TO SMO MI, dobavitelji

lokalni dobavitelj

Kmetija Strnad

dobavitelj
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
Regija:

savinjska

Sortiman:

fižol slovenski češnjevec

Slovenija - Savinjska regija
Slika je simbolična

V Savinjski dolini ne raste le hmelj

Na kmetiji Strnad v bližini Braslovč živijo in družno ustvarjajo tri generacije. Na domačiji se že tradicionalno ukvarjajo tako z živinorejo kot tudi s poljedelstvom, seveda pa se skozi čas spreminjajo sorte poljščin in pasme živali, ki jih pridelujejo oz. redijo. Leta 2012 so tako med prvimi v Sloveniji začeli s tržno pridelavo fižola češnjevca, ki ga od leta 2015 dobavljajo tudi v naše trgovine. Poleg tega na njihovih poljih uspevajo tudi buče, domači hlevi pa so namenjeni prašičereji.

Fižol češnjevec kot z vrta

Odkar je v Savinjski dolini prisoten hmelj, so v teh krajih pridelovali tudi fižol sivček. A pri Strnadovih so ugotovili, da so se v zadnjih desetletjih vremenski pogoji tako spremenili, da je mogoče pridelovati tudi fižol češnjevec, ki bolje uspeva pri višjih temperaturah. Na domačih poljih nizek fižol sejejo dvakrat v letu – v začetku maja in junija. V začetku avgusta in konec septembra fižol populijo, potem omlatijo in pripravijo na sušenje. Za prepihovanje oz. čiščenje poskrbijo posebni stroji, na domačiji pa nato očiščen in sortiran fižol skrbno hranijo in sproti pakirajo za dostavo v trgovine.

Bučnice za olje in grizljanje

Buče na kmetiji Strnadovih ne rastejo zato, da bi bile krma za prašiče, kot je bilo to nekdaj v navadi. Iz njih pobirajo semena, iz katerih nastaja prvovrstno bučno olje, drugi del bučnic – tako golice, kot tiste za luščenje – pa nežno popečejo in lično zapakirajo, saj je to še eden od njihovi izdelkov blagovne znamke Kot z vrta, ki je našel mesto tudi na naših prodajnih policah. Želja Strnadovih je, da bi vse, kar doma vzgojijo, na kmetiji tudi predelali. Menijo, da je to dodana vrednost, ki je za obstoj in razvoj manjših lokalnih kmetovalcev nujna.

Opora treh generacij

Danes vodi kmetijo Marko, njegova prva opora pri vseh opravilih in odločitvah so žena Lidija in otroka Nina In Luka. Nepogrešljiva sta tudi Markov oče Jakob in mama Marta, ki sta postavila temelje današnje kmetije. Največja motivacija za vztrajno delo v prihodnosti se gotovo skriva v odraščajočih hčeri in sinu, ki ob svojih starših in starih starših vse bolj spoznavata prednosti življenja na kmetiji.

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>