V Ribnico po ekološko goveje meso
Ribničani so nekoč po vsem svetu sloveli po suhi robi, danes pa od tam prihaja tudi odlično lokalno vzrejeno goveje meso. Na stari kmetiji, na kateri trenutno še gospodari Tomaž Košir, se že vse od leta 2000 ukvarjajo z ekološko govedorejo. Tomaž že predaja vodenje domačije novi generaciji, in kot kaže bo tudi mladi prevzemnik, Tomažev sin Rok, nadaljeval z vzrejo goveda.
Hribovita domačija primernejša za pašo
Koširjeva kmetija je srednje višinska in ima veliko hribovitih predelov, ki jih namenjajo pašništvu. Ravninske terene pa poleti kosijo in tako pridelajo dovolj kakovostne travne krme za zimske mesece. Prosta reja živalim skozi vse leto omogoča nemoteno gibanje in tudi sicer na kmetiji predano skrbijo za živali in njihovo zdravje. Koširjevi imajo 23 hektarjev obdelovalne zemlje, ki omogoča vzrejo okoli 40 glav živine, in sicer od drugih domačih rejcev odkupijo mlade teličke in jih vzrejajo za oddajo. Sodelujejo z mesarstvom Blatnik, ki poskrbi za odkup, zakol in predelavo ekološkega govejega mesa tudi za Sparove mesnice.
Tudi Tomaževi predniki kmetovali
Tomaž je kmetijo prevzel leta 1991 po svojih starših, nedvomno pa sega tradicija njegove rodbine in te domačije daleč v preteklost. Nekaj časa je ob kmetovanju še hodil v službo, a se potem v celoti posvetil govedoreji. Njegova žena Karmen pa je še vedno zaposlena, tako da ji običajno primanjkuje časa za vsa opravila, ki jo čakajo še doma. Na domačiji sta odrasla tudi njuna hči in sin, ki z letom 2023 postaja mladi prevzemnik. S svežimi idejami in pravo voljo bo tako Koširjeva domačija tudi v prihodnje del čudovitega dolenjskega podeželja, ki ga velja ohraniti.