TO SMO MI, dobavitelji

lokalni dobavitelj

Ekološka kmetija Košmrlj

dobavitelj
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
Regija:

dolenjska

Sortiman:

ekološko goveje meso

Slovenija - Dolenjska regija
Ekološka kmetija Košmrlj Metod

Kmetija v eni najlepših kraških uval

Kmetija Metoda Košmrlja leži v gručastem naselju Retje, nedaleč od Hrvaške meje v občini Loški Potok. Nahaja se precej visoko v Retijski uvali, za katero velja, da je najlepša pri nas. Obdelovalne zemlje je v teh krajih malo, a dno uvale pokrivajo travniki in pašniki ter njive, obdaja pa jo iglasti gozd. Metod je prav tukaj našel pravšnje pogoje za ekološko govedorejo, v manjši meri pa je tej dejavnosti priključil še rejo konj in ovac.

Pri Košmrljevih še veliko ročnega dela

Metod je kmetijo, ki obsega okoli 10 hektarjev, že leta 1978 prevzel od svojih staršev. Za potrebe ekološke govedoreje, konjereje in ovčjereje pa najema še okoli 30 hektarjev obdelovalnih površin. Vse skupaj z domačimi travniki tako zadostuje za vzrejo okoli 26 glav goveje živine, in sicer francoske pasme šarole. V sistem ekološke kontrole so se Košmrljevi vključili leta 2010. Večji del leta govedo pasejo, pozimi pa so krave in bikci več v hlevu, zato poleti zagotovijo zanje tudi domačo krmo. Zaradi številnih težko dostopnih bregov, je pri njih še vedno veliko ročnega dela, zato Metod pravi, da so pridne roke in grablje, kljub sodobni mehanizaciji, pri njih nepogrešljive.

Na kmetiji tudi konji in ovce

Metod je z ženo Vero ustvaril izjemno družino, ki šteje kar šest otrok. Vera se vozi v službo v Ljubljano, otroci so tudi že odrasli in imajo svoje obveznosti, a še vedno zelo prizadevno pomagajo na kmetiji. Metod je vse dneve predan kmetovanju in predvsem skrbno bdi nad živalmi, ki mu prinašajo veliko veselja, saj na njihovi domačiji redijo tudi konje in ovce. Nadeja se, da se bodo za kmetijo v prihodnje zavzeli tudi otroci in se bo podeželsko življenje v najlepši kraški uvali v Sloveniji ohranilo tudi za prihodnje generacije.  

Certifikati:

Ekološko goveje meso

Izbrana kakovost Slovenije, logo

Izbrana kakovost Slovenija