Visoko nad Vitanjem se pase govedo
Javornikova domačija sodi med visokogorske, saj leži kar 1050 m visoko, spada pa pod občino Vitanje. Željko Javornik je vodenje kmetije od svojega očeta prevzel leta 2013, ekološki govedoreji pa se posvečajo že vse od leta 2007. Pašno-košni sistem se tako visoko v hribih dobro obnese, ekološka reja pa je bila naravna izbira, saj pomeni nadaljevanje tradicionalnega sonaravnega kmetovanja, ki se na tej kmetiji nikoli ni opustilo.
Običajno vzrejajo okoli 20 glav živine
20 hektarjev obdelovalne zemlje na Javornikovi kmetiji predstavljajo predvsem travniki. Poleti običajno kosijo dvakrat. Res je druga košnja že precej skromnejša, a za pridelavo domače senene krme vseeno dobrodošla. Sicer pa se govedo velik del leta prosto pase, in sicer je po navadi na domačiji okoli 20 glav živine. Na kmetiji poskrbijo tudi za oploditev in telitev domačih krav, tako da imajo vedno dober pregled nad svojo čredo in zdravjem živali. Le s skrbno rejo je namreč mogoče zagotoviti kakovostno goveje meso, ki se na krožniku brez dvoma prepozna.
Želja, da bi kmetija živela naprej
Dela na kmetiji nikoli ne zmanjka, zato je Željku žena Nataša v veliko pomoč, čeprav mora ob skrbi za domačijo in gospodinjstvo še v službo. Odrasla hči Klara se je že odselila, sin Tadej pa prizadevno dela z očetom in bo verjetno šel po njegovi poti ter postal mladi prevzemnik. Prav to je Željkova želja, saj se bo tako njihova kmetija pri Magu, kot ji rečejo po domače, ohranila tudi za prihodnje rodove, tradicija kmetovanja, čeprav na modernejši način, pa bo ostala živa.