli. V sodelovanju s Koroško kmetijsko-gozdarsko zadrugo pa tudi z Goličnikove kmetije ekološko goveje meso od leta 2022 dobavljajo na prodajne police naših trgovin.