Narava daje energijo pridelkom
Živeti z naravo in jo s spoštovanjem obdelovati sta načeli Igorja in Jasmine, ki na družinski kmetiji Paldauf v Vučji Vasi pri Križevcih nadaljujeta izjemno tradicijo domačije, katere začetki segajo v daljno leto 1875. Njihov pristop h kmetovanju je celovito ekološki, kar potrjujeta certifikat BIO in naziv ekološka kmetija. Osrednja dejavnost je pridelava žit in oljaric, iz katerih Paldaufovi pridelujejo vrhunske mlevske izdelke in doma stiskana olja. Na kmetiji pa redijo tudi avtohtono pasmo pujsov in kokoši nesnice.
Žito zmeljejo v domačem mlinu
Pridelava moke, ki nastaja med mlinskimi kamni, na kmetiji Paldauf še ni zašla v pozabo. Prav na tradicionalen način zmeljejo vsa ekološko pridelana žita z njihovih polj, saj ima takšna moka drugačno strukturo in ohrani več koristnih lastnosti. Polega tega vedno skrbijo, da moke ne meljejo na zalogo, ampak sproti, da je ob uporabi čim bolj sveža. Tako tudi na naše prodajne police prispejo na domačiji mleti in ročno pakirani mlevski izdelki, kot so bio pšenična ostra in mehka moka ter zdrob, bio pirina mehka in ostra moka ter zdrob in bio prosena kaša.
Za vsakogar se najde delo
Okoli 30 hektarov obdelovalne zemlje, vzreja živali ter pridelava mlevski izdelkov, domačega olja in druge dejavnosti na kmetiji seveda zahtevajo veliko pridnih rok, zato ne gre brez pomoči žene Jasmine, Igorjevih staršev Jožeta in Verice, pa tudi hčerke Evine in sina Nela. Kljub vsem obveznostim pa so obiskovalci na njihovi domačiji vedno dobrodošli in gostje lepo postreženi.
Domača lokalna kakovost ima prednost
Nedvomno se pri Paldaufovih dediščina prepleta s sodobnimi pristopi, kar dokazuje tudi naziv Inovativni mladi kmet, ki ga je Igor prejel leta 2019. Prizadevajo si za večjo ozaveščenost o pomenu ohranjanja narave in sonaravnega bivanja, zato si želijo tudi v prihodnje delati z naravo in na ekološki način pridelovati visokokakovostno lokalno hrano.