TO SMO MI, dobavitelji

lokalni dobavitelj

Kmetija in sirarstvo Videc – po domače Tincl

dobavitelj
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
Regija:

celjsko

Sortiman:

siri iz kozjega mleka

Slovenija - Savinjska regija
Slika je simbolična

Na Kozjanskem se pasejo koze

Ali je Kozjansko dobilo ime po kozi, ki naj bi po legendi te kraje rešila pred strašnim zmajem, ne vemo. Lahko pa rečemo, da so na domačiji Tincl, kakor se po domače reče pri Videcih v vasici Ravne, prav koze spremenile poslanstvo kmetije. Leta 1987 sta Sonja in Franci začela z vzrejo koz za pridelavo mleka, čez 10 let pa sta na domačiji uredila še sirarno in začela izdelovati odlične kozje mlečne izdelke.

Sonaravna reja za odlično mleko

Kozjereja na kmetiji Videc je sonaravna, to pomeni, da se koze, slovenske srnaste pasme, prosto gibljejo v hlevu ali pa si izberejo pašo v naravi. Krmijo jih z domačim senom ali zeleno travo, zato je njihovo kozje mleko certificirano seneno. Zaradi kakovostne krme dajejo koze mleko nežnega in harmoničnega okusa, ki ima tudi ugodno mlečnokislinsko sestavo. Iz njega pa v domači sirarni z veliko skrbnosti izdelujejo kozje sire, skuto in sirotko ter jogurte.

Mlečni izdelki s karakterjem

Sonja je znanje predelave kozjega mleka najprej pridobivala na tečajih biotehniške fakultete. Sirarstvo jo je takoj navdušilo in še danes ji je v veliko veselje, da s poskušanjem in veliko mero pozornosti za detajle odkriva recepture, ki dajejo karakter sirom in drugim mlečnim izdelkom sirarne Videc. Naši dobavitelji so postali leta 2017, zato ste morda že okusili njihov poltrdi kozji sir Tincl, sir s tartufi, mladi sir Sonček ali pa morda surovo skuto in sirotko.

Kozje mleko ponovno cenjeno

Ko so Videčevi začeli s pridelavo in predelavo kozjega mleka, so orali ledino in veliko časa posvečali prepoznavnosti dobrih lastnosti kozjega mleka. Izdelki iz kozjega mleka imajo specifičen in bogatejši okus, zato so zlasti kozji siri prava kulinarična poslastica. Sonja pa ob tem izpostavi dodano vrednost senene krme in lokalne kozjereje, ki ju nikakor ne moremo imeti za samoumevni, saj je v tako pridelano hrano vloženo izjemno veliko truda.

Certifikati:

Kozje mleko senene prireje

Izbrana kakovost Slovenije, logo

Izbrana kakovost Slovenije

Zajamčena tradicionalna posebnost

Nagrade:

Posebno priznanje za izjemno kakovost Agra 2019 za mehki slani kozji sir Sonček

Najboljši rejci srnate pasme koz 2017/18 po izboru kmetijskega ministrstva

Svoboda izbire

Sodelujte v nagradnem kvizu in se pobližje seznanite s širino ponudbe v naših trgovinah. Podarjamo SPAR darilne kartice v vrednosti 40 €.

Nagradni kviz