Ekološko mleko in mlečni izdelki s Kočevskega
Urban in Jaša, brata dvojčka, ter Vito Kocjančič, so trije Markovi sinovi, ki v odmaknjeni vasici Gotenica že od leta 2013 složno in z veliko vneme nadaljujejo in nadgrajujejo delo na očetovi, certificirano ekološki kmetiji. Na njihovih travnikih se prosto pasejo krave molznice, ki dajejo odlično mleko, iz katerega v sirarni na domačiji nastajajo tudi edinstveni mlečni izdelki.
Krave same izbirajo pašo ali hlev
Kmetija Kocjančičevih obsega okoli 150 hektarjev zemlje, dve tretjini sta namenjeni košnji, tretjina pa pašništvu. Za doseganje boljše kakovosti mleka so pred leti izbrali rjavo pasmo krav in živalim čim bolj prijazen način reje, saj niso zgradili klasičnega hleva, ampak odprtega. Tako se lahko krave, ki se sicer pasejo približno polovico leta, tudi pozimi po okoliških travnikih prosto sprehajajo. Ob bok pristni reji pa fantje kmetovanje ves čas posodabljajo, tako na primer molža krav že poteka robotizirano.
Ekološka predelava mleka na kmetiji
Čeprav je bila prvotna dejavnost na kmetiji pridelava mleka, za katero še vedno prednostno skrbi Urban, sta Jaša in Vito osredotočena na razvoj mlečne predelave v domači sirarni, kjer porabijo približno četrtino vsega mleka, ki ga namolzejo. Vsi njihovi mlečni izdelki so, tako kot mleko, certificirano ekološki in vedno sveže narejeni. Za naše trgovine od leta 2018 dobavljajo bio jogurte, poleg tega pa pri Kocjančičevih nastajata tudi bio sir in pasterizirano mleko ekskluzivne znamke bio izdelkov SPAR Natur*pur.
Napredek nujen za obstoj kmetije
Sodobni pristopi h kmetovanju, inovativni procesi in razvoj unikatnih domačih izdelkov, s katerimi lahko vedno ponudijo lokalno kakovost preverjenega porekla, so za obstoj kmetovanja nujni, pravijo Kocjančičevi. Uspehov in razvoja njihove ekološke kmetije in sirarne pa zagotovo ne bi bilo brez osmišljenega razumevanja narave in ustreznega odnosa do živali ter iskrenega medsebojnega spoštovanja vseh, ki so vpeti v življenje in delo na domačiji.