TO SMO MI, dobavitelji

lokalni dobavitelj

Kmetija Jarkovič

dobavitelj
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
Regija:

dolenjska

Sortiman:

jagode, maline, fižol, solata

Slovenija - Dolenjska regija
TO SMO MI, Naravnost od pridelovalca, Kmetija Jarkovič

Mali raj za sadje in zelenjavo

Nedaleč od pravljične Kostanjevice, ki jo objema tok Krke, je vasica Brod v Podbočju, in prav tam se ob brežine počasne dolenjske reke naslanjajo tudi polja in nasadi družinske kmetije Jarkovičevih. Igor z ženo Tino nadaljuje pot, ki jo je začrtal že njegov oče Stane, tako je domačija že vsaj 40 let dobro poznana predvsem zaradi pridelave slastnih jagod, v zadnjem času tudi malin, zelenjadarstvo pa pri njih prav nič ne zaostaja, saj pridelujejo tudi solate, stročji fižol in radič.

Delajo v rastlinjakih in na prostem

Kmetija obsega okoli 32 hektarjev obdelovalni površin, od tega je 13 hektarjev pokritih z rastlinjaki. Te potrebujejo zlasti za gojenje jagod in malin, pa tudi za zgodnje sorte solate in stročjega fižola so nepogrešljivi, da jih lahko pomladi čim prej ponudijo na naših prodajnih policah. Celotna dolina, v kateri leži tudi Jarkovičeva domačija, je poznana po sadjarstvu in zelenjadarstvu, saj na kakovost pridelkov ugodno vpliva mikroklima, poleg tega pa imajo lokalni kmetovalci za kar 320 hektarov obdelovalne zemlje urejen skupni namakalni sistem, ki je v vse daljših sušnih obdobjih postal nuja.   

Ko na Dolenjskem zorijo jagode
Družina Jarkovič je bila med prvimi slovenskimi dobavitelji jagod za naše trgovine. Prav te zahtevajo ogromno ročnega dela; vsako leto jih v juniju na novo posadijo in nato skrbijo zanje kar 11 mesecev, da lahko naslednje leto od maja dalje uživamo v slastnih svežih jagodah. Jagode pridelujejo na naravi čim bolj prijazen način, prav tako pa je pomembno, da lahko prav zaradi zelo kratkih transportnih poti, izbirajo sorte, ki so manj odporne na dolge prevoze in hladilnice, a so zato veliko bolj okusne in cenjene. Kakšno srečo imamo, da lahko uživamo v jagodah, ki so na trgovskih policah največ dan po tem, ko so bile sveže nabrane.

Od cvička do čilija

Začetki kmetije segajo vse tja v leto 1868 in lahko si predstavljamo, da so že v tistih časih na njihovi grudi pridelovali grozdje za cviček, v katerega Jarkovičevi tudi danes vlagajo veliko truda. So pa zagotovo malce 'posebni' zaradi pridelave čilijev, iz katerih pri njih nastajajo tudi priljubljene omake, ki so Igorjeva strast že vrsto let. Na kmetiji pa so že našli prostor tudi za vse bolj popularno aronijo, tako da bo morda v prihodnje tudi ta koristna posebnica postala eden od prepoznavnih sadov, ki uspevajo ob zasanjani reki Krki.

Certifikati:

Standard Global G.A.P.