TO SMO MI, dobavitelji

lokalni dobavitelj

Vinogradniška kmetija in vinska klet Colnar

dobavitelj
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
no-icon sortiman pridelek
Regija:

dolenjska

Sortiman:

grozdni sok, cviček, moka in olje grozdnih pešk

Slovenija - Dolenjska regija
Slika je simbolična

Dediščina vinarske rodbine

O rodbini Colnarjevih z Dolenjskega segajo najstarejši zapisi vse do leta 1408, in kot pravijo, jih vinarstvo spremlja že od nekdaj. A pravi zagon je ta lepa, a zahtevna panoga, dobila leta 2014, ko so se v celoti preusmerili v vinogradniško kmetijo s turizmom. Vso skrb zdaj usmerjajo v nego trt, v čim bolj naravne metode pridelave grozdja, v kleti pa izpopolnjujejo tradicionalne postopke in s sodobnimi dognanji in tehnologijo ustvarjajo vrhunska vina, sokove in druge izdelke, ki jih lahko ponudi grozdje.

Negujejo trto, mater njihovih vin

Na Trški gori nad Novim mestom sončne žarke lovi kar okoli 50.000 Colnarjevih trt, ki se raztezajo na 9 hektarih vinogradov. Pridelava poteka konvencionalno, a v kar največji možni meri z naravnimi metodami, ki dajejo prednost dobri kondiciji in prehranjenosti trte. Tla na primer vzdržujejo le mehansko, da ni nobene potrebe po škropljenju s pesticidi. Zdrava trta je prvi korak do kakovostnega grozdja, brez katerega v kleti ne bi mogli ustvariti odlične vinske kapljice in drugih grozdnih izdelkov.  

Cviček, sokovi, olje in moka

V Colnarjevih vinogradih prednjačijo modra frankinja, žametna črnina, laški rizling in kraljevina. Vse te sorte namreč uporabljajo za pridelavo cvička, pri čemer sledijo točno določenim parametrom, ki jim mora ustrezati to vino. Ob tem pa v njihovi kleti nastajajo tudi edinstvena buteljčna vina in penine. Za izdelavo domačega grozdnega soka uporabljajo žametno črnino, avtohtono sorto, ki velja za najstarejšo na svetu. Na domačiji pa pripravljajo tudi moko in stiskajo olje iz grozdnih pešk, ki se v kulinariki vse bolj uveljavljata tudi zaradi dobrih prehranskih koristi.

Vinarstvo prevzel že osmi Janez

Vinogradniški del posla zdaj vodi mladi Janez Colnar, ki je v rodbini že 8. sin s tem imenom, saj tej tradiciji nepretrgoma sledijo že od leta 1747. V vsa opravila pridelave in predelave pa sta z vsem srcem vpeta tudi oče Janez in stric Matjaž. Njihova zaveza je vedno znova ponuditi najboljšo kakovost in si ob tem prizadevati za ohranitev narave za prihodnje generacije.

Nagrade:

Naziv Kralj cvička za leta 2008, 2014 in 2022

Zlata medalja Decanter World Wine Awards 2019 za vino rose, letnik 2018

Več vem, bolje jem

Več vem, bolje jem – zmagovalna pot do uravnotežene prehrane … in SUPER NAGRAD! Sodeluj v tedenskih kvizih in osvoji kolo Merida, kolesarski dres Bahrain Victorious ali druge tedenske nagrade.

Sodeluj >>