Ekološka kmetija z bogato tradicijo
Na Dolenjskih gričih v okolici Mirne peči se raztezajo površine družinske ekološke kmetije Kastelic, ki ima bogato tradicijo. Praded danes mladega prevzemnika, Jake Kastelica, se je ukvarjal z vinogradništvom, dedek in oče sta trud vlagala v pridelavo mleka. Z novimi časi in sodobnimi pogledi na prihodnost kmetovanja pa so na kmetiji svojo primarno dejavnost pred časom usmerili v ekološko kmetijstvo s poudarkom na sadjarstvu.
Pridelano in predelano na kmetiji
V sadovnjakih kmetije Kastelic rastejo jablane različnih sort, iz jabolk pridelujejo odlične domače jabolčne sokove, sušena ekološka jabolka v obliki čipsa in krhljev ter cenjeni jabolčni kis. Ponujajo le izdelke, za katere lahko na kmetiji poskrbijo za pridelavo in predelavo po najvišjih standardih, brez sklepanja kompromisov pri kakovosti. Brez vzreje živali na kmetiji Kasteličevih ne gre. Pomembna je tudi zato, da si za ekološko pridelavo zagotovijo dobro gnojilo. Na njivah pa poleti zorijo tudi krušna žita, iz katerih izdelujejo domačo moko, kaše, rižek pa tudi testenine.
Medgeneracijsko sodelovanje
Na kmetiji v slogi in razumevanju pri vseh opravilih sodeluje več generacij. Znanje in izkušnje se prepletajo med mlado družino Jake Kastelica ter starejšo generacija njegovih staršev, a se pri razvoju kmetije vse bolj izraža sodobna vizija, saj se usmerjajo v napredne metode in tehnologije ter digitalizacijo. Ob tem pa se redno izobražujejo in iščejo stik z naravo tudi preko biodinamičnih metod kmetovanja, s čimer želijo tudi v prihodnje uspešno kmetovati v sožitju z naravo.