TO SMO MI, dobavitelji

lokalni dobavitelj

Ekološka kmetija Roškar

dobavitelj
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
Regija:

podravska

Sortiman:

ekološko goveje meso

Slovenija - Podravska regija
Slika je simbolna.

Ekološka govedoreja v Slovenskih goricah

Ob obisku Slovenskih goric poglede pritegnejo vinogradi, ki krasijo to razgibano štajersko pokrajino. Vendar na kmetiji Andreja Roškarja, ki leži v bližini Sv. Andraža, uspeva vse kaj drugega, kot pa trta. Na domačiji, ki sta jo kupila že Andrejeva starša, so se preizkusili v različnih dejavnostih, tudi prašičjereji, a se je leta 2019 Andrej odločil za večjo preusmeritev in se posvetil ekološki reji goveda, temu pa priključil še pridelavo aronije in sibirskih borovnic.

Pašniki kar v domačih nasadih

Andrej na kmetiji gospodari od leta 2002 in pri tem mu ob strani stoji partnerka Bernarda. Pašništvu in košnji sta namenila okoli 7 hektarjev obdelovalne zemlje in prav toliko za nasade, v katerih so posadili sibirske borovnice in aronijo. Izkazalo se je, da so nasadi uporabni tudi za pašo, seveda le v obdobju, ko priljubljeno sadje ne zori, saj je mamljivo tudi za domače živali. Pri Roškarjevih vzrejajo cike, avtohtono slovensko pasmo, in sicer v  povprečju okoli 10 glav živine. Prosta reja živalim omogoča gibanje zunaj ali v hlevu tudi v zimskem času. Na kmetiji pa poskrbijo tudi za kakovostno domače seno, ki je živalim vedno na razpolago.

Kljub vsemu je treba v službo

Na domačiji dela nikoli ne zmanjka, najbolj pa čutijo pomanjkanje pridnih parov rok, ko je treba pohiteti z obiranjem jagodičevja v nasadih. Tako Andrej kot Bernarda imata ob kmetiji še vsak svojo službo, na domačiji pa živita skupaj z otroki, ki si že ustvarjajo svoje družine, a so na pomoč pri delu vedno pripravljeni. So eni redkih ekoloških rejcev goveda v teh krajih, kombinacija s sadjarstvom pa se je za zdaj pozitivno izkazala, zato tudi idej za prihodnost in dopolnitev dejavnosti na kmetiji ne manjka.  

Certifikati:

Ekološko goveje meso

Izbrana kakovost Slovenije, logo

Izbrana kakovost Slovenija

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>