TO SMO MI, dobavitelji

lokalni dobavitelj

Kmetija Jarc – po domače pr' Markcu

dobavitelj
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
Regija:

gorenjska

Sortiman:

solate, radiči

Slovenija - Gorenjska regija
Kmetija Jarc – po domače pr' Markcu, TO SMO MI, Naravnost od pridelovalca, Lokalni dobavitelj, SPAR

Pr' Markcu kmetovali že pred stoletji

Delo na kmetiji zahteva celega človeka, pravi Peter Jarc, gospodar kmetije iz Križ na Gorenjskem, na kateri že od leta 1990 pridelujejo različne sorte solatnic. Zgodovina domačije sicer sega kar 400 let v preteklost, pa tudi staro ime pr' Markcu se je še vedno drži. Tudi tradicija je vir motivacije za vso Petrovo družino, ki vztraja na tem lepem koščku rodne grude pod Kriško goro.

Solatnice so njihovo življenje

Že Petrova starša sta leta 1970 začela na domača polja saditi prve solatnice, a le v manjšem obsegu. Peter in njegova žena Jožica pa sta malo pred osamosvojitvijo Slovenije sprejela odločitev, da bo prav pridelava solatnic postala primarna panoga družinske kmetije. Kljub dolgoletnim izkušnjam, ki so jih na kmetiji pridobili s strogo nadzorovano integrirano pridelavo, nenehno raziskujejo nove sorte in se ob tem vedno znova učijo, saj je njihov pridelek v največji meri odvisen od vremenskih razmer, ki postajajo vse bolj ekstremne.

Sadike vzgajajo sami

Preden več vrst solatnic posadijo na okoli 11 hektarov obdelovalne zemlje, kar na kmetiji poskrbijo za pripravo krepkih sadik. Te vzgajajo v rastlinjakih, sadike pa nato s pomočjo mehanizacije posadijo na poljih, torej pod milim nebom. Solato gentile, endivijo, radič štrucar pa tudi kitajsko zelje že od leta 2005 dostavljajo tudi na police naših trgovin. Vse ročno nabrano, skrbno oprano in sortirano prispe do nas po najkrajši transportni poti. Prvo pomladansko solato, ki prihaja s polj Jarčeve kmetije, lahko kupujete že maja, radič pa vse do novembra, če vreme dopušča, pa še dlje.

Podpora sinov nepogrešljiva

Gospodar Peter je vzor predanosti domači zemlji in kakovostni lokalni pridelavi, a brez zavzetosti celotne družine bi bilo veliko težje premagovati vsakdanje izzive. Kljub strojni opremi je dela toliko, da na kmetiji delajo tudi vsi trije sinovi – Klemen, Martin in Jure. In prav drugorojenec Martin se že pripravlja na to, da bo kot mladi prevzemnik popeljal kmetijo v nove čase, zato se lahko skupaj z njimi veselimo, da bomo tudi v prihodnje deležni dobrot z njihove domačije.  

Certifikati:

Integrirana pridelava

vsezapiknik.ai

Kaj lepšega kot hitro in enostavno organiziran piknik, ko se pojavi lepa vremenska napoved? Preizkusite prvi AI načrtovalec piknikov v Sloveniji.

Več