TO SMO MI, dobavitelji

lokalni dobavitelj

Ekološka kmetija Vrhovnik

dobavitelj
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
Regija:

koroška

Sortiman:

ekološko goveje meso

Slovenija - Koroška regija
Slika je simbolna.

Iz roda v rod ohranjajo kmetijo

Pušnik Matjaž je staro kmetijo, ki se ji po domače reče pri Vrhovnik in se nahaja v bližini Ribnice na Pohorju, podedoval po svojem stricu. Verjetno je k odločitvi, da prevzame kmetovanje, botrovalo dejstvo, da jo je poznal kot lasten žep, saj je tam preživel otroštvo in mladost. Tudi pri ekološki reji goveda je stricu pomagal že od nekdaj, saj je kmetija vključena v ekološki nadzor nekje od leta 2008.

Pašno-košni sistem optimalen

Za ekološko rejo govedi Matjaž kombinira pašništvo in pridelavo sena, del travine pa balira. Za to ima na voljo okoli 15 hektarjev obdelovalne površine. Krave, bik in telički se tako večji del leta prosto pasejo, vedno pa imajo na voljo najboljše, kar dajejo koroški hribovski travniki, saj jih niso nikoli dosegla umetna gnojila. V danih razmerah Matjaž redi 13 do 15 glav živine, poleti, s telitvijo pa se število glav poveča tudi do 19.

Z ekološko rejo in gozdom se preživi

Če se Matjaž ne bi odločil, da bo nadaljeval z delom na stričevi kmetiji, je velika verjetnost, da bi se čudoviti travniki zdaj že zaraščali, domačija pa bi počasi propadala. A več kot 20 let navezanosti ga je motiviralo, da kmetijo ohrani ter z njo tudi živi. Vsako leto odda le nekaj glav živine, a kakovostno, ekološko goveje meso z njegove domačije, bo zdaj prispelo tudi do naših prodajnih polic.  

Certifikati:

Ekološko goveje meso

Izbrana kakovost Slovenije, logo

Izbrana kakovost Slovenija