Pomurski česen in borovnice
Na ravenskem delu Prekmurja, kjer se polja prebujajo ob opevanih jutranjih meglicah, leži naselje Tišina, in prav tam na družinski kmetiji Majcan uspevajo nasadi ameriških borovnic, na njivah pa pridelujejo česen in hren. Štefan in njegova žena Tanja skupaj s sinovoma vztrajajo na domačiji, s katero so se preživljali že Štefanovi starši, le da so vsled novih tržnih razmer in v iskanju boljših priložnosti nekoč pretežno živinorejsko dejavnost leta 2012 v celoti preusmerili v poljedelstvo in nasade ameriških borovnic.
Kolobarjenje je nepogrešljivo
Za boljšo kakovost pridelkov in odpornejšo rast česna pa tudi hrena je načrtovanje kolobarja nepogrešljivo. Na kar okoli 60 hektarov obdelovalne zemlje je to lažje izvedljivo, tako da za potrebe kolobarja Majcanovi na polja sejejo različne žitarice ali koruzo. Če v času priprave zemljišč in sajenja delo olajšajo stroji, pa se s pobiranjem pridelka tudi za Majcanove začne naporno ročno delo prebiranja, sortiranja in tudi pakiranja.
Česen skrbno shranijo
Česen je sezonska rastlina, in kot takšna potrebuje veliko skrbi tudi po tem, ko jo meseca junija začnejo pobirati s polj. Kar mesec dni je treba skrbeti za ustrezne pogoje sušenja, da lahko česen nato v kontrolirano hlajenih prostorih, ki so jih prav tako uredili na kmetiji, ohrani najvišjo kakovost vsaj do januarja naslednje leto. Aromatičen česen za naše trgovine dobavljajo tako v rinfuzi, kot tudi pakiranega, prav tako del lokalno pridelanega česna s kmetije Majcan ponujamo pod blagovno znamko Spar. Hren lahko pod ustreznimi pogoji praktično vse leto skladiščijo, z njihove domačije pa prispe do nas vedno sveže nariban in pakiran.
Borovnice so male posebnice
Že vse od leta 2014 so Majcanovi tudi zanesljivi dobavitelji ameriških borovnic, ki jih pakirajo pod našo blagovno znamko Spar. Izkazalo se je, da je prekmurska ravnica primerna za to priljubljeno sadno sorto, seveda pa so morali Majcanovi poskrbeti za investicijo v obsežne zaščitne mreže in predvsem predpripravo zemlje, saj ameriškim borovnicam ustreza le določena kislost tal. Danes so tudi ti nasadi, prav tako kot domače njive, njihova velika ljubezen, ki poleg Štefana in žene Tanje zaposluje tudi sina Marka, sin Matej pa se praktično v celoti posveča pridelavi hrena. Zato se ni bati, da bi kakovostna lokalna pridelava na domačiji Majcan zamrla, in lahko se nadejamo še mnogo odličnih domačih okusov, ki prihajajo iz krajev v bližini reke Mure.