TO SMO MI, dobavitelji

lokalni dobavitelj

Ekološka kmetija Najevnik

dobavitelj
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
Regija:

koroška

Sortiman:

ekološko goveje meso

Slovenija - Koroška regija
Slika je simbolna.

Pod krošnjo znamenite lipe

Vam ime kmetije, ki se ji po domače reče pri Najevnik zveni znano? Potem gotovo poznate naravno znamenitost, ki stoji na tej domačiji nad Črno na Koroškem – to je seveda Najevska lipa oz. lipovec, najdebelejše drevo na Slovenskem. Zoran Polenik na kmetiji gospodari od leta 2005, ko jo je podedoval od strica, in že leta 2008 je uvedel ekološko rejo goveda. Slikovita koroška pokrajina je zahtevna za kmetovanje, posebej visoko v hribih so zato skozi generacije ohranili pristen stik z naravo in njenimi danostmi.

Veliko pasejo, kosijo enkrat letno

Tudi Zoran na domačiji 1054 m visoko vztraja z govedorejo, seveda ekološko. Za pašo in košnjo imajo na voljo okoli 10 h zemlje, zaradi visoke nadmorske višine pa običajno kosijo le enkrat letno. Tako je njihova čreda običajno velika le okoli 10 glav. Seveda je najbolj pestro in veselo, ko domače krave povržejo čolije, kot na koroškem še rečejo teličkom. Takrat je veselje in zanimanje Zoranovih odraščajočih hčera do živali in vsega, kar se dogaja na kmetiji, še veliko večje. Vsakdanja pomoč mame Fanike pa nepogrešljiva, saj sta Zoran in žena Vilijana oba zaposlena v dolini.  

Tukaj živijo že vsaj od 16. stoletja

Zgodbo o Polenikovih in njihovi kmetiji smo začeli z znamenito Najevsko lipo, za katero ocenjujejo, da je stara okoli 700 let. Skoraj tako dolgo se v njeni senci hladijo Zoranovi predniki, saj so jih viri pri snovanju družinskega drevesa pripeljali vse do leta 1509. Pod lipo naj bi kralj Matjaž ob počitku privezal svojega vranca, Turki pa prav tam zakopali zaklad. A ta gotovo ni vreden toliko, kot iskreno zadovoljstvo, ki razveseljuje Zoranovo in Vilijanino srce, saj sta hčerama položila v zibel ljubezen do domačije ter spoštovanje do narave in živali, kar dekleti izžarevata prav vsak dan.  

Certifikati:

Ekološko goveje meso

Izbrana kakovost Slovenije, logo

Izbrana kakovost Slovenija

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>