TO SMO MI, dobavitelji

lokalni dobavitelj

Šampinjoni Smuk

dobavitelj
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
Regija:

osrednjeslovenska

Sortiman:

gobe

Slovenija - Osrednjeslovenska regija
Šampinjoni Smuk

Od dedkove ideje do družinskega podjetja

Družina Smuk se s pridelavo šampinjonov ukvarja že od leta 1991. Danes za pridelavo skrbita Jernej Smuk in žena Mateja, sicer pa je prve zamisli o gojenju te vsestransko uporabne in okusne gobe prispeval Jernejev dedek, oče Bojan pa prvi uresničil za tiste čase precej neobičajno dejavnost in začel z gojenjem gob v hlevu na domači kmetiji. Najprej skromna pridelava je uspešno rastla, in tako so se vanjo skozi čas vključili vsi Smukovi, ki zdaj ponujajo tudi domače izdelke iz šampinjonov.

Gobe zahtevajo ročno delo

Smukovi so edini v Sloveniji, ki šampinjone gojijo 'od začetka' – to pomeni, da v domačo gobarno pripeljejo poseben kompost, ki ga v čistih in razkuženih prostorih pripravijo za gojenje. Kompostna mešanica vsebuje micelije, iz katerih začnejo v strogo nadzorovanih pogojih poganjati šampinjoni. Kar 18 dni traja, da lahko začnejo s pobiranjem nežnih, žametno belih gobic. Vse delo od pobiranja naprej poteka ročno, torej tudi celotno sortiranje in priprava za pakiranje.  

Sveže gobe v 24 urah v trgovino

Pomembna prednost lokalno pridelanih šampinjonov družine Smuk je tudi kratka pot do prodajnih polic, kamor vedno dostavljajo le sveže gobe, saj jih pobirajo dnevno. Letno pridelajo kar okoli 400 ton šampinjonov, ki jih večinoma tržijo sveže, del pridelka pa je v zadnjih letih namenjen tudi domači predelavi. In sicer so ob gobarnah uredili še sušilnico, tako da zdaj tudi v naših trgovinah ponujajo doma sušene šampinjone v lističih in pa šampinjone v prahu, ki so odlična začimba.

Bukovi ostrigarji so poseben izziv

Družina Smuk je za svojo dejavnost uredila kar 1800 m² gospodarskih objektov in hal, ki so sodobno opremljeni in zagotavljajo visoke standarde pridelave šampinjonov. A kljub napredni tehnologiji so se Smukovi morali veliko novega naučiti, ko so prav za Spar Slovenija začeli leta 2021 gojiti tudi vse bolj priljubljene bukove ostrigarje. Te so še posebej občutljivi in zahtevajo vso pozornost gojitelja, saj jih je potrebno prezračiti tako rekoč vsakih pet minut. A Smukovim je tudi noviteta izziv, ki se je lotevajo z vso predanostjo in skrbjo za odlično kakovost domače pridelave.

NAVIJAJ IN ZADENI

Igraj nogometno igrico in zadeni super S BUDGET navijaški paket, vključno s SPAR darilno kartico v vrednosti 50 €. Naj se vroče navijaško poletje prične!

Igraj >>