TO SMO MI, dobavitelji

lokalni dobavitelj

Ekološka kmetija Tomšič

dobavitelj
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
Regija:

osrednjeslovenska

Sortiman:

ekološko goveje meso

Slovenija - Osrednjeslovenska regija
Slike so simbolne.

Kmetija Tomšičevih leži v gručasti vasici Mala Ilova Gora, kjer se že začenja Suha krajina in značilen kraški svet s precej zahtevnimi pogoji za kmetovanje, posebej poljedelstvo. Nekoč skromno domačijo s 3 hektarji obdelovalne zemlje, sta gospodar kmetije, Tadej Tomšič, in njegova žena Olga skozi leta z dokupi povečala, kolikor sta zmogla, in tako pridobila še kako potrebne travniške površine, na katerih zdaj že mnogo let pasejo govedo ali pridelujejo travno krmo za živino. Že vse od leta 2000 pa so vključeni v ekološki način reje.

Poleg domače zemlje še najem

Danes Tomšičevi ekološko redijo govedo na približno 15 hektarjih svoje kmetije, poleg tega pa še okoli dvakrat toliko hektarjev zemljišč najemajo. Na teh površinah imajo običajno okoli 40 glav živine, in sicer večinoma mešane pasme. Vsaj šest mesecev na leto se živali prosto pasejo, saj na sicer skromnih kraških travnikih še vedno najdejo biotsko pestro pašo. Poleti je pri Tomšičevih čas za košnjo, da na domačiji pridelajo suho mrvo in otavo, del košene trave pa za zimske mesece shranijo v silažnih balah.

Iz generacije v generacijo

Tadeju Tomšiču in ženi Olgi na kmetiji v vse večji meri pomaga sin Klemen. Vsaka pomoč je še kako dobrodošla, saj Tadej ob kmetovanju še vedno hodi v službo, Olga pa je upokojenka. Klemen si je že ustvaril svojo družino, zato je na domačiji polno življenja in tudi upanja, da bodo z mlado generacijo, kljub zahtevnim pogojem lokalnih rejcev in kmetovalcev, na Tomšičevi domačiji ohranili tradicijo.  

Certifikati:

Ekološko goveje meso

Izbrana kakovost Slovenije, logo

Izbrana kakovost Slovenija

Svoboda izbire

Sodelujte v nagradnem kvizu in se pobližje seznanite s širino ponudbe v naših trgovinah. Podarjamo SPAR darilne kartice v vrednosti 40 €.

Nagradni kviz